Erken çocukluk döneminde elmer resimli çocuk kitapları serisinin kök değerler açısından incelenmesi
An investigation of elmer's illustrated children's book series in early childhood in terms of root values
- Tez No: 845607
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TRİNGA SHPENDI ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk, Resimli Çocuk Kitapları, Değerler Eğitimi, Kök Değerler, Elmer Kitap Serisi, Early Childhood, Children's Picture Books, Values Education, Root Values, Elmer Book Series
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Erken çocukluk döneminde kazanılan değerler; bireyin hayatı boyunca karşılaşacağı durumlarda doğru kararlar almasına ve etik davranışlar göstermesine yardımcı olabilecektir. Çocuklara sunulan uygun eğitim ve öğretim ortamları sayesinde değerlerin temelleri oluşturulmaktadır. Aile, evde çocuğun rol modeli olduğu gibi, öğretmen de okul öncesi dönemde çocuğun rol modelidir. Öğretmen, değerler eğitimine uygun etkinlik ve materyaller kullanarak, çocuğun değer gelişimine katkı sağlar. Erken çocukluk döneminde, çocukların gelişimine katkı sağlayan en önemli araçlardan biri resimli çocuk kitaplarıdır. Resimli çocuk kitapları, çocukların hayal gücünü, dil becerilerini, estetik duygusunu ve eleştirel düşünme yeteneğini geliştirmelerine yardımcı olur. Resimli çocuk kitaplarının metinlerinde değerlerin sunumu genellikle doğrudan ve öyküleştirilmiş şekildedir. Ayrıca örtük anlamda ifadelerde kullanılıp değerler eğitimine katkı sağlamaktadır. Özellikle okul öncesi öğretmenlerinin değerler eğitiminde kullanabileceği kitapları seçebilmesi için bu kitaplar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Literatürde resimli çocuk kitaplarıyla ilgili çalışmaların az olması, resimli çocuk kitaplarına yönelik çalışmaların önemini arttırmaktadır. Bu araştırmanın amacı; erken çocukluk döneminde Elmer resimli çocuk kitapları serisinin metinlerini ve görsellerini kök değerler açısından incelemek. Araştırmanın deseni nitel araştırma yöntemlerinden, temel nitel araştırma desenidir. Metinlerin analizinde içerik analizi; görsel veri analizi olarak da araştırmada betimsel analiz kullanılmıştır. Veriler toplanırken, MEB'in (Millî Eğitim Bakanlığı) değer ve davranış-tutum çizelgesi, kontrol listesi olarak kullanılmıştır. Araştırma dâhilinde incelenen 14 resimli çocuk kitabının metinlerinde 194 yerde kök değerlerin geçtiği bulgusuna rastlanmıştır. Metinlerde saygı, dostluk ve yardımseverlik değerlerinin bulunma sıklığı en fazlayken; vatanseverlik değerinin bulunma sıklığı diğer kök değerlere oranla daha azdır. Kitabın görsellerinde 156 kök değer bulunmuştur. Görsellerde dostluk, sevgi ve yardımseverlik kök değerleri en fazla bulunurken, dürüstlük ve vatanseverlik kök değerlerine rastlanılmamıştır. Elmer kitap serisi içerdiği kök değerler açısından öğretmenler ve aileler tarafından değer aktarımı için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Values acquired in early childhood can help individuals make the right decisions and Show ethical behaviors in situations they will encounter throughout their lives. Thanks to the appropriate education and training environments offered to children, the foundations of values are formed. As the family is the role model of the child at home, the teacher is the role model of the child in the preschool period. The teacher contributes to the child's value development by using activities and materials suitable for values education. In early childhood, one of the most important tools that contribute to the development of children is illustrated children's books. Illustrated children's books help children develop their imagination, language skills, aesthetic sense and critical thinking skills. The presentation of values in the texts of illustrated children's books is usually direct and narrated. In addition, it contributes to values education by using implicit expressions. Especially preschool teachers should have knowledge about these books in order to choose the books that they can use in values education. The fact that there are few studies on illustrated children's books in the literature increases the importance of studies on illustrated children's books. The aim of this study is to analyze the texts and visuals of the Elmer series of illustrated children's books in terms of root values in early childhood. The research design is basic qualitative research design from qualitative research methods. Content analysis was used to analyze the texts and descriptive analysis was used to analyze the visual data. While collecting the data, the values and behavior-attitude chart of the MEB's (Ministry of National Education) was used as a checklist. It was found that root values were mentioned in 194 places in the texts of 14 illustrated children's books examined in the research. While the frequency of the values of respect, friendship and helpfulness was the highest in the texts, the frequency of the value of patriotism was lower than the other root values. In the visuals of the book, 156 root values were found. While the root values of friendship, love and helpfulness were found most frequently in the visuals, the root values of honesty and patriotism were not found. The Elmer book series can be used by teachers and families for value transfer in terms of the root values it contains.