Cyberwar in the context of the changing character of the war
Savaşın değişen karakteri bağlamında siber savaşlar
- Tez No: 845273
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YEŞİLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siber Savaş, Siber Harp, Stuxnet, Savaş, Karakter, Cyberwar, Cyber Warfare, Stuxnet, War, Character
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tarih boyunca savaş, hem dinamik bir karakter hem de sabit özellikler sergileyen, sürekli bir varlık olmuştur. Soğuk Savaş'ın sona ermesi, insanlığın ilerlemenin zirvesine ulaştığı, kapitalizmin dünya çapında hakimiyete kavuşacağı yönünde yanlış bir düşünceyi ateşlemiştir. Sonuç olarak savaşların sona ereceğine ve kalıcı barışın hakim olacağına inanılıyordu. Ancak bu inancın büyük ölçüde yanlış olduğu kanıtlandı; zira devletler arasındaki geleneksel savaşlar azalırken savaşın kendisi gelişip çeşitli biçim ve kisvelerde yeniden ortaya çıkmıştır (Münkler,2010:190). Bu farkındalık, önemli dönüşümlerden geçen savaşın yapısının, taktiklerinin, tarafların ve savaşın genel özünün yeniden anlaşılmasını gerektirmiştir. Sonuç olarak, bilimsel literatürde bu derin değişimleri kapsayacak ve aydınlatacak 'Yeni Savaşlar', 'Dördüncü Nesil Savaşlar' gibi terimler ve benzeri kavramlar ortaya çıkmıştır. Soğuk Savaş sonrası gelişen teknoloji ile beraber siber uzayın ortaya çıkışı savaşın karakterini değiştiren bir başka olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda savaşın karakterinde meydana gelen değişimleri ve siber savaşın savaşın karakterini nasıl değiştirdiğini anlamak, çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Son olarak, siber savaşın, savaşların karakterini değiştirdiği ve gelecekte siber savaşın konvansiyonel savaşların yerini tutacağı ihtimaline dair olan tartışmalara da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a phenomenon that has existed for centuries, war has a variable character as well as structural and fixed features. With the end of the Cold War, the idea that the end of history had come, that the capitalist order would spread across the globe, wars would end and eternal peace would prevail was a great misconception, and while it was the old wars between states that ended, war itself relapsed in different manifestations (Münkler, 2010:190). In these emerging conflicts, the need for a new conceptualization arose with the realization that the structure of war, its means, its parties, in short, the character of war has undergone a serious transformation. 'New wars', 'Fourth Generation Wars' and other concepts with similar qualities have been introduced to the literature. The emergence of cyberspace with the developing technology after the Cold War is another phenomenon that has changed the character of war. Accordingly, the aim of this study is to understand the changes in the character of war and how cyber warfare has changed the character of war. Finally, the study also addresses the debate on the possibility that cyber warfare is changing the character of wars and that cyber warfare will replace conventional warfare in the future.