ثلاثيَّة الموتِ والحُريَّة والحبِّ في رواية ذائقةُ الموت لأيمن العُتُوم
Eyman el-Attom'un Ölümü Tadan adlı romanında ölüm, özgürlük ve aşk üçlemesi / The trilogy of death, freedom and love in the novel 'The Tasting of Death' by Ayman al-Atom
- Tez No: 846681
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM İBRAHİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap romanı. Ayman Al-Otoum. Ölümün tadı. ölüm. Aşk. Özgürlük. Mesajlar. Analiz, Arabic novel. Ayman Al-Otoum. Thaikatu Al-Maout. Death. Love. Freedom. Messages. Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çağdaş Arap romanında edebi metinlerin analitik hedefleri, Arap romanının son yıllarda tanık olduğu değişim ve gelişime bağlı olarak çeşitlilik göstermiştir. Yazarlar anlatı bağlamı, içeriği ve üslubu bakımından farklılığıyla bilinen edebi metnin yazımında, Arap edebi eserlerinde okuyucunun sahip olduğu yaklaşımdan farklı bir yaklaşım benimsemişlerdir. Bu yaklaşım, Arap sahnesinde yazarları amaçlı edebiyat modelini benimsemeye iten son dönemdeki gerçekçi, sosyal, kültürel ve politik değişikliklerin bir sonucudur. Bu model, düşünce ve anlatımda üst düzey kriterlere dayanmakta olup, farklı kültürel ve sosyal düzeydeki tüm okuyuculara yöneliktir. Yazar Eyman El-Attom son dönemdeki çalışmalarında yaklaşım ve ayrıcalık açısından benzersiz olan yazarlardan biridir. Eyman El-Attom'u karakterize eden üslup, kültürel birikim ve amaçlı içerik, roman eserlerinin edebiyat ortamında ve Arap okuyucular arasında orman yangını gibi yayılmasını sağladı. Yazar Ayman Al-Atoum'un eserlerinde yukarıda bahsettiğimiz tüm bu motifler ve avantajlar sebebiyle araştırmamızda içeriği ve edebi formülasyonuyla dikkat çeken edebi ürünlerinden birinin incelenmesine yöneldik. Ölümün Tadı romanını, romanın ele aldığı gerçekçi düşüncenin yanı sıra, olayların anlatı metnini oluşturmanın güzel yöntemini içermesi, çöküş yöntemini benimsemesi ve varoluşsal sorulara nüfuz ederek ruha hitap etmesi nedeniyle seçtik. Edebi metinde bir üçleme olarak sunulan ölüm, aşk ve özgürlük düşüncesinin psikolojik boyutunun ifade edilmesinde Ölümün Tadı romanının ulaştığı noktaya cevap verebilmek için romanın edebi metninden başlayarak sıralı analitik bir çalışma yaptık. Böylece tez giriş, dört ana bölüm ve sonuç kısımlarından teşekkül etmiştir. Giriş bölümünde Arap ve Ürdün romanının kökeni ve gelişimini ve yazarın eserlerini yazarken benimsediği yaklaşıma ve neden Ölümün Tadı romanını inceleme ve araştırma konusu olarak seçtiğimize değinildi yanı sıra, yazar Eyman El-Attom'un biyografisini ve edebi eserlerini içeren ilk bölüme geçildi. Daha sonra ikinci bölümde karakterleri, zamanı ve mekânı incelemenin. üçüncü bölümde ise her fikrin psikolojik boyutunu ayrı ayrı ele aldığımız romanın temalarının (Ölüm, Aşk, Özgürlük) psikolojik boyutu incelenirken, romanın zamansal ve mekânsal boyutu ile psikolojik boyutuna da yer verildi. Romandaki karakterler bu üçleme açısından incelendi. dördüncü bölümde Ölümün Tadı romanındaki mesaj ve yazışma edebiyatı ele alınıp, yazışmanın dilsel ve deyimsel olarak tanımına, Arap edebiyatında ortaya çıktığı zamanına dikkat edilerek mektuplar bölümünün tahlili yapıldı. Sonuç bölümünde ise romanın incelenmesi ve analizi yoluyla elde edilen bulguların sunumu yapıldı.
Özet (Çeviri)
The analytical destinations of literary texts in the contemporary Arabic novel have varied, due to the change and development witnessed by the Arabic novel in recent decades. Writers and writers adopted a different approach to the writing of the literary text, which was known for its distinctiveness in the narrative context, content and style, from the one that the reader used in Arabic literary works. And this cameThe approach is a result of the recent realistic, social, cultural and political changes in the Arab scene, which prompted writers and writers to adopt the model of purposeful literature. This model is based on criteria with toxic content in thought and expression, and is aimed at all readers of different cultural and social levels. Writer Ayman Al-Otoum is one of the writers who have been unique in the approach and curriculum in their recent work. The style, cultural inventory and purposeful content that characterised Ayman Al-Atoum made his novel works spread in the literary environment and among Arab readers like wildfire. For all these motives and advantages that we mentioned above in the works of the writer Ayman Al-Atoum, we relied in our research on the study of one of his literary products, which was characterised by its content and literary formulation. We chose the novel The Taste of Death because it contains the beautiful method of building the narrative text of the events, in addition to the realistic idea discussed by the novel, adopting the method of collapse and addressing the soul through penetration into existential questions. To answer the extent to which the novel The Tasting of Death has reached in the statement of the psychological dimension of the idea of death, love and freedom as a trilogy presented in the literary text, we have conducted a sequential analytical study, starting from the introduction and three main chapters and a conclusion. The introduction included a reference to the approach taken by the writer in writing his works, and the reason why we chose the novel The Taste of Death as a subject for study and analysis. After that, we moved to the first chapter, which included the origin and development of the Arabic and Jordanian novel and the biography of the writer Ayman El-Atoum and his literary works, in the second chapter in addition to studying the characters, time and place, In the third chapter we chose to research the method of intercourse and the title threshold in the novel that tastes of death. As for, it dealt with the psychological dimension of the themes of the novel (Death, Love, Freedom), in which we discussed the psychological dimension of each idea separately, while addressing the temporal and spatial dimension and psychological dimension of the characters in the novel from the angle of that trilogy. In the fouthd chapter, we discussed the literature of messages and correspondence in the novel The Taste of Death, by addressing the definition of correspondence linguistically and idiomatically, and the time of its appearance in Arabic literature, to deal with the analysis of the letters section in the novel The Taste of Death, which the writer cleared at the end of his novel, and the extent to which it has achieved from overlap in the narrative text. The conclusion was a presentation of our findings through the study and analysis of the novel. We condole that we have touched on research on this aspect, trying to avoid the failure to fulfil the analytical study of the methods used by the writer in his literary work.