Heykel reprodüksiyonunda bı̇r ı̇fade bı̇çı̇mı̇ olarak lentı̇küler fotoğraf kullanımı
Use of lenticular photography as a form of expression in sculpture reproduction
- Tez No: 845242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BASRİ GENÇCELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Heykel, Reprodüksiyon, Lentiküler, Art, Sculpture, Reproduction, Lenticular
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Heykel reprodüksiyonunda lentiküler fotoğraf kullanımını inceleyerek, bu özel baskı tekniğinin heykel sanatında nasıl bir ifade biçimi olarak kullanıldığını anlamak ve değerlendirmektir. Lentiküler fotoğraf teknolojisinin heykel reprodüksiyonlarına nasıl entegre edildiği, heykellerin farklı açılardan çekilen reprodüksiyonlarının lentiküler birleştirmeler aracılığıyla nasıl zenginleştirildiği ve sanat izleyicilerine nasıl bir görsel deneyim sunulduğu incelenecektir. Bu amacın ışığında, lentiküler fotoğrafın heykel reprodüksiyonlarında kullanımıyla ilgili teknik detaylar, sanatsal etkiler, izleyici deneyimi ve heykel sanatının bu özel baskı tekniğiyle nasıl evirildiği konularına odaklanılacak ve lentiküler fotoğrafın heykel sanatındaki potansiyel etkileri üzerinde derinlemesine bir analiz sunulacaktır. Yöntem: Bu çalışmada; heykel, reprodüksiyon, lentiküler başlıkları incelenerek, heykel sanatında reprodüksiyonun ve lentiküler fotoğrafın kullanımına odaklanan bir literatür taraması yapılmıştır. Lentiküler fotoğraf kullanılan heykel reprodüksiyonları, diğer reprodüksiyon yöntemleriyle karşılaştırılmıştır. Lentiküler fotoğrafın heykel reprodüksiyonlarında kullanımını incelemek üzere çeşitli eserler için lentiküler uygulamalar oluşturulmuştur. Bu uygulamalarda oluşan görsel etkiler, estetik değer, izleyici etkileşimi ve sanatçıların ifade özgürlüğü açısından karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada incelenen lentiküler tekniğin ve uygulama alanlarının, görsel iletişimden reklama, sanattan eğitime kadar geniş bir yelpazede kullanıldığı anlaşılmıştır. Lentiküler fotoğrafın heykel reprodüksiyonlarında kullanımı, sanatçılara eserlerini farklı açılardan gösterme ve sanat izleyicisiyle etkileşimde bulunma şansı tanır. Sanat izleyicileri, eserleri farklı açılardan gördüğünde oluşan hareket, derinlik hissi gibi etkiler sayesinde heykellerle daha yakın bir bağ kurabilir. Sonuç: Lentiküler fotoğrafın heykel reprodüksiyonlarında kullanımı, eserleri daha dinamik ve katmanlı hale getirerek izleyicilere farklı açılardan bakma şansı tanır. Aynı zamanda geleneksel sanat anlayışına yenilikçi bir perspektif katmaktadır. Lentiküler fotoğraf birleştirme yönteminin, heykel reprodüksiyonlarında orijinal eserin derinliğini, hareketini ve perspektifini vurgulayarak izleyiciye benzersiz bir deneyim sunduğu yapılan uygulamalarda da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: To examine the use of lenticular photography in sculpture reproductions in order to understand and evaluate how this special printing technique is used as a form of expression in sculpture. It will be examined how lenticular photography technology is integrated into sculpture reproductions, how reproductions of sculptures taken from different angles are enriched through lenticular combinations and what kind of visual experience is offered to art viewers. In the light of the analyses, the paper will focus on the technical details of the use of lenticular photography in sculpture reproductions, artistic effects, viewer experience and how sculpture has evolved with this special printing technique, and will present an in-depth analysis of the potential effects of lenticular photography in sculpture. Method: In this study, a literature review was conducted focusing on the use of reproduction and lenticular photography in sculpture by examining the titles of sculpture, reproduction and lenticular. Sculpture reproductions using lenticular photography are compared with other reproduction methods. In order to examine the use of lenticular photography in sculpture reproductions, lenticular applications were created for various works. A comparative analysis was made in terms of visual effects, aesthetic value, audience interaction and freedom of expression of the artists. Findings: It is clear that the lenticular technique and its application areas are used in a wide range of fields from visual communication to advertising, from art to education. The use of lenticular photography in sculpture reproductions allows artists to show their works from different angles and interact with the art audience. Art viewers can establish a closer connection with the sculptures thanks to the effects such as movement and depth that occur when they see the works from different angles. Conclusion: The use of lenticular photography in sculpture reproductions makes the works more dynamic and layered, giving viewers the chance to look at them from different angles. It also adds an innovative perspective to the traditional understanding of art. It is also observed in the applications that the lenticular photo compositing method offers a unique experience to the audience by emphasizing the depth, movement and perspective of the original work in sculpture reproductions.