COVİD-19 salgın sürecinde üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile teknoloji okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between university students' attitudes towards distance education and their levels of technological literacy during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 845355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE HAYIRSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Teknoloji Okuryazarlığı, Covid-19, Üniversite Öğrencileri, Distance Education, Technological Literacy, Covid-19, University Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bütün dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 eğitim-öğretim yılında pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de zorunlu olarak tüm eğitim kademelerinde eğitim-öğretim faaliyetleri uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı Covid-19 salgın sürecinde üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile teknoloji okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemekdir. Bu çalışmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu farklı üniversitelerde öğrenim gören ve uzaktan eğitim sürecine katılan 240 öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Er (2021) tarafından geliştirilen Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği ile Yiğit (2011) tarafından geliştirilen Teknoloji Okuryazarlığı Ölçeği kullanılmıştır. Covid-19 salgını sürecinde ölçeklerin uygulanmasında, yüzyüze iletişim kurulamadığı için veriler dijital ortamda ve google formlar aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde ilk aşamada her iki ölçek için de normallik testi yapılmıştır. Dağılımın normal olduğunun belirlenmesinin ardından araştırma sorularına yönelik parametrik testlerden t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizleri SPSS 24 paket programı ile yapılmıştır. Araştırmanın birinci alt amacı kapsamında elde edilen bulgulara göre; üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutum puanları orta düzeyin üstündedir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile cinsiyet, genel not ortalaması ve sınıf düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci alt amacı üniversite öğrencilerinin teknoloji okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmesidir. Bu alt amaç sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin teknoloji okuryazarlık düzeyleri yüksek düzeye yakındır. Ayrıca bu alt amaç kapsamında; üniversite öğrencilerinin teknolojik okuryazarlık düzeyleri ile cinsiyetleri, sınıf seviyesi ve genel not ortalaması değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın üçüncü alt amacı kapsamında üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutum ölçeği puanları ile teknoloji okuryazarlık ölçeği puanları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Buna göre Covid-19 salgın sürecinde üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile teknoloji okuryazarlık düzeyleri arasında pozitif yönde ancak düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üniversite öğrencilerinin teknoloji okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesi uzaktan eğitime yönelik tutum düzeylerinin olumlu yönde daha da artması için önem arz etmektedir. Teknoloji okuryazarlığı becerilerinin de diğer 21. yy becerileri ile birlikte gelişmesi üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği için özellikle yükseköğretimde teknoloji okuryazarlığı eğitimlerinin artırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Due to the Covid-19 epidemic that affected the whole world and our country, distance education was mandatory in our country in the 2019-2020 academic year. The aim of this study is to investigate the relationship between university students' attitudes towards distance education and their technology literacy levels during the Covid-19 epidemic. Relational screening method was used in this study. The study group consists of 240 students studying at different universities and participating in the distance education process. The Attitude Scale Towards Distance Education developed by Er (2021) and the Technology Literacy Scale developed by Yiğit (2011) were used to collect the data. Google Forms were used to apply the scales during the Covid-19 epidemic, as face-to-face communication was not possible. After data collection, normality test was performed for both scales. After determining that the distribution was normal, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and correlation analysis, which are among the parametric tests for the research questions, were performed with the SPSS 24 package program. According to the findings obtained within the scope of the first sub-objective of the research; University students' attitude scores towards distance education are positive. In addition, according to the findings obtained within the scope of this sub-objective, it was concluded that there is no statistically significant difference between university students' attitudes towards distance education and their gender, GPA and class levels. The second sub-objective of the research is to determine the technology literacy levels of university students. According to the results of these sub-objective findings, the technology literacy levels of university students are close to high levels. Additionally, within the scope of this sub-objective; It was concluded that there is no statistically significant difference between the technological literacy levels of university students and their gender, class level and GPA variables. Within the scope of the third sub-objective of the research, the relationship between attitude scale scores towards distance education and technology literacy scale scores was investigated. Accordingly, it was concluded that there was a positive, low-level significant relationship between university students' attitudes towards distance education and their technology literacy levels during the Covid-19 epidemic. Improving the technology literacy skills of students is important to further increase their attitude levels towards distance education in a positive direction. Since the development of technology literacy skills along with other 21st century skills positively affects university students' attitudes towards distance education, it is recommended to increase technology literacy training, especially in higher education.