Modern heykel sanatında soyutlama
Abstraction in modern sculpture art
- Tez No: 845245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Modern Heykel Sanatı, Soyutlama, Soyut Heykel, Modern Sanat, Modern Sculpture Art, Abstraction, Abstract Sculpture, Modern Ar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada modern heykel sanatının gelişim süreci ve bu süreç içerisinde soyutlamanın etkisi incelenmek istenmiştir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, heykelin tanımı ve heykeli tanımlayan unsurlar (kompozisyon, mekân, oran, ışık-gölge, form, hacim, kütle ve mekân, doku, renk, denge) bilgi verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde tarihsel süreçte heykel sanatının gelişimi, modernizm, soyutlama, soyut ve soyutlama arasındaki ilişkiye ait veriler belirlenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise 19. ve 20. yüzyıllarda toplumsal, siyasal ve sanatsal alanlarda yaşanan değişimlerin modern heykel sanatına etkisi değerlendirilerek 20. yüzyıl sanat akımlarıyla ressamların heykele katkıları hakkında veriler elde edilmiştir. Araştırmanın son kısmı olan dördüncü bölümde, yabancı ve Türk heykeltıraşların eserlerinin soyutlamanın gelişmesine katkıda bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the development process of modern sculpture art and the effect of abstraction in this process were analyzed. The research consists of four parts. In the first part, the definition of sculpture and the elements that define sculpture (Composition, Space, Proportion, Light-Shadow, Form, Volume, Mass and Space, Texture, Color, and Balance) are given. In the second part of the research, data on the development of sculpture art in the historical process, Modernism, Abstraction, and the relationship between abstraction and abstraction were determined. In the third part of the research, the effects of the changes in social, political, and artistic fields in the 19th and 20th centuries on modern sculpture art were evaluated and data on the 20th century art movements and the contributions of painters to sculpture were obtained. In the fourth part, which is the last part of the research, it was concluded that the works of foreign and Turkish sculptors contributed to the development of abstraction.