Uluslararası göçün bir politika aracı olarak kullanılması: Almanya, Fransa, İsveç incelemesi
Using international migration as a policy tool: A study of Germany, France, Sweden
  1. Tez No: 845457
  2. Yazar: EDA NAGİHAN EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ZAFER SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Politika Aracı, Güvenlik, Kopenhag Okulu, Güvenlikleştirme Teorisi, Avrupa Birliği, Almanya, Fransa, İsveç, International Migration, Policy Tool, Security, Copenhagen School, Securitization Theory, European Union, Germany, France, Sweden
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Politika ve Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışması insani bir olgu olan uluslararası göçün nasıl politika aracı olarak kullanıldığını keşfetmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada, Avrupa Birliği üyeleri arasında yoğun göç alan ancak sosyokültürel, tarihsel ve siyasal olarak birbirlerinden farklı geçmişe sahip olan Almanya, Fransa ve İsveç ülkeleri, Kopenhag Okulu tarafından ileri sürülen Güvenlikleştirme Teorisi'nin bileşenleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması ve ilgili ülkelerde güvenlikleştirici söylemlere sahip siyasi aktörlerin uluslararası basına yansıyan söylemlerini analiz etmek amacıyla karşılaştırmalı inceleme yapılmıştır. Araştırmada incelenen söylemler sonucunda söz konusu ülkelerdeki siyasi aktörlerin iç politikada nüfuz elde etme amacıyla göç konusunu güvenlikleştirerek bir politika aracı haline getirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to explore how international migration, a humanitarian phenomenon, is used as a policy tool. In this context, the study examines the countries of Germany, France and Sweden, which have received intense fluxes of migration and are among the Member States of the European Union that have different sociocultural, historical and political backgrounds, within the framework of the components of the securitization theory put forward by the Copenhagen school. The methodology implemented in the study consists of literature review and comparative review to examine the discourses of political actors with a view of securitization in the relevant countries, as reflected in the international press. As a result of the discourses examined in the research, it was determined that the political actors in the countries in question securitized the issue of migration, using it into a policy tool in order to influence the domestic politics.