Heritage preservation and climate change adaptation for floods in historic schools: İzmir city centre
Tarihi okulların korunması ve sel riskine karşı iklim değişikliğine uyumu: İzmir kent merkezi
  1. Tez No: 846201
  2. Yazar: TUĞÇE HALICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL YILDIRIM ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, İklim Değişikliğine Uyum, Hasar Görebilirlik Değerlendirmesi, Sel, Deniz Seviyesi Yükselmesi, Cultural Heritage, Climate Change Adaptation, Vulnerability Assessment, Flood, Sea-Level Rise
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Kültür varlıkları iklim değişikliğinin etkilerine karşı giderek daha kırılgan hale gelmektedir. Kültürel miras yapılarının iklim değişikliği tehlikelerine karşı hasar görebilirliklerinin değerlendirilmesi ve iklim değişikliğine uyumuna yönelik yaklaşımların geliştirilmesi, kültür varlıklarının değerlerinin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu tez İzmir'in şehir merkezindeki tarihi okul binalarının hasar görebilirliklerini değerlendirmeyi ve iklim değişikliğine uyumuna yönelik yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, öncelikli olarak sel ve deniz seviyesinin yükselmesine odaklanılarak hem kentsel (İzmir'in kent merkezi için) hem de bina ölçeğinde hasar görebilirlik değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırma kapsamında, saha çalışması, arşiv araştırması, seçilen okulların personeli ve ilgili uzmanlarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ek olarak, sel ve deniz seviyesi yükselmesi tehlike haritaları ve tarihi okulların koordinat verileri kullanılarak kentsel ölçekli bir mekânsal değerlendirme yapmak amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) yararlanılmıştır. Bina ölçeğinde hasar görebilirlik değerlendirmesi yapılırken, miras değeri, mevcut durum ve yapının mimari özellikleri ile uyum kapasitesini dikkate alan nitel bir değerlendirme yaklaşımı benimsenmiştir. Kentsel ölçekte değerlendirme sonucunda, farklı seviyelerde sel ve deniz seviyesi yükselmesine maruz kalan okulları belirlemiş olup, değerlendirme sonuçları kentsel ölçekte iklim değişikliğine uyuma yönelik alınacak tedbirlerin önceliklendirilmesi açısından önemlidir. Kentsel ölçekte, 2050, 2100 ve 2150 yılları için deniz seviyesi yükselmesi senaryoları dikkate alınmaktadır. Bina ölçeğinde değerlendirme için, Mithatpaşa Mesleki ve Anadolu Lisesi vaka çalışması için seçilmiştir. Değerlendirme sonuçları, okulun sele karşı hasar görebilirliğini etkileyen etkenleri göstermektedir. Ek olarak, okulun kırılganlığını azaltmak için bodrum pencerelerinden su girişini önlemek için geçici sel bariyerlerinin kullanılması, drenaj sisteminin iyileştirilmesi ve adaptasyon kapasitesinin arttırılması için kullanıcı eğitimi de dahil olmak üzere adaptasyon stratejileri önerilmektedir. Bu öneriler, okulun miras değerlerinin korunmasını dikkate almaktadır. Bu araştırmada kullanılan hasar görebilirlik değerlendirmesi yaklaşımının, kültürel mirasın iklim değişikliğine uyumuna ilişkin gelecekteki araştırmalar için yön gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage assets are increasingly susceptible to the impacts of climate change. Assessing the vulnerability of heritage buildings to climate change hazards and developing adaptation measures is crucial for conserving their heritage values. Therefore, this thesis aims to assess the vulnerabilities of historic school buildings in İzmir's (Turkiye) historic centre and to develop adaptation measures. The assessment is conducted at both urban (for İzmir's historic centre) and building scales, with a primary focus on flood and sea-level rise. The methodology integrates field surveys, archival research, interviews with school staff, and expert consultations. In addition, a Geographic Information System (GIS) is utilized for an urban-scale spatial assessment, incorporating data from flood and sea-level rise hazard maps and the locations of historic schools. For a building-scale vulnerability assessment, this study adopts a qualitative assessment approach, considering heritage value, present condition, and indicators related to architectural characteristics and adaptive capacity. The urban scale assessment is instrumental in identifying the schools exposed to flood and sea-level rise at various levels, which is critical for prioritizing urban-scale adaptation measures. Regarding sea-level rise, scenarios for the years 2050, 2100, and 2150 are taken into account for temporal aspects of the assessment on an urban scale. Mithatpaşa Vocational and Anatolian High School is selected as the case study for the building scale assessment. The results of the assessment show factors affecting the flood vulnerability of the school. Subsequently, adaptation strategies, including the use of temporary flood barriers to prevent water ingress through basement windows, enhancement of the drainage system, and user training to improve adaptive capacity, are proposed to reduce the school's vulnerability. These proposals take into account the conservation of its heritage values. The methodology employed in this research, along with the results of the case study, provides insights for future research on addressing climate change adaptation in cultural heritage.