Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 3 öğrencilerinin kardiyolojik fizik muayene bilgi, simülasyon destekli performans ve öz-değerlendirmelerinin incelemesi
Cardiological physical examination knowledge, simulation supported performance and self-evaluations' investigation of Yozgat Bozok University Faculty of Medicine phase 3 students
  1. Tez No: 845893
  2. Yazar: FETHİ SADA ZEKEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyolojik Sistem Muayenesi, Tıbbi Simülasyon, Öz-Değerlendirme, Cardiological System Examination, Medical Simulation, Self- . Assessment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi ve Bilişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tıp eğitiminin amacı toplum ihtiyaç ve dinamikleri ile uyumlu, alanında yetkin, kanıta dayalı tıp uygulama ve yaĢam boyu öğrenme becerilerine sahip hekimler yetiĢtirmek olarak tanımlanabilir. Mezuniyet öncesi tıp eğitiminde önemli beceri basamaklarından bir tanesi de kardiyolojik fizik muayenedir. Bu beceriyi hekimlerin karmaĢık durumlar/olgularda dahil uygulaması gerektiği çekirdek eğitim programında tanımlanmıĢtır. Bu çalıĢmanın amacı, Tıp Fakültesi 3.sınıf öğrencilerinin kardiyolojik fizik muayene bilgi, performans ve öz-değerlendirme düzeylerini ve eğitim programında öğrencilerin bu özelliklerini etkileyebilecek faktörlere yönelik öğrenci görüĢlerini belirlemektir. ÇalıĢmaya 101 tıp fakültesi dönem 3 öğrencisi dahil edilmiĢtir. AraĢtırmaya katılan 101 öğrencinin kardiyolojik sistem uygulamalarına dair bilgi düzeyi puanları minimum 7 maksimum 14 ortalama 11,78 puan, beceri düzeyi puanları minimum 8 maksimum 18 ortalama 13,67 puan olup bilgi ve beceri konusunda ortalama üstü bir puana sahip olduğu tespit edilmiĢtir. Öğrencilerin fizik muayene becerisi ile fizik muayene bilgisi arasında zayıf düzeyde ve pozitif yönlü (r=.28; p=.000) anlamlı iliĢki bulunmuĢtur. Fizik muayene becerileri ile beceri kazanmak için harcanan süre arasında da çok zayıf düzeyde ve pozitif yönlü (r=.22; p=.000) anlamlı iliĢki bulunmuĢtur. Öğrencilerin fizik muayene beceri ortalamaları, eğitim videoları izleyen ve izlemeyen öğrenciler arasında video izleyenlerde (p=0,048), kaynak kitap okuyan ve okumayan öğrenciler arasında ise kaynak kitap okuyanlarda istatistiksel olarak anlamlı Ģekilde yüksek bulunmuĢtur (p=0,010).
Özet (Çeviri)
The aim of medical education can be defined as training physicians who are compatible with society's needs and dynamics, competent in their field, and have evidence-based medicine practice and lifelong learning skills. One of the important skill steps in undergraduate medical education is cardiological physical examination. It is defined in the core training program that physicians should apply this skill in complex situations/cases. The aim of this study is to determine the cardiological physical examination knowledge, performance and self- assesment levels of third-year faculty of medicine students and their opinions about the factors that may affect these characteristics of the students in the education program. 101 medical school semester 3 students were included in the study. The knowledge level scores of the 101 students participating in the research regarding cardiological system applications were minimum 7, maximum 14, average 11.78 points. Skill level scores were minimum 8, maximum 18, average 13.67 points. It was determined that they had an above average score in terms of knowledge and skills. A weak and positive (r=.28; p=.000) significant relationship was found between students' physical examination skills and physical examination knowledge. A poor and positive (r=.22; p=.000) significant relationship was found between physical examination skills and the time spent to acquire skills. The students' physical examination skill averages were found to be statistically significantly higher among students who watched and did not watch educational videos (p=0.048), and among students who read textbooks and those who did not read textbooks, among those who read textbooks (p=0.010).