Examination of the antecedents of employee performance within the context of the Iraqi health sector
Çalışan performansının öncüllerinin Irak sağlık sektörü bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 845286
  2. Yazar: DHEYAA ENAD NASER AL-JANABI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PEMBE GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Performansı, Eğitim, İş Özellikleri, İş memnuniyeti, İş amacı, Employee Performance, Training, Job Characteristics, Job Satisfaction, Work Meaning, Self-Efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışma ortamlarındaki dinamik değişimler ve gelişmeler, örgütler üzerinde büyük bir baskı yaratmıştır. Bu nedenle birçok işletme, çalışan performansını artırmak ve bu tür değişen ortamlarda verimli operasyonlar sağlamak için yeni stratejiler uygulamaya koymuştur. Çalışan performansı, işletmelerin hedeflerine ulaşmasında önemli hale gelmiştir. Bu çalışma, çalışan eğitimi, iş tatmini, iş özellikleri, işin anlamı ve öz yeterliliğin çalışan performansı üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma, Irak'ın güney-orta bölgesinde yer alan Babil ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma Irak'taki sağlık kurumlarında gerçekleştirilmiş olup, sağlık hizmetlerinde teknisyen, hemşire, doktor ve idari personel olarak görev yapan 280 çalışan kolayda örnekleme yöntemi ile çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplamak için anket yöntemi kullanılmış ve anket formu literatürdeki önceki çalışmalara dayanılarak geliştirilmiştir. Bulgular, eğitim ve iş tatmininin çalışan performansını anlamlı ve olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Öte yandan, iş özellikleri, işin anlamı ve öz yeterlilik araştırma örneklemi için çalışan performansı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Dynamic changes and advances in work environments have created a great deal of pressure for organizations. Therefore, many organizations have implemented new strategies to improve employee performance and ensure efficient operations in such changing environments. Employee performance has become important for organizations in achieving their goals. This study examines the impact of employee training, job satisfaction, job characteristics, work meaning, and self-efficacy on employee performance. The research was carried out in the province of Babylon, located in the south-central region of Iraq. The research was conducted in health institutions in Iraq, and 280 employees working as technician, nurses, doctors and administrative staff in health services were included in the study by the way of convenience sampling method. The questionnaire method was used for data collection and the form was developed based on previous studies in the literature. The findings show the training and job satisfaction significantly and positively affect employee performance. On the other hand, job characteristics, work meaning, and self-efficacy have not significant effect on employee performance for the research sample.