Diyabetik ratlarda oluşturulan deneysel periodontitis modelinde kemik rezorpsiyonu üzerine sistemik olarak alınan D vitamininin etkisi
Effect of systemically administered vitamin D on bone resorption in an experimental periodontitis model created in diabetic rats
  1. Tez No: 845243
  2. Yazar: MERVE NUR TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİLDAN BOSTANCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: RANKL, OPG, IL-1β, IL-10, Cas3, D Vitamini, RANKL, OPG, IL-1β, IL-10, Cas3, Vitamin D
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamızda, diyabetik ratlarda deneysel oluşturulmuş periodontitis modelinde iyileşme döneminde verilen D vitamininin etkisini araştırdık. D vitamininin alveolar kemik rezorpsiyonu üzerindeki iyileşme etkisini ve immünohistokimyasal olarak interlökin (IL)-1β, IL-10, osteoprotogerin (OPG) düzeyleri, nükleer faktör kappa B'nin reseptör aktivatör bağlayıcısı (RANKL) ve kaspas 3(Cas3) seviyelerini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışma, yaşları ortalama 4 aylık, ağırlıkları ortalama 230-250 gr olan 48 adet erkek Wistar albino rat üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney hayvanları 6 gruba ayrılmış ve her grup 8 deney hayvanından oluşturulmuştur. Hayvanlardan başlangıç serum D vitamini düzeyine bakmak için 2ml kan alındıktan sonra oral bakterilere retansiyon sağlaması için, alt 1. molar dişlerinin etrafına 4.0 ipek süturlar subgingival konumda yerleştirilmiştir. Periodontitis oluşturulacak hayvanlara sadece intraperitoneal genel anestezik enjekte edilmiştir. Deneysel diyabet yapmak amacıyla Streptozotosin (STZ) taze hazırlanan 0.1 M sitrat tampon (pH 4.5) içerisinde çözüldükten sonra deneysel diyabet oluşturmak amacıyla tek doz (60 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Diyabet oluşturulduktan sonra sütur yerleştirilen 8 rata günlük 2 µg /kg, diğer 8 rata günlük 4 µg /kg 10 gün boyunca D vitamini gastrik gavaj yoluyla uygulanmıştır. Hayvanlar operasyondan sonra 11. günde sakrifiye edilmiştir. Sakrifiye edildikten sonra immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonucunda D vitamininin sistemik olarak kullanılmasıyla anlamlı sonuçlar elde edilmiş olup P, DM ve DM+P gruplarında ise şiddetli düzeyde RANKL immunpozitiflikleri olduğu görüldü. Tedavi gruplarından olan DM+P+DVİT2 ve DM+P+DVİT4 gruplarında ise RANKL immunpozitifliğinin K grubuna oranla bile daha düşük düzeylerde olduğu görüldü. OPG immunpozitifliklerine bakıldığında K grubu hariç bütün gruplarda RANKL immunpozitifliklerine göre negatif bir korelasyon gösterdiği belirlendi. P, DM ve DM+P gruplarında önemli düzeyde immunpozitifliğe rastlanmazken, K grubunda hafif, DM+P+DVİT2 ve DM+P+DVİT4 şiddetli düzeyde OPG pozitifliklerinin varlığı belirlendi. IL-1β yönünden incelendiğinde bütün grupların RANKL ekspresyonlarıyla pozitif, OPG ekspresyonlarıyla ise negatif korelasyon gösterdiği görüldü. K grubunda hafif, P ve DM+P gruplarında şiddetli, DM grubunda orta, DM+P+DVİT2 ve DM+P+DVİT4 gruplarında ise önemli düzeyde immunpozitifliklere rastlanmadı. IL-10 ekspresyonları yönünden yapılan değerlendirmelerde, RANKL ile negatif fakat OPG ekspresyonlarıyla pozitif bir korelasyon gösterdiği belirlendi. Bu bağlamda OPG immunpozitifliklerinde de olduğu gibi P, DM ve DM+P gruplarında önemli düzeyde immunpozitifliğe rastlanmazken, K grubunda hafif, DM+P+DVİT2 ve DM+P+DVİT4 şiddetli düzeyde IL-10 immunpozitifliklerinin varlığı belirlendi. Cas3 immunpozitifliklerinde ise, K, DM+P+DVİT2 ve DM+P+DVİT4 gruplarında önemli düzeyde immunpozitifliklere rastlanmazken, P grubunda orta, DM ve DM+P gruplarında ise şiddetli düzeyde pozitiflikler olduğu görüldü. D vitamini ile ilgili elde ettiğimiz verilere rağmen birçok ileri çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda D vitamininin klinik kullanımı konusunda literatüre katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we investigated the intensity of vitamin D administered for improvement in a selected periodontitis model in diabetic rats throughout the period. We evaluated the improvement of vitamin D on alveolar bone resorption and immunohistochemically the localization of interleukin (IL)-1β, IL-10, osteoprotogerin (OPG), storage activator protector of nuclear factor kappa B (RANKL) and caspase 3(Cas3). The study was carried out on 48 male Wistar albino rats, with an average age of 4 months and an average weight of 230-250 g. Experimental animals were divided into 6 groups and each group consisted of 8 experimental animals. After 2ml of blood was taken from the animals to check the initial serum vitamin D level, 4.0 silk sutures were placed around the lower first molar teeth in a subgingival position to provide retention against oral bacteria. Only intraperitoneal general anesthetic was injected into the animals in which periodontitis was to be induced. In order to induce experimental diabetes, Streptozotocin (STZ) was dissolved in freshly prepared 0.1 M citrate buffer (pH 4.5) and then administered intraperitoneally as a single dose (60 mg/kg) to induce experimental diabetes. After diabetes was established, vitamin D was administered 2 µg/kg daily to 8 rats with sutures, and 4 µg/kg daily to the other 8 rats via gastric gavage for 10 days. The animals were sacrificed on the 11th day after the operation. It was evaluated immunohistochemically after sacrifice. As a result of our study, significant results were obtained with the systemic use of vitamin D, and severe RANKL immunopositivity was observed in the P, DM and DM+P groups. It was observed that RANKL immunopositivity was even lower in the treatment groups DM+P+DVIT2 and DM+P+DVIT4 than in the K group. When OPG immunopositivity was examined, it was determined that there was a negative correlation with RANKL immunopositivity in all groups except group K. While there was no significant level of immunopositivity in the P, DM and DM+P groups, mild and severe OPG positivity in DM+P+DVIT2 and DM+P+DVIT4 were detected in the K group. When examined in terms of IL-1β, it was seen that all groups showed a positive correlation with RANKL expressions and a negative correlation with OPG expressions. Mild immunopositivity was observed in the K group, severe immunopositivity in the P and DM+P groups, moderate in the DM group, and no significant immunopositivity was observed in the DM+P+DVIT2 and DM+P+DVIT4 groups. In the evaluations made in terms of IL-10 expressions, it was determined that it showed a negative correlation with RANKL but a positive correlation with OPG expressions. In this context, as in OPG immunopositivity, while no significant level of immunopositivity was observed in the P, DM and DM+P groups, the presence of mild IL-10 immunopositivity in the K group and severe IL-10 immunopositivity in DM+P+DVIT2 and DM+P+DVIT4 were detected. Regarding Cas3 immunopositivity, while there were no significant immunopositivity in the K, DM+P+DVIT2 and DM+P+DVIT4 groups, moderate positivity was observed in the P group and severe positivity was observed in the DM and DM+P groups. Despite the data we have obtained regarding vitamin D, many further studies are needed. In line with the results we obtained from this study, we believe that it will contribute to the literature on the clinical use of vitamin D.