Gelişimsel kalça displazisi bulunan hastalarda pavlik bandajı kullanımının kapalı redüksiyon başarısına etkisi
The effect of pavlik harness use on the success of closed reduction in patients with developmental dysplasia of the hip
  1. Tez No: 846719
  2. Yazar: İBRAHİM TEKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YİĞİT KAPTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pavlik harness, Closed reduction, Pavlik harness compliance. displasia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Pavlik bandajı kullanımı sonrası redüksiyon elde edilemeyip kapalı redüksiyon ve pelvipedal alçı uygulaması yapılan hastalarda pavlik bandajına uyumunun kapalı redüksiyon başarısı üzerine etkisini araştırmaktır. Aynı zamanda pavlik bandajı kullanmayıp direk kapalı redüksiyon uygulanan hastalar ile pavlik bandajı kullanan hastaların tedavi sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2020 Ocak ve 2021 Haziran tarihleri arasında Kapalı Redüksiyon uygulanan GKD hastalarının tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Belirlenen tarih aralığında kliniğimizce tedavi ve takibi yapılan, 12 aydan önce kapalı redüksiyon uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Dışlama kriterleri uygulandıktan sonra direk kapalı redüksiyon kararı alınan ve pavlik bandajı kullanımı sonucunda başarı elde edilemeyince kapalı redüksiyon uygulanan Toplamda 106 hasta tespit edildi. Düzenli kontrollere gelmeyen hastalar takipten çıkarılınca çalışmaya 87 hastanın 148 kalçası dahil edildi. Hastaların KR öncesi çekilen pelvis AP grafilerinde Asetabuler İndeks (Aİ) değeri ve IHDI derecesi ölçüldü. KR sonrası 3. ayda alçı çıkarılınca Aİ, 6. ayda ise Aİ ve IHDI derecesi ölçüldü. Bir yıl içinde redüksiyon kaybı olup ek cerrahi prosedür gereken hastalar“başarısız”olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalarımızın 8'i erkek, 79'u kadındı. 6 tanesinde izole sağ taraf 18 tanesinde sol taraf ve 63 tanesinde bilateral tutulum mevcuttu. 87 hastanın 65'inde(%74,7) kundaklama öyküsü mevcuttu. Hastalarımızın 39 tanesinin (%44,8) ebeveynleri arasında akrabalık ilişkisi mevcuttu. 32 tanesinde (%36,8) ailede GKD öyküsü mevcuttu. KR uygulanan148 kalçanın 136 kalçası (%91,9)“başarılı”olarak değerlendirildi, 12 kalça (%8,1) ise işlem sonrası 1 sene içinde redüksiyon kaybı olup açık redüksiyon ihtiyacı olduğu için“başarısız”olarak değerlendirildi. Gruplara göre baktığımızda ise hiç pavlik kullanmayan 66 kalçadan 4'ü (%6,1), uygun kullanmayan 26 kalçadan 6'sı (%23,1) ve uygun kullanan 56 kalçadan 2 'si (%3,8) başarısız sayıldı. Çalışmaya dahil ettiğimiz hastalarımızda 88 kalça IHDI 2,43 kalça IHDI 3 ve 17 kalça IHDI 4 olarak sınıflandırılmıştı. Gruplara göre başarısız olan kalça sayısı sırasıyla 3,1 ve 8'di. IHDI 2 olan kalçalarda %3,4 IHDI 3 olan kalçalarda %2,3 ve IHDI 4 olan kalçaların %47 başarısız olarak değerlendirildi. Sonuç: Bu çalışma ile pavlik bandajının uygun kullanılmaması ve uzun süreli kullanılmasının KR başarısını düşürdüğünü tespit ettik. Pavlik bandajını hiç kullanmayan grup ile uygun kullanan grubun KR başarısı arasında anlamlı bir fark olmaması da KR başarısına olan etki açısından pavlik bandajının hiç kullanılmamasının yanlış kullanılmasından daha sağlıklı olduğu sonucuna vardık. Anahtar Kelime: Pavlik bandajı, Kapalı redüksiyon, pavlik bandajı uyumu, displazi
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of Pavlik harness compliance on the success of closed reduction in patients who underwent closed reduction and pelvipedal cast application after the use of Pavlik harness. At the same time, to compare the treatment results of patients who did not use a Pavlik harness and underwent direct closed reduction with those who used a Pavlik harness. Materials and Methods: In this study, the medical records of DDH patients who underwent Closed Reduction between January 2020 and June 2021 at Harran University Faculty of Medicine Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic were retrospectively examined. Patients who were treated and followed up by our clinic within the specified date range and who underwent closed reduction before 12 months were included in the study. A total of 106 patients were identified, for whom a direct closed reduction decision was made after the exclusion criteria were applied, and a closed reduction was applied when success was not achieved as a result of the use of the Pavlik harness. After the patients with uncompliance with regular hospital visits were excluded from study, 148 hips of 87 patients were included in the study. Acetabular Index (AI) value and IHDI degree were measured on the patients' pelvic AP radiographs taken before CR. When the cast was removed in the 3rd month after CR, AI and IHDI degrees were measured in the 6th month of treatment. Patients who lost reduction within one year and required additional surgical procedures were considered as treatment failure. Results: Of the patients included in the study, 8 were male and 79 were female. There was isolated right side involvement in 6 of them, left side involvement in 18 cases, and bilateral involvement in 63 cases. There was a history of swaddling in 65 of 87 patients (74.7%). There was a consanguineous relationship between the parents of 39 of the patients (44.8%). 32 of them (36.8%) had a family history of DDH. Of the 148 hips that underwent CR, 136 hips (91.9%) were evaluated as“successful”, and 12 hips (8.1%) were evaluated as“failure”because reduction was lost within 1 year after the procedure and open reduction was required. When the groups were evaluated, 4 of 6 hips (6.1%) that did not use Pavlik harness at all, 6 of 26 hips (23.1%) that did not use Pavlik harness appropriately, and 2 of 56 hips (3.8%) that used Pavlik harness appropriately were considered unsuccessful. In the patients included in the study, 88 hips were classified as IHDI 2, 43 hips as IHDI 3 and 17 hips as IHDI 4. The number of hips that failed according to the groups was 3, 1 and 8, respectively. 3.4% of hips with IHDI 2, 2.3% of hips with IHDI 3, and 47% of hips with IHDI 4 were considered as failed closed reduction. Conclusion: We found that improper use of the Pavlik harness and long-term use reduce the success of CR. Since there was no significant difference between the CR success of the group that never used the Pavlik harness and the group that used it appropriately, we concluded that not using the Pavlik harness at all is healthier than using it improperly in terms of its effect on the CR success.