Özel gereksinimli çocuğu olan annelere çevrim içi Bug In Ear (BIE) teknolojisi ile sunulan koçluğun çocukların ev içi becerilerini kazanmasına etkisi
The effect of coaching offered with online Bug-In-Ear (BIE) technology to mothers with children with special needs on children's acquisition domestic skills
  1. Tez No: 846533
  2. Yazar: YELİZ YEKTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN GÜNER YILDIZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE TUNÇ PAFTALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: BIE teknolojisi, Koçluk, Aile koçluğu, Zihin yetersizliği, Ev içi beceriler, Günlük yaşam becerileri, Eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulaması, BIE technology, Coaching, Parent coaching, Intellectual disability, Domestic skills, Daily life skills, Simultaneous prompting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Amaç: Bu araştırmada, özel gereksinimli çocuğu olan annelere çevrim içi Bug In Ear (BIE) teknolojisi ile sunulan koçluğun, annelerin eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanarak çocuklarına ev içi becerilerini kazandırmaları, annelerin kazandıkları uygulama basamaklarını ve çocukların kazandıkları ev içi becerisini uygulama sona erdikten sonra sürdürmeleri, annelerin eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanarak farklı bir ev içi becerisini çocuklarına öğretmeleri, çocukların edindikleri ev içi becerisini farklı kişi ve araç-gereçlere genellemeleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yöntem: Bu araştırmada, tek-denekli araştırma modellerinden, çiftler (anneçocuk) arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli iç içe olacak şekilde iki kez uygulanmıştır. Araştırmaya dört anne ve 11-17 yaş arası hafif düzey ZY olan çocukları katılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları, katılımcı annelerin BIE teknolojisi ile sunulan koçluk yoluyla eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanabildiklerini, çocuklarının hedeflenen ev içi becerisini kazandıklarını, katılımcı annelerin eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını ve çocukların kazanmış olduğu ev içi becerisini sürdürdüklerini, annelerin eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanarak farklı bir ev içi becerisini çocuklarına öğretebildiklerini, çocukların edindikleri ev içi becerisini farklı kişi ve araç-gereçlere genelleyebildiklerini ortaya koymuştur. Ayrıca katılımcı annelerle yapılan görüşmeler sonrasında sosyal geçerlik verilerine göre, eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanma becerilerinin kazandırılmasında BIE teknolojisi koçluğunun olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonuçları BIE teknolojisi ile sunulan koçluk yoluyla tüm katılımcı annelerin eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanarak çocuklarına hedeflenen ev içi becerisini kazandırdıklarını göstermiştir. Katılımcı annelerin tümü uygulamadan sonra eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasının basamaklarını kullanmaya devam etmişler ve çocuklar kazanmış oldukları ev içi becerisini sürdürmüşlerdir. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcı anneler eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanarak farklı bir ev içi becerisini çocuklarına öğretebilmişlerdir ve çocuklar edindikleri ev içi becerisini farklı kişi ve araç-gereçlere genelleyebilmişlerdir. Ayrıca sosyal geçerlik verilerine göre, katılımcı annelerin tümü eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasını kullanma becerilerinin kazandırılmasında BIE teknolojisi koçluğuna ilişkin olumlu görüş bildirmişlerdir. Araştırma bulgularının genişletilmesi amacıyla ileride yapılacak araştırmalarda BIE teknolojisi ile sunulan koçluk çalışmalarının farklı yetersizliği bulunan çocuklar ve aileleriyle, farklı amaçlar belirlenerek yapılması ve sonuçlarının incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the effects of coaching offered to mothers with special needs children using online Bug In Ear (BIE) technology on mothers' teaching their children domestic skills by the use of simultaneous prompting, mothers' maintaining the procedure steps they have acquired and maintaining of the domestic skills acquired by their children even after the teaching procedure is over, mothers' teaching their children a different domestic skill by the use of simultaneous prompting on children's generalization of their acquired domestic skills to different people and tools are investigated. Method: In this study, one of the single-subject research models, a nested multiple probe design across mother-child dyads was used twice. Four mothers and their children with mild intellectual disabilities aged between 11 and 17 participated in the study. Results: The findings of the study revealed that the mothers were able to use the simultaneous prompting through coaching provided with BIE technology, that their children learned the targeted domestic skills, that the mothers maintained using of simultaneous prompting and their children maintained the domestic skills which have been acquired, that the mothers used the simultaneous prompting procedure to teach a different domestic skill and it was also revealed that it was effective on children's generalization of their acquired domestic skills to different people and tools. In addition, the opinions of the mothers about the social validity of the study were positive. Conclusion and Suggestions: According to the results of the research, all of the participant mothers taught their children targeted domestic skills by using the coaching provided by BIE technology with simultaneous prompting. All of the mothers continued to use the simultaneous prompting steps and the children maintained the domestic skill they had acquired. According to the results of the research, mothers were able to teach a different domestic skill to their children by using simultaneous prompting, and children were able to generalize their acquired domestic skills to different people and tools. In addition, the opinions of the mothers about the social validity of the study were positive. In order to expand the research findings, it is recommended to conduct coaching researches with BIE technology with children with different disabilities and their families, and to determine research results by determining different goals.