Emine Işınsu romanlarının Türk dili ve edebiyatı dersi programının genel amaç ve kazanımlarını gerçekleştirmede kullanılabilirlik durumu
The availability of the Turkish language and literature course program of Emine Işınsu novels in realizing the general purpose and achievements
  1. Tez No: 845241
  2. Yazar: TUĞÇE KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA KOLUKISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emine Işınsu, roman, genel amaç ve kazanımlar, öğretim programı, Türk dili ve edebiyatı, Emine Işınsu, novel, general objectives and gains, curriculum, Turkish language and literatüre
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Emine Işınsu'nun romanlarının 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programının amaç ve kazanımlarını gerçekleştirmede kullanılabilirlik durumunu belirlemektir. Ayrıca romanların Türk dili ve edebiyatı ders kitaplarına metin olarak alınıp alınmayacağına veyahut Türk dili ve edebiyatı derslerinde materyal olarak kullanılıp kullanılmayacağını değerlendirmek de çalışmanın amaçları arasındadır. Yöntem: Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme deseni kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Emine Işınsu'nun romanları oluştururken örneklemini ise bu romanlar arasından seçilen on bir romanı oluşturmuştur. Romanlar, 2018 Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programındaki“öyküleyici edebî metinler”bölümündeki genel amaç ve kazanımlar açısından incelenmiştir. Veriler toplanırken kazanımlara ulaştıracak içeriklerin romanlarda yer aldığı tespit edilmiş ve içerik analizi yöntemiyle de veriler çözümlenmiştir. Bulgular: Yapılan çalışmada Emine Işınsu'nun sekiz romanının derslerde materyal olarak kullanılabileceği ve kazanımların çoğunu taşıdığı tespit edilmiştir. İncelenmiş olan diğer iki romanının ise kazanımları sağladığı tespit edilse de ders kitabına alınacak metinlerin niteliklerini taşımadığı görülmüştür. Sonuçlar: Bulgulardan yola çıkarak Emine Işınsu'nun sekiz romanının ders kitabına alınabilecek metinler arasında olabileceği ve derslerde materyal olarak kullanılabileceği söylenebilir. Sancı ve Tutsak romanları da kazanımı sağlar ancak bu romanların bazı bölümlerinin ders kitabına alınacak metinlerin niteliklerini sağlamamaktadır. Bu kısımların derslerde materyal olarak kullanılmaması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to determine the usability of Emine Işınsu's novels in achieving the aims and achievements of the 2018 Turkish Language and Literature Course Curriculum. In addition, it is among the aims of the study to evaluate whether the novels will be included as texts in Turkish language and literature textbooks or used as materials in Turkish language and literature courses. Method: In the study, document analysis design, one of the qualitative research methods, was used. While the universe of the study consists of Emine Işınsu's novels, the sample consists of eleven novels selected from these novels. Novels were examined in terms of general aims and achievements in the“narrative literary texts”section of the 2018 Turkish language and literature course curriculum. While collecting the data, it was determined that the contents that would lead to achievements were included in the novels and the data were analyzed using the content analysis method. Findings: In the study, it was determined that Emine Işınsu's eight novels could be used as material in classes and carried most of the learning outcomes. Although it was determined that the other two novels examined provided the achievements, it was seen that they did not meet the qualifications of the texts to be included in the textbook. Conclusions: Based on the findings, it can be said that Emine Işınsu's eight novels can be among the texts that can be included in the textbook and can be used as material in classes. The novels Sancı and Tutsak also provide learning outcomes, but some parts of these novels do not meet the qualifications of texts to be included in the textbook. It was concluded that these sections should not be used as material in courses.