Formative assessment practices and perceptions of English language preparatory school instructors at tertiary level
Yükseköğretimde İngilizce hazırlık sınıfında çalışan öğretim görevlilerinin biçimlendirici değerlendirme uygulamaları ve algıları
  1. Tez No: 846247
  2. Yazar: DAMLA SENA ERCAZİP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS TİJEN AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme değerlendirme, biçimlendirici değerlendirme, İngilizce eğitim, Assessment, formative assessment, English language teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu karma yöntemli çalışma, yükseköğretim kurumlarında özel bir üniversite bünyesinde İngilizce hazırlık biriminde çalışan 30 İngilizce öğretim görevlisinin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını ve algılarını ve bu uygulamaların mesleki deneyim süresi, öğrenim düzeyi ve alınan bir ölçme değerlendirme eğitimine bağlı olarak gösterdiği farklılıkları araştırmaktadır. Bu bağlamda, öğretim görevlilerinin pratiklerinin ve algılarının çeşitliliği anlatılmaktadır. Bu amaçla, 30 İngilizce hazırlık bölümünde çalışan öğretim görevlisi anketi tamamlayarak çalışmaya dahil olmuştur. Nicel veri anket aracılığıyla toplanmıştır. Ardından sekiz öğretim görevlisi yarı yapılandırılmış görüşmelere katılarak daha derin nitel veri toplanmasını sağlamıştır. Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki biçimlendirici değerlendirme öğretim görevlileri tarafından geri bildirimler aracılığıyla çeşitli öğretim yaklaşımları ve metotları ile interaktif sınıf kültürü oluşturarak öğrenci gelişimini izleyebilmek, öğrenciyi derse adapte edebilmek ve öğrencinin derse daha aktif katılımını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Sonuçlar göstermiştir ki öğretim görevlilerinin mesleki deneyim süresi, öğrenim düzeyi ve aldıkları herhangi bir ölçme değerlendirme eğitimi öğrenci gözetiminde farklılık yaratmazken; öğrenciyi destekleyen aktivitelerde ölçme değerlendirme eğitimine sahip olmamak kullanılan pratikler açısından farklılık yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
This mixed-method explanatory case study investigated the formative assessment practices and perceptions of in-service English language preparatory school instructors in relation to student monitoring and student scaffolding at the tertiary level. The study also explored how these practices vary depending on instructors' years of experience, degree, and additional assessment training. To this end, 30 in-service instructors completed a questionnaire to obtain the quantitative data in this study. The follow-up semi-structured interviews provided the qualitative data with eight voluntary instructors. The results of the study showed that formative assessment practices are being implemented by English language instructors mainly to monitor student progress, help students internalize the learning process, and encourage student involvement with the help of feedback while creating an interactive classroom culture by using various approaches and methods in teaching. It was also found that instructors' years of experience, degree, and assessment practices did not create any significant difference in monitoring students; however, in terms of scaffolding, instructors without additional assessment training chose to implement scaffolding practices more than instructors who have training.