Examining the moderating role of the big five personality traits in the relationship between information and communication technology demands and employee well-being
Beş büyük kişilik özelliğinin bilgi ve iletişim teknolojisi talepleri ile çalışan iyi oluşu arasındaki ilişkide düzenleyici rolünün incelenmesi
- Tez No: 845356
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Covid-19 Pandemisi, Çalışan İyi Oluşu, Büyük Beşli Kişilik Özellikleri, Kişilik, Information and Communication Technologies, Covid-19 Pandemic, Employee Well-being, Big Five Personality Traits, Personality
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İşyerlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin artan kullanımı, bilgi ve iletişim teknolojisi talepleri olarak kavramsallaştırılan talepler yaratmıştır. Covid-19 pandemisi de bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını ve talebini artırmıştır. Bu çalışma, BİT talepleri ile öznel iyi oluş, psikolojik iyi oluş, sosyal iyi oluş ve işyeri iyi oluşu boyutlarını içeren çalışan iyi oluşu arasındaki ilişkiyi ve Büyük Beşli kişilik özelliklerinin ılımlı etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Literatürde bilgi ve iletişim teknolojileri ile çalışanların iyi olma halinin çeşitli boyutlarını ele alan çalışmalar bulunmasına rağmen, bilgi ve iletişim teknolojileri talepleri ile çalışan iyi oluşunun dört boyutunu da kapsayan ve bu ilişkide kişiliği ele alan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çeşitli sektörlerden 215 çalışan ile yapılan anketin veri analizi SPSS 25.0 programı ile gerçekleştirilmiş ve güvenirlik analizi, korelayon analizi, fark testleri ve regresyon analizi yapılmıştır. Bilgi ve iletişim talepleri ile çalışanların iyi olma hali arasında negatif bir ilişki olduğu ve beş faktör kişilik özelliklerinden hiçbirinin bu ilişki üzerinde düzenleyici etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing use of information and communication technologies at workplace has created demands that are conceptualized as information and communication technology demands. Covid-19 pandemic is also increasing the use and demand for information and communication technologies. This study aims to explore the relationship between information and communication technologies demands and employee well-being, including subjective well-being, psychological well-being, social well-being and workplace well-being dimensions, and the moderating effect of Big Five personality traits. Although there are studies on various aspects of information and communication technologies and employee well-being in the literature, there is a lack of literature that specifically covers the four dimensions of employee well-being and information and communication technologies demands and addresses personality in this relationship. Data analysis of the survey conducted with 215 employees from various sectors was carried out with SPSS 25.0 program and after reliability analysis, correlation analysis, independent T-test, one-way ANOVA, and regression analysis. It was concluded that there is negative relationship between information and communication technologies demands and employee well-being and that five factor personality traits do not have moderating effects on this relationship.