Discursive tradition(s) as iconoclasm; the falsification of history and the emergence of oppositional Muslims in India
İkonoklazm olarak söylemsel gelenek(ler); tarihin tahrif edilmesi ve Hindistan'da muhalif Müslümanların ortaya çıkışı
  1. Tez No: 845942
  2. Yazar: SAIYID ASHRAF HUSAIN JAFRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ERKİLET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Giyen Protestanlar, Hint-Müslümanlar, Hint-Hindular, Manevi Otorite, Muhalif Müslümanlar, Pijama, Ulus-Devlet, Indian-Muslims, Indian-Hindus, Nation-State, Oppositional Muslims, Pajāma-wearing Protestants, (Re)creation of History, Spiritual Authority
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez, tarihin (yeniden) inşasının ulusal 'ruhun' oluşumunda nasıl önemli bir rol oynadığına dayanmaktadır. Tarihin (yeniden) yaratılması, ortak bir ilksel değişkenin kavramsallaştırılmasında önemli bir rol oynamakta, bu da modern ulus-devlette manevi otoritenin kaybını meşrulaştırmaya veya telafi etmeye yardımcı olmaktadır. Bu (yeniden) yaratım, hemen hemen her modern ulus-devlette var olan, endişe verici derecede yaygın bir olgudur; yerel çatışmaların belirli örnekleri, bir ulusun tarihsel sürekliliğini tanımlamak için kanıt olarak ele alınır. Bu süreç, bu tür tarihsel olayların epistemolojisini göz ardı eder ve daha sonra bunları bir ulusun tarihinin salon süresine çerçeveler, bu da aynı şeyin ilksel varlığını haklı çıkarmaya yardımcı olur. Ulus-devletin oluşumunda yer alan bu homojen bakış açısı, 'biz' ancak bir 'onlar' tanımlandıktan sonra tanımlanabileceği için dışlayıcı hale gelmektedir. Dolayısıyla bu tez, İngiliz sömürgeci tarih yazımı nedeniyle 'onlar' kategorisine yerleştirilen Hintli-Müslümanlarla ilgili meseleyi tartışmaktadır. Halihazırda Hintli-Müslümanlar, İslami metinlerle farklı tarihsel hermenötik etkileşimler nedeniyle ortaya çıkan çeşitli Söylemsel Gelenek(ler)e bölünmüştür. Buna ek olarak, bu durum Hintli-Müslümanlar arasında hermenötik-heterojenliğe yol açmakta, sonuç olarak İslami gelenekler büyük ölçüde tabakalı kalmaktadır. Bu tez, söz konusu iki İslami geleneğe odaklanmaktadır: Ehl-i Sünnet ve Deobandi hareketi. 'Hint-Hindular' arasında aşırı düzeyde bir dini coşkunun varlığı, Müslümanları doğaları gereği ikonoklast olarak sunmaya çalışan İngiliz sömürge tarih yazımının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yirmi bir katılımcının yer aldığı etnografik bir çalışmadan elde edilen ampirik verileri kullanarak, genç Hint-Müslümanlar arasında pijama giyen Protestanlar ve“Muhalif Müslümanlar”gibi bazı yeni olguların ortaya çıktığını savunuyorum.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on how the (re)construction of history plays a significant role in the formation of the national 'spirit'. The (re)creation of history plays an essential role in the conceptualisation of a common primordial variable, which further helps in justifying or making up for the loss of spiritual authority in the modern nation-state. This (re)creation is an alarmingly common phenomenon in almost every modern nation-state, wherein certain instances of indigenous conflicts are taken up as proof to define a nation's historical continuity. This process ignores the epistemology of such historical events. Then, it frames them into the longue durée of a nation's history, which helps justify the primordial existence of the same. History's homogeneous (re)construction serves as the foundation of the modern nation-state building process, as the nation-state finds it incumbent to identify the 'them' to crystalise the 'us'. This thesis discusses this issue about the Indian Muslims, who, due to the British colonial histography, have been placed into the 'them' category. Presently, Indian Indian-Muslims are divided into various Islamic traditions that have come into existence due to diverse historical hermeneutical engagements with Islamic texts. In addition, this leads to a hermeneutical heterogeneity among them, and as a result, the Islamic traditions remain largely stratified. This thesis focuses on two such Islamic traditions: Ahl-e Sunnat and the Deobandi movement. The rising Hindutva (Hindu nationalism) among the Indian Hindus greatly consolidates and justifies itself through British colonial historiography, which has always presented Muslims as being inherently iconoclastic. Employing the empirical data obtained from an ethnographic study involving 21 participants, I argue that several new phenomena have emerged among young Indian-Muslims, including what we call the Pajāma -wearing Protestants and“oppositional Muslims.”