Gestasyonel diabetes mellitus tanılı gebelerde umblikal arter serebral arter uterin arter doppler ultrason indekslerinin AUCR ve serebroplasental oranın perinatal dönemde yoğun bakıma gidişi öngörmedeki etkisi
Predictive role of umbilical, cerebral and uterine artery doppler indices, AUCR and cerebroplacental ratio for neonatal intensive care unit admission in gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 1007132
  2. Yazar: BETÜL NUR PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATAKAN TANAÇAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, Doppler ultrason, Umblikal arter, Orta serebral arter, Uterin arter, Serebroplasental oran, Perinatal sonuçlar, Yenidoğan yoğun bakım ünitesi, Hba1c, AUCR, Gestational diabetes mellitus, Doppler ultrasound, Umbilical artery, Middle cerebral artery, Uterine artery, Cerebroplacental ratio, Perinatal outcomes, Neonatal intensive care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gestasyonel diyabetes mellitus tanılı gebelerde umbilikal arter, orta serebral arter ve uterin arter doppler ultrason indekslerinin, AUCR (Amniotic-Umbilical-to-Cerebral Ratio) değerinin ve serebroplasental oran ölçümlerinin perinatal dönemde yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmedeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya tek merkezde takip edilen gestasyonel diyabetes mellitus tanılı gebeler ile sağlıklı gebeler dahil edilmiştir. Tüm olguların obstetrik izleminde fetal biyometri, maternal ve fetal doppler parametreleri standardize protokollerle ölçülmüştür. Perinatal sonuçlar kayıt altına alınmış ve iki grup karşılaştırılmıştır. Gestasyonel diyabetes mellitus alt grupları (diyet ile kontrol edilen ve farmakolojik tedavi gerektiren) ayrıca değerlendirilmiştir. Alıcı işletim karakteristik eğrisi analizleri ile yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatışı için kestirim değerleri incelenmiştir. Bulgular: Gestasyonel diyabetes mellitus grubunda maternal yaş ve hemoglobin A1c düzeyi anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p < 0,05). AUCR değeri, serebroplasental oran ve uterin arter direnç indeksi gestasyonel diyabetes mellitus tanılı gebelerde kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p < 0,05). Preterm doğum ve sezaryen oranları gestasyonel diyabetes mellitus grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p < 0,001). Yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış gereksinimi gestasyonel diyabetes mellitus grubunda anlamlı olarak artmıştır (p = 0,002). Farmakolojik tedavi gerektiren alt grupta doppler bozuklukları daha belirgin olup umblikal arter eğri altında kalan alan ve serebroplasental oran değerleri daha yüksek bulunmuştur (p < 0,01). Alıcı işletim karakteristik eğrisi analizinde AUCR, hasta yaşının ve ultrasonografi yapılan gebelik haftasının yenidoğan yoğun bakım ihtiyacını öngörmede anlamlı olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Gestasyonel diyabetes mellitus, fetoplasental ve uteroplasental dolaşımda belirgin değişikliklere yol açmakta ve perinatal dönemde olumsuz sonuç riskini artırmaktadır. Doppler ultrason parametreleri, özellikle AUCR ve serebroplasental oran ölçümleri, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacının öngörülmesinde değerli prognostik belirteçler olabilir. Bu nedenle gestasyonel diyabetes mellitus tanılı gebeliklerde doppler ultrason değerlendirmesinin klinik yönetim süreçlerine düzenli olarak dahil edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the predictive value of umbilical artery, middle cerebral artery, and uterine artery doppler ultrasound indices, as well as the area under the curve and cerebroplacental ratio measurements, in forecasting neonatal intensive care unit admission in pregnancies complicated by gestational diabetes mellitus. Materials and Methods: This prospective observational study included pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus and healthy pregnant women as the control group. Fetal biometry and maternal-fetal doppler parameters were measured using standardized protocols. Perinatal outcomes were recorded and compared between the groups. Subgroup analysis was conducted based on the type of management for gestational diabetes mellitus (diet-controlled and pharmacologically treated). Receiver operating characteristic curve analysis was performed to determine the predictive performance for neonatal intensive care unit admission. Results: Maternal age and hemoglobin A1c levels were significantly higher in the gestational diabetes mellitus group (p < 0.05). AUCR, cerebroplacental ratio, and uterine artery resistance index were significantly increased in pregnancies with gestational diabetes mellitus (p < 0.05). Preterm birth and cesarean delivery rates were significantly higher in the gestational diabetes mellitus group (p < 0,001). Neonatal intensive care unit admission was also significantly increased in this group (p = 0.002). In the pharmacologically treated subgroup, alterations in doppler parameters were more pronounced, with greater elevations in the umbilical artery area under the curve and cerebroplacental ratio (p < 0.01). Receiver operating characteristic curve analysis demonstrated that umbilical artery area under the curve, maternal age, and gestational age at ultrasonography were significant predictors of neonatal intensive care unit admission. Conclusion: Gestational diabetes mellitus leads to significant alterations in fetoplacental and uteroplacental hemodynamics and increases the risk of adverse perinatal outcomes. Doppler ultrasound parameters, particularly the AUCR and cerebroplacental ratio, may serve as valuable prognostic tools for predicting the need for neonatal intensive care. Incorporating doppler evaluation into the clinical management of pregnancies affected by gestational diabetes mellitus may improve perinatal risk assessment and outcomes.