Osmanlı Devleti'nin son döneminde kamu yönetimindeki yolsuzluklar (1876-1918)
Corruptions in public administration in the last period of the Ottoman Empire (1876-1918)
  1. Tez No: 846601
  2. Yazar: HANDE İLKTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TANER KERİMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Tarih, Law, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Memur, Yolsuzluk, Rüşvet, İrtikâp, İrtişa, İhtilas, Ottoman, Civil Servant, Corruption, Bribery, Extortion, Embezzle, Briber, Malversation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
“Osmanlı Devleti'nin Son Döneminde Kamu Yönetimindeki Yolsuzluklar (1876-1918)”adlı bu tezde insanlık tarihi kadar eski olan yolsuzluk kavramının siyasi, ekonomik, toplumsal, idari, askeri ve dini perspektiflerden Osmanlı İmparatorluğu'na yansıması araştırılmıştır. II. Mahmut döneminde gelişen modernleşme hareketinin bir sonucu olarak bürokrasinin gelişmesi, özellikle merkez ve taşra teşkilatlarında yolsuzluk ağının artmasını da doğrudan etkilemiştir. Dolayısıyla çalışma alanı olarak sivil memurlar incelenmiştir. Ancak yolsuzluk konusu devlet memurlarına özgü olmakla birlikte toplumla iç içe olması nedeniyle topluma yansımaları ve toplumsal yozlaşmaya etkileri de incelenmiştir. Bu araştırma 1876-1918 yılları arasındaki dönemi kapsadığı için çoğunlukla Osmanlı arşiv belgelerinden yararlanılmıştır. Ayrıca anılar ve çeşitli gazete ve dergilerle desteklenmiştir. Modern kurumların kurulması, ceza kanunnamelerinin ve nizamnamelerin çıkarılmasıyla beraber yargı sisteminde değişimler ve gelişimler yaşanmıştır. Yargı mekanizmasının işlerliği, yapılan hukuki yenilikler ve değişiklikler dikkate alınarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis named“Corruption in Public Administration in the Last Period of the Ottoman Empire (1876-1918)”the concept of corruption, which is as old as the history of humanity, has been investigated from the perspectives of political, economic, social, administrative, military and religious. The development of the bureaucracy as a result of the modernization movement that developed during the reign of Mahmut II also directly affected the increase in the corruption network, especially in the central and provincial organizations. Therefore, civil servants were examined as a field of study. However, although the issue of corruption is specific to civil servants, its reflections on society and its effects on social degeneration have also been examined since it is intertwined with the society. Since this research covers the period between 1876-1918, mostly Ottoman archive documents were used. It was also supported by memories and various newspapers and magazines. With the establishment of modern institutions and issuence of the criminal laws and regulations, in the judicial system have been changes and developments. The functionality of the judicial system has been analyzed by taking into account the legal innovations and changes made.