COVİD19 pandemi sonrasının destinasyon seçimi ve yeniden ziyaret etme eğilimi üzerindeki etkisinde teknoloji kullanımının aracılık rolü
The mediating role of technology use in the post-pandemic impact on destination choice and intention to revisit
- Tez No: 845606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Covid 19 Pandemi Sonrası Etki, Destinasyon Seçimi, Yeniden Ziyaret Etme Niyeti, Teknoloji Kullanımı, Covid 19 Post-Pandemic Impact, Destination Choice, Intention to Revisit, Technology Use
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak yaşantımıza ait tüm alışkanlıkların değişmesine neden olan Covid 19 pandemisi ve sonrasında yaşanan yeni normal düzenin, turizmin önemli alt boyutlarından olan destinasyon seçimi ve yeniden ziyaret etme eğilimi üzerindeki etkisinde teknoloji kullanımının aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır.Bu doğrultuda kolayda örnekleme tekniğinden faydalanılarak, Aralık 2022 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında, Gaziantep iline turistik amaçlı ziyarete gelen ve konaklama hizmeti satın almış olan ve rastgele olarak seçilmiş 461 yerli turist ile yüzyüze anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket formunda katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik 9 maddeden oluşan Kişisel Bilgi Formu, Kabadayı ve Kardeş'in (2020) 20 maddelik post Covid 19 Pandemi Etkisinin Ölçeği, Özersin'in (2019) 17 maddelik Destinasyon seçimi ve 3 maddelik Yeniden Ziyaret Etme Eğilimi Ölçeği, Kotler (2003), Lopez (2011), Kim ve Ko (2012), Hu ve Wei (2013), Curkan (2013), Hays (2013), Zivkovic (2014) tarafından geliştirilip Destici (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan 24 maddelik Konaklama İşletmelerinde Teknoloji Kullanımı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veri analizinde SPSS 25.0 bilgisayar paket programından yararlanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda çalışmanın ilgili literatüre ve gelecekteki çalışmalara önemli katkılar sunması beklenmektedir. Çünkü araştırma, pandemi sonrası dönemin destinasyon seçimi ve yeniden ziyaret etme eğilimleri üzerinde teknoloji kullanımının aracılık etkisini ortaya koymuştur. Ancak, çalışmanın Gaziantep iline özgü konaklama işletmeleri üzerine odaklanması nedeniyle, elde edilen bulguların tüm Türkiye genelinde uygulanabilirliği sınırlıdır. Gelecekte farklı şehirlerde ve turizm sektörünün çeşitli alanlarında gerçekleştirilecek çalışmaların, katılımcı sayısını ve örnekleme kapsamını artırması, araştırma sonuçlarının genelleştirilebilirliğini artırması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the mediating role of technology use in the effect of the Covid 19 pandemic, which emerged in Wuhan, China in December 2019 and affected the whole world and caused all the habits of our lives to change, and the new normal order experienced afterwards on destination choice and revisit tendency, which are important sub-dimensions of tourism. In this regard, using the convenience sampling technique, a face-to-face survey was conducted with 461 randomly selected domestic tourists who visited Gaziantep for touristic purposes and purchased accommodation services between December 2022 and May 2023. In the questionnaire form, Personal Information Form consisting of 9 items to determine the demographic characteristics of the participants, Kabadayı and Kardeş's (2020) 20-item post Covid 19 Pandemic Impact Scale, Özersin's (2019) 17-item Destination Choice and 3-item Revisit Tendency Scale, Kotler (2003), Lopez (2011), Kim and Ko (2012), Hu and Wei (2013), Curkan (2013), Hays (2013), Hays (2013), Zivkovic (2014) and adapted into Turkish by Destici (2020). Quantitative research method was used in the study and SPSS 25.0 computer package program was used for data analysis. As a result of the research, the study is expected to make significant contributions to the relevant literature and future studies. Because the study revealed the mediating effect of technology use on destination choice and revisiting tendencies in the post-pandemic period. However, since the study focuses on accommodation establishments specific to Gaziantep province, the applicability of the findings obtained throughout Turkey is limited. Future studies to be conducted in different cities and in various areas of the tourism sector are expected to increase the number of participants and the scope of sampling and increase the generalizability of the research results.