Beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumun bireysel ve sosyal sorumluluğa etkisi: Ortaokul öğrencilerine bir araştırma
The effect of attitude towards physical education and sports courses on individual and social responsibility: A research for middle school students
  1. Tez No: 846270
  2. Yazar: HASAN UĞUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF ÖZSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi dersine yönelik tutum, Bireysel ve Sosyal Sorumluluk, Ortaokul Öğrencileri, Attitude towards physical education lesson, Individual and Social Responsibility, Secondary School Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları ile bireysel ve sosyal sorumluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın araştırma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 211 kadın, 220 erkek olmak üzere toplamda 431 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında demografik bilgi formunun yanı sıra“Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği”ile“Bireysel ve Sosyal Sorumluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada betimleyici istatistik, t testi, One-Way Anova ve Tukey analizlerine yer verilmiştir. İlişkisel model kapsamında ise Pearson korelasyon ve regresyon analizlerine başvurulmuştur. Araştırmanın sonucunda ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik olumlu bir tutum sergiledikleri, bireysel ve sosyal sorumluluk seviyelerinin iyi derecede olduğu tespit edilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin bireysel ve sosyal sorumluluklarının cinsiyet, yaş ve sınıf seviyesi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar bulunurken; beden eğitimi dersi tutumlarında yalnızca sınıf seviyelerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. İlişkisel model kapsamında ise ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersi tutumları ile bireysel ve sosyal sorumluluk düzeyleri arasında orta dereceli, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi bulguları göz önünde bulundurulduğunda ise öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik tutumları arttıkça, bireysel ve sosyal sorumluluk düzeylerinin de artacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the relationship between secondary school students' individual and social responsibility levels and their attitudes towards physical education and sports lessons. The research group of the study consists of a total of 431 secondary school students, 211 girls and 220 boys, studying in the 2023-2024 academic year. In addition to the demographic information form,“Physical Education Lesson Attitude Scale”and“Individual and Social Responsibility Scale”were used to collect research data. Descriptive statistics, t test, One-Way Anova and Tukey analyzes were included in the research. Within the scope of the relational model, Pearson correlation and regression analyzes were used. As a result of the research, it was determined that secondary school students had a positive attitude towards physical education lessons and their individual and social responsibility levels were good. While there are significant differences in the variables of gender, age and grade level of individual and social responsibilities of secondary school students; Significant differences in physical education course attitudes were detected only at grade levels. Within the scope of the relational model, a moderate, positive and significant relationship was found between secondary school students' physical education course attitudes and their individual and social responsibility levels. Considering the regression analysis findings, it can be said that as students' attitudes towards physical education lessons increase, their individual and social responsibility levels will also increase.