Müzik bölümü lisans öğrencilerinin özel yetenek sınavı hazırlık süreçlerinin incelenmesi (Sivas ve Kayseri örneği)
An investigation of the special talent exam preparation processes of undergraduate music students (Example of Sivas and Kayseri)
- Tez No: 846077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜRK ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Özel Yetenek Sınavı, Konservatuvar, Müzik Eğitimi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Turkish Music, Special Talent Exam, Conservatory, Music Education, Faculty of Fine Arts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma konservatuvar Türk Müziği bölümü ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin görüşleri temel alınarak yürütülmüştür. Araştırmada, öğrencilerin özel yetenek sınavında nasıl bir hazırlık süreci geçirdikleri, hangi çalgı ile nerede ve ne kadar sürede hazırlandıkları gibi sorular; cinsiyet, yaş ve mezun olunan okul gibi farklı değişkenler açısından incelenmiş ve bu araştırmaya konu olmuştur. Araştırma nitel ve nicel yöntem birlikte kullanılmış olup; betimsel ve ilişkisel tarama modeli çerçevesinde şekillenmiştir. Çalışmanın veri toplama tekniklerinde ise; anket ve açık uçlu görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri toplamada“Müzik Bölümü Lisans Öğrencilerinin Özel Yetenek Sınavı Hazırlık Süreçlerinin İncelenmesi (Sivas ve Kayseri Örneği)”üzerine 15 soruluk bir anket düzenlenmiştir. Anket soruları hazırlanırken hem 5'li likert ölçeği hem de açık uçlu sorular kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu/örneklemini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Türk Müziği Bölümü 1. sınıfta okuyan 20 öğrenci ve Erciyes Üniversitesi (Kayseri) Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik Bölümü 1.sınıfta okuyan 38 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulanan anket soruları, her bir alt problemin başlığı altında veriler doğrultusunda incelenmiştir. Yapılan anket verileri doğrultusunda sınavın her aşamasına yeterli seviyede hazırlanan öğrencilerin daha rahat bir sınav süreci geçirmekte olduğu, sınav aşamalarına eksik hazırlanan öğrencilerin ise sınav için yetersiz bir hazırlık süreci geçirdiği, özellikle çalgı seçimi ve şarkı repertuvarlarının bir eğitmenden yardım alınarak doğru bir şekilde seçilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted based on the opinions of the conservatory Turkish Music department and the Faculty of Fine Arts students. In the research, questions such as what kind of preparation process the students went through for the special talent exam, with which instrument, where and how long did they prepare? It was examined in terms of different variables such as gender, age and graduated school and became the subject of this research.In the research, qualitative and quantitative methods were used together; was shaped within the framework of descriptive and relational scanning model. The research used both qualitative and quantitative methods; It was shaped within the framework of the descriptive and relational scanning model. As for the data collection techniques of the study; Survey and open-ended interview techniques were used. In data collection, a 15-question survey was conducted on“Examination of Special Ability Exam Preparation Processes of Music Department Undergraduate Students (Sivas and Kayseri Sample)”. While preparing the survey questions, both 5- point Likert scale and open-ended questions were used. The study group/sample of the research consists of 20 students studying in the first year of Sivas Cumhuriyet University, Turkish Music State Conservatory, Department of Turkish Music and 38 students studying in the first year of Kayseri Erciyes University, Faculty of Fine Arts, Department of Music. The applied survey questions were examined in line with the data under the heading of each sub-problem. In line with the survey data, it has been concluded that students who are adequately prepared for each stage of the exam have a more comfortable exam process, while students who are incompletely prepared for the exam stages have an insufficient preparation process for the exam, and especially instrument selection and song repertoires should be selected correctly with the help of an instructor. .