Epizyotomi onarımı sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletilmesinin ağrı, anksiyete ve memuniyete etkisi
The effect of watching video with virtual reality glasses during epiziotomy repair on pain, anxiety and satisfaction
  1. Tez No: 846272
  2. Yazar: RÜVEYDE CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DENİZ SAYINER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Ağrı, Anksiyete, Hasta Memnuniyeti, Virtual Reality, Pain, Anxiety, Patient Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışma epizyotomi onarımı sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletilmesinin ağrı, anksiyete ve memnuniyete etkisini belirlemek için amaçlandı. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel olarak yürütülen çalışmanın verileri, Haziran- Aralık 2022 tarihleri arasında Konya ilinde bulunan bir kamu hastanesinin doğumhanesinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini hastaneye doğum yapmak için başvuran tüm primipar gebeler oluşturdu. Araştırma örneklemi belirtilen tarihler arasında çalışmaya katılmayı kabul eden 88 (44 müdahale, 44 kontrol) gebeden oluştu. Toplam 82 katılımcı ile çalışma sonlandırıldı. Araştırma verileri; araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu, doğum eylemi izlem formu, durumluk anksiyete ölçeği, visual anolog skala-ağrı, memnuniyet durumunu değerlendirme skalası ve formu ile toplandı. Araştırma bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi, ki-kare, pearson korelasyon ve lojistik regresyon testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Kontrol ve müdahale grubundaki kadınların epizyotomi öncesi ve sonrası visual anolog skala-ağrı ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Müdahale grubundaki kadınların durumluluk anksiyete puan ortalaması sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması sonrası azaldı. Sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletilen kadınların memnuniyet visual anolog skala puanlarının yüksek olduğu tespit edildi. Müdahale grubundaki kadınların %92,7'si sanal gerçeklik gözlüğü'nün ağrısını azaltmada etkili olduğunu, kadınların tamamının daha sonraki doğumlarında sanal gerçeklik gözlüğü kullanılmak istediği ve başka gebelere tavsiye edeceği belirlendi. Sonuç: Epizyotomi onarımı sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletilmesinin kadınların ağrı ve anksiyete düzeyini azaltmada etkili olduğu, sanal gerçeklik gözlüğü ile video izlemekten memnun oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aimed to determine the effect of watching videos with virtual reality glasses on pain, anxiety and satisfaction during episiotomy repair. Methods: The data of the randomized controlled experimental study was conducted between June and December 2022 in the delivery room of a public hospital in Konya. The population of the study consisted of all primiparous pregnant women who applied to the hospital to give birth. The research sample consisted of 88 (44 intervention, 44 control) pregnant women who agreed to participate in the study between the specified dates. The study was concluded with a total of 82 participants. Research data; It was collected with an information form prepared by the researcher, labor monitoring form, state anxiety scale, visual analog scale-pain, satisfaction status evaluation scale and form. The study was analyzed using t test, chi-square, Pearson correlation and logistic regression tests in dependent and independent groups. Results: A statistically significant difference was found in the visual analog scale-pain averages of women in the control and intervention groups before and after episiotomy. The mean state anxiety score of women in the intervention group decreased after the application of virtual reality glasses. It was determined that the satisfaction visual analog scale scores of women who were watched videos with virtual reality glasses were high. It was determined that 92.7% of the women in the intervention group said that virtual reality glasses were effective in reducing their pain, and that all of the women wanted to use virtual reality glasses in their future births and would recommend them to other pregnant women. Conclusions: It was determined that watching videos with virtual reality glasses during episiotomy repair was effective in reducing the pain and anxiety levels of women, and they were satisfied with watching videos with virtual reality glasses.