Peer assessment in writing at preparatory level within a Turkish higher education context: Perceptions, efficacy, and implementation of peer assessment
Türkiye yükseköğretimi bağlamında hazırlık seviyesinde yazma dersinde akran değerlendirmesi: Akran değerlendirmesine yönelik algılar, akran değerlendirmesinin verimliliği ve uygulanması
- Tez No: 643528
- Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi, alternatif değerlendirme, akran değerlendirme, öğrenci puanlaması, ELT, alternative assessment, peer assessment, student-scoring
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Değerlendirme eğitimin her zaman en önemli bölümlerinden biri olmuştur. Dünya pek çok açıdan değişmekte ve gelişmekte olduğundan, eğitim bağlamındaki değerlendirmenin değişmesi ve gelişmesi de doğaldır. Akran ve öz değerlendirme gibi alternatif değerlendirme tekniklerinin ortaya çıkması, değerlendirme dünyasındaki son gelişmelerdendir. Akran değerlendirmesi öncelikle sözlü performansın veya yazılı ürünlerin akranlar tarafından değerlendirilmesi demektir. Akran değerlendirmesi ile ilgili çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak, ilgili alanda hem öğrenci hem de öğretim görevlilerinin akran değerlendirme algılarını birleştiren ve aynı zamanda hem öğrenci hem de öğretim görevlisi puanlamasını analiz eden çalışmaların sayısı azdır. Bu nedenle, bu karışık yöntemler çalışması; a) İngilizce Öğretmenliği öğrencilerinin ve eğitmenlerinin akran değerlendirmesinin uygulanmasından önce ve sonra akran değerlendirme algılarını ve b) Öğrencilerin yazılı çalışmaları için, öğrenci ve öğretim elemanı puanlamaları arasındaki korelasyonu ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu amaçlara ulaşmak için bu çalışmada hem biçimlendirici hem de özetleyici akran değerlendirme türleri kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, Türkiye'de bir devlet üniversitesi olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde hazırlık sınıfında okuyan İngilizce Öğretmenliği öğrencileri ve bu öğrencilerin yazma dersinin öğretim elemanıdır. Çalışma, 2019-2020 Akademik Yılı Güz Döneminde 14 hafta sürmüştür. Veri toplama araçları olarak hem Likert tipi hem de açık uçlu soruları içeren anketler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS 22 ile işlenmiştir. Daha spesifik olarak, dört adet yazma ödevinde öğrencilerin ve eğitmenin puanlarını analiz etmek için Pearson korelasyon testi kullanılırken, her iki anketteki Likert tipi soruları analiz etmek için SPSS'nin tanımlayıcı analizinden faydalanılmıştır. Görüşmelerden ve anketlerin açık uçlu sorularından elde edilen nitel veriler için ise tematik analiz yapılmıştır. Çalışmanın bulguları, öğretim görevlisinin de dahil olmak üzere katılımcıların çoğunun akran değerlendirmesinin sınıf uygulamalarına entegre edilmesi konusunda istekli olduklarını ortaya koymuştur. Akran değerlendirme sürecinin uygulanmasından önce, öğretim görevlisinin çeşitli endişeleri bulunmaktaydı. Ancak dönem sonunda hem öğretim görevlisi hem de öğrenciler süreçten çoğunlukla memnun kaldılar. Akran değerlendirmesinden duydukları memnuniyet de öğretim görevlisi ve öğrenci puanlaması arasındaki korelasyon ile doğrulanmıştır. Bu çalışma sadece dil öğrenenler ve eğitmenler için değil, aynı zamanda müfredat tasarımcıları, materyal geliştiriciler ve idari personel için de bazı çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Assessment has been one of the most crucial parts of education. As the world has been changing and improving in many respects, it is natural for the assessment in the education context to change and evolve. One of the recent changes in assessment is the advent of alternative assessment techniques such as peer and self assessment. Peer assessment, primarily, refers to the assessment of oral performance or written products by peers. There have been a great number of studies related to peer assessment. However, the number of the studies that combined both students' and instructors' perceptions of peer assessment and that analysed both student- and instructor-scoring has been few in the related area. Therefore, this mixed methods study set out to reveal a) how ELT students and their instructor perceive peer assessment before and after the implementation of peer assessment; b) the correlation between students' and the instructor' scoring for the written works of students. To attain these purposes, this study made use of both formative and summative peer assessment types. The participants of the study were ELT students who studied at preparotary school and their instructor for writing class at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University, a state university in Turkey. The study lasted for 14 weeks in the Fall Term of the Academic Year of 2019-2020. Data collection tools were questionnaires that included both Likert type and open-ended questions, and semi-structured interviews. The quantitative data were processed via SPSS 22. More specifically, decriptive analysis of SPSS was utilized to analyse Likert-type question in both questionnaires, while Pearson correlation test was employed to analyse the students' and the instructor's scores for four writing assignments. As for the qualitative data emanated from the interviews and open-ended questions of the questionnaires, thematic analysis was utilized. The findings of the study revealed that most of the participants, including the instructor, were keen on integrating peer assessment in classroom practices. Before the implementation of the peer assessment process, the instructor had several concerns. However, at the end of the term, both the instructor and the students were mostly satisfied with the process. Their satisfaction with the peer assessment was also substantiated with the correlation between instructor- and student-scoring. This study presents several implications for not only language learners and instructors but also for curriculum designers, material developers, and administrative staff.