The effect of meal frequency, sleep duration and sleep quality on Body Mass Index
Öğün sıklığı, uyku süresi ve uyku kalitesinin Beden Kütle İndeksi üzerine etkisi
- Tez No: 846428
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
 - Anahtar Kelimeler: Öğün sıklığı, Beden Kütle İndeksi, Uyku Kalitesi, Konstipasyon, Fiziksel Aktivite, Meal frequency, Body Mass Index, Sleep Quality, Constipation, Physical Activity
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı öğün sıklığı, uyku süresi ve uyku kalitesinin Beden Kütle İndeksi üzerine etkisini ve öğün sıklığı, fiziksel aktivite, uyku süresinin ve uyku kalitesinin konstipasyon üzerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışma hamile olmayan ve emzirmeyen 299 kişi %82,6'sı (n=247) kadın, %17,4'ü (n=52) erkek ve son 6 ayda herhangi bir diyet uygulamamış bireyler ile gerçekleştirilmiştir. Formların verileri 2023 yılı Ocak-Mayıs ayları arasında elde edilmiştir ve bireylerin yaş aralığı 18 ile 65 yaş arasında değişmektedir. Bireylerin beslenme alışkanlıkları, kişisel özellikleri, konstipasyon ölçeği, uyku kalitesi ölçeği, uykusuzluk şiddeti Google Form aracılığı ile oluşturulmuş anket ile sorgulanmıştır. Konstipasyon ciddiyeti Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği, uykusuzluk şiddeti Uykusuzluk Şiddeti İndeksi(UŞİ), uyku kalitesi Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Formlar 2023 yılı Ocak ve Mayıs ayı tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken istatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (NCSS, LLC, Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Olguların ağırlıkları 40 ile 167 kg arasında değişmekte olup, ortalama kilo 67,15±14,94 kg olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılanların boy ölçümleri 145 ile 190 cm arasında değişmekte olup, ortalama boy 166,34±8,21 cm'dir. Katılımcıların BKI ölçümleri 16 ile 61 kg/m2 arasında değişmekte olup, ortalama 24,20±4,72 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %32,6'sı (n=97) düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaktadır. Katılımcıların %42,6'sı (n=127) günde 1-2 kez ana öğün tüketmekteyken, %53,7'si (n=160) 2-3 kez, %3,7'si (n=11) 3 kezden fazla ana öğün tüketmektedir. Olguların %76,9'u (n=230) öğün atlamaktadır. Katılımcıların Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği (KCÖ) toplamından aldıkları puanlar 0 ile 65 puan arasında değişmekte olup, ortalama 18,46±14,26 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ) puanları 0 ile 20 puan arasında değişmekte olup, ortalama puan 6,05±4,68 olarak belirlenmiştir. Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi(PSQI) ölçek toplamından aldıkları puanlar 7 ile 22 puan arasında değişmekte olup, ortalama puan 12,38±2,74 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılanların Uykusuzluk Şiddeti İndeksi toplamından aldıkları puanlar ile Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği toplamından aldıkları puanlar arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı yüksek düzeyde ilişki saptanmıştır (r=0,618; p=0,001; p0,05). BKI gruplarına göre katılımcıların öğün sıklıkları, öğün atlama durumları, probiyotik gıda düzenli tüketme durumları, diyet posasının ne anlama geldiğini bilme ve en sık hangi çeşit ekmeği tükettikleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Alkol kullanımına göre katılımcıların Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği alt boyutlarından ve ölçek toplamından aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Düzenli fiziksel aktivite yapanların Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği toplamından aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük saptanmıştır (p=0,002; p0,05). Çalışma şekillerine göre katılımcıların Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği“Kalın Bağırsak Tembelliği”ve“Dışkı Tıkanıklığı”alt boyutlarından ve ölçek toplamından aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the effect of meal frequency, sleep duration and sleep quality on body mass index and the effect of meal frequency, physical activity, sleep duration and sleep quality on constipation. The present study was conducted on 299 non-pregnant and non-breastfeeding individuals, of whom 82.6% (n=247) were female and 17.4% (n=52) were male and had not followed a diet in the previous 6 months. Data from the forms were collected between January and May 2023 and the age range of the individuals was between 18 and 65 years. Dietary habits, personal characteristics, constipation scale, Sleep Quality Index, insomnia severity of the individuals were questioned with a questionnaire created through Google Form. Constipation severity was assessed using the Constipation Severity Scale, insomnia severity using the Insomnia Severity Index (ISI), and sleep quality using the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI). Forms were collected between January and May 2023. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (NCSS, LLC, Kaysville, Utah, USA) was used for statistical analysis in the evaluation of the results obtained in the study. Subjects ranged in weight from 40 to 167 kg, with a mean weight of 67.15±14.94 kg. The height of the participants ranged from 145 to 190 cm, with a mean height of 166.34±8.21 cm. Participants' BMI ranged from 16 to 61 kg/m2, with a mean of 24.20±4.72 kg/m2. 32.6% (n=97) of the participants engaged in regular physical activity. While 42.6% (n=127) of the participants ate 1-2 main meals, 53.7% (n=160) ate 2-3 main meals and 3.7% (n=11) ate more than 3 main meals per day. Of the subjects, 76.9% (n=230) skipped meals. Participants' total scores on the Constipation Severity Scale (CSS) ranged from 0 to 65 points, with a mean score of 18.46±14.26. Participants' Insomnia Severity Index (ISI) scores ranged from 0 to 20 points, with a mean score of 6.05±4.68. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) scores ranged from 7 to 22 points, with a mean score of 12.38±2.74. There was a statistically significant positive correlation between the Insomnia Severity Index scores and the Pittsburg Sleep Quality Index scores (r=0.618; p=0.001; p0.05). There was no statistically significant difference between the participants' meal frequency, skipping meals, regular consumption of probiotic foods, knowledge of the importance of fibre, and the type of bread they eat most often according to BMI groups (p>0.05). According to alcohol consumption, the participants' scores on the sub-dimensions of the Pittsburgh Sleep Quality Index and the total scale did not show a statistically significant difference (p>0.05). Scores on the total Constipation Severity Scale were statistically significantly lower in those who engaged in regular physical activity (p=0.002; p0.05). According to working styles, the participants' scores from the Constipation Severity Scale sub-dimensions of“Bowel Laziness”and“Fecal Obstruction”and the total scale did not show a statistically significant difference (p>0.05).