Growth performance and tissue fatty acid change in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) feed with different energy levels
Farklı enerji içeriğine sahip yemlerle beslenen gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansı ve doku yağ asidi değişimi
  1. Tez No: 845553
  2. Yazar: DOAA BAHJAT ALWAN KRAIEI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Besinsel enerji, Büyüme performansı, Yem alımı, karaciğer histoloji, Gen ifadesi, İmmünoloji, Dietary energy, Growth performance, Feed intake, Liver histology, Gene expression, Immunology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Gökkuşağı alabalığı yavrularının iki farklı enerji içeriğine sahip (orta enerji-ME, (18.4 kJ/kg) ve düşük enerji-LE (17.7 kJ/kg) yemlerle beslenmeleri sonucu büyüme performansı ve yemden yararlanma açısından bir besleme denemesi gerçekleştirdi. Yirmi balık (10 dişi ve 10 erkek) erkek ve dişiler baş ve anal yüzgeç sayesinde ayırt edilir, her bir silindirik tanka (300 L yetiştirme hacmi) dört tekerrülü şekilde rastgele dağıtıldı. Balıklar deneme süresi olan 60 gün boyunca günde iki defa doyana kadar beslendiler. Deneme sonunda LE grubunda ortalama son ağırlık 385,7±21,4 ila 406,0±23,6 g arasında ve ME grubunda ise ortalama son ağırlık 424,1±22,0 g ila 434,2±37,3 g arasında değişmiştir. Sonuçta, LE yemleri ile beslenen bireyler diğer gruba göre istatistiki olarak en yüksek canlı ağırlık artışı yüzdesini (%290.34±1.99) sağlamıştır. Cinsiyete bakılmaksızın, yemlerdeki enerji seviyesinin yem alımı ve yemden yararlanma oranında (FCR) önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Deneme gruplarının viserasomatik indeks (VSI) değerleri %3.83 ile %4.08 arasında değişim gösterdi ve gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Ancak LE yemleriyle beslenen dişi balıklar, ME yemleriyle beslenen erkek balıklara göre en yüksek visceral yağ indeksine (VFI) sahipti. Özellikle EPA ve DHA gibi spesifik yağ asitleri açısından her iki deneysel yemde bir farklılık tespit edilmedi ve deneme balıklarının fileto EPA ve DHA profilinde iki faktör (enerji düzeyi ve cinsiyet) arasında anlamlı bir etkileşim yoktu. Cinsiyetin trigliserit, toplam protein, serum alanin aminotransferaz ve aspartat aminotransferaz üzerinde anlamlı bir etksi bulunurken, yemlerin kolesterol düzeyleri üzerinde her iki cinsiyet üzerinde de bir etkisi olduğu görülmüştür. ME ve LE ile beslenen balıklardaki karaciğer histolojisi skorları, spesifik bir patoloji, normal karaciğer yapısı ve retiküler çatıda herhangi bir fibröz doku artışı görülmemiştir. Çalışmada, ME balıklarının karaciğer dokusunda IL-1β ve TNF-α ekspresyonu azalmış, en yüksek ekspresyonun ise düşük enerjili yemle beslenen balıklarda gerçeklemiştir. LE ile beslenen dişi balıklar yüksek glukokinaz ekspresyonu gösterdi. Bunun aksine, ME yemleri ile beslenen balıkların karaciğerlerinde yüksek IL-18 ekspresyonu bulunmuştur. En düşük IL-18 gen ekspresyonu ise LE yemleri ile beslenen bireylerin karaciğerlerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A feeding trial was conducted in rainbow trout juveniles to assess the growth performance and feed utilization after fed the two diets with different energy levels (medium energy-ME, (18.4 kJ/kg) and low energy-LE (17.7 kJ/kg). Twenty fish (10 females and 10 males) males and females are distinguished through the head and anal fin, were randomly distributed into each cylindrical tank (300-L rearing volume) with four replicates. The fish were fed twice daily with each experimental diet until apparent satiation for 60 days. At the end of the feeding trial, the mean final weight in the LE group ranged from 385.7±21.4 to 406.0±23.6 g and the mean final weight in the ME group ranged between 424.1±22.0 g and 434.2±37.3 g. Overall, the fish fed with LE achieved the highest percentage of body weight gain of 290.34±1.99% among both treatments, with a statistically significant difference. Irrespective of gender, there was no significant difference in feed intake and FCR. No significant difference was also found in VSI which ranged from 3.83 to 4.08%. However, female fish fed with LE diet had the highest VFI than male fish fed with ME counterparts. In terms of specific fatty acids such as EPA and DHA, no significant differences were detected between experimental diets and there were no significant interactions between two factors (energy levels and gender) in EPA and DHA profile of the fillets of the experimental fish. A significant difference between genders was found in triglyceride, total protein, ALT and AST whereas the experimental diets had a significant impact on cholesterol levels in both genders. Liver histology scores in fish fed ME and LE showed no specific pathologies, normal liver structure, and no fibrous tissue increase. In the study, the expression of IL-1β and TNF-α was reduced in the liver of fish fed on ME diet, while the highest expression was found in fish fed on LE diet. Also, the expression of glucokinase increased in the liver of fish fed the LE diet. In contrast, the highest expression of IL-18 was found in the liver of fish fed the ME diet. While the lowest expression of IL-18 was in the liver of fish fed the LE diet.