Seyfüddîn el-Âmidî'nin icmâ anlayışı
Ijma (Consensus)understanding of Seyfuddin al Âmîdî
  1. Tez No: 845536
  2. Yazar: MUZAFFER DOĞRU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAHATTİN ALPHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh usûlü, icmâ, içtihat, Âmidî, Usûl-i Fiqh (Method of Jurisprudence), ijma, ijtihad, Âmîdî
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Âmidî, hicri yedinci asırda yaşamış, özellikle; kelam, usûl-i fıkıh, mantık ve felsefe alanında eserleriyle ön planda olan büyük âlimlerden birisidir. Bu çalışmamızda, Âmidî'nin hayatını, eserlerini ve Âmidî'nin icmâ anlayışını incelemeye gayret ettik. Araştırmamızda konumuzla da paralel olduğu için bu âlimin hayatını, eserlerini, diğer âlimlerin icmâ ile ilgili görüşlerini tanıtmaya ve Âmidî'nin icmâ anlayışını ortaya koymaya, değerlendirmesini ve analizini yapmaya gayret gösterdik. Âmidî'nin icmâ ile ilgili düşüncelerini ortaya koyarken, kendisine özgü olan düşünceleri başta olmak üzere, diğer fakih olan âlimlerin icmâ konusun da ittifak ya da ihtilaf ettiği konulara, icmâ alanında gösterdiği örneklere ve belirli konularda fıkıh ve icmâ ile ilgili hususlara temas ettik. Bu çalışma, Âmidi'yi ve eserlerini daha yakından tanımak için bize bir fırsat oldu. Âmidî, geniş bir eser yelpazesiyle birlikte farklı alanlarda da önemli izler bırakmış bir âlimdir. Âmidî'nin icma anlayışını seçmemizin sebebi bu alanda herhangi bir çalışma olmayışını tespit etmemizdir. Bu boşluğu doldurmak için araştırmamıza konu olarak Âmidi'nin icmâ anlayışını seçtik; çok az da olsa bu alana bir katkı sunmaya ve çalışmaya gayret gösterdik. Bu çalışmamızda hem Âmidî'yi hem de eserlerini daha çok tanıma fırsatı bulduk. Gerçekten de Âmidî çok sayıda eserinin yanı sıra farklı branşlardan da adından söz ettirmiştir.
Özet (Çeviri)
Âmîdî lived in seventh century Hegira. He is one of the most prominet scholars with his work especially in the fields of Kelam, usûl-i Fiqh ( Method of jurisprudence) and philosophy. In this study, as it is parallel with our topic, we tried to investigate the life of Âmîdî,his work, the views of other scholars about ijma understanding, its assessment and analysis. While revealing Âmidî's thoughts on ijma, we touched on the issues that other jurists agreed or disagreed with on ijma, especially the ideas that were unique to him, the examples he showed in the field of ijma, and the issues related to fiqh and ijma on certain issues. Since there is no study in this field, we chose Âmidî's understanding of ijma for our research. We tried to contribute to the field though it is very little. In this study, we achieved great deal of the opportunity to know the works of Âmidî. Indeed, Âmidî has made a name for himself in different branches as well as leaving many works. This thesis is planned in three parts. In the first chapter, information is given about Seyfüddîn el-Âmidî's life, scientific personality and works. In the second part, the understanding of ijma of Seyfüddîn al-Âmiddî and scholars is defined. In the third chapter, Âmidî's understanding of ijma, which constitutes our main subject, is discussed.