Teacher attrition: Why do teachers leave?
Öğretmenlerin mesleği bırakması: Neden ayrılıyorlar?
- Tez No: 846887
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin Mesleği Bırakması, Öğretmenlerin Mesleği Bırakma Sebepleri, Öğretmenlerin Mesleği Bırakma Periyotları / Dönemleri, Olgubilim, Teacher attrition, Reasons of Teacher Attrition, Period / Time of Teacher Attrition, Phenomenology
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlikten ayrılanların (en az bir yıl boyunca bir okulda görev yaptıktan sonra emekli olmadan gönüllü olarak mesleği bırakan öğretmenler), hizmet içi öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin öğretmenlerin meslek bırakma nedenlerini nasıl değerlendirdiklerini incelemek, öğretmenlerin mesleği ne zaman bıraktıklarını ve sonraki kariyer adımlarını araştırmaktır. Çalışmanın katılımcıları, kartopu örnekleme ve maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemleri kullanılarak seçilen 27 meslekten ayrılan öğretmen, 15 hizmet içi öğretmen ve 10 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Çalışma olgubilim deseninde tasarlanmıştır. Çalışmanın verileri katılımcılardan yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış olup, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, öğretmenlerin meslekten ayrılma nedenleriyle ilgili olarak şu temaları ortaya koymuştur: a) hizmet öncesi öğretmen eğitimi, b) iş yaşamı deneyimleri ve c) kariyer memnuniyetsizliği ve alternatif fırsatlar. Sonuçlar, öğretmenlerin çoğunluğunun meslekten ilk üç yıl içinde ayrıldığını ve ayrılma oranının öğretmenlerin öğretim deneyimi arttıkça azaldığını göstermiştir. Son olarak, çalışma, ayrılanların eğitimle ilgili ya da eğitim sektörü dışında kariyerlerine devam edebildiklerini veya çalışma hayatını tamamen bırakabildiklerini göstermiştir. Sonuçlar, bazı meslekten ayrılan öğretmenlerin mesleği bıraktıkları için pişmanlık duymazken, bazılarının ise mesleğe özlem duyduğunu ve çalışma koşulları iyileşirse mesleğe geri dönmeyi düşündüğünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine how leavers (teachers who have left the profession voluntarily before retirement, after working in a school for at least a year), in-service teachers, and school administrators perceive the reasons of teacher attrition, to investigate when teachers leave the profession and what their next career paths are. The participants of the study were 27 leavers, 15 in-service teachers and 10 school administrators who were accessed through snowball sampling and maximum variation sampling strategies. The study adopted a phenomenological research design. The data were collected from participants using semi-structed interviews and analyzed through content analysis method. The results of the study revealed the following themes in relation to reasons of teacher attrition: a) pre-service education, b) work life experiences, and c) career dissatisfaction and alternative opportunities. The results indicated that majority of teachers leave the profession in the first three years of teaching and the attrition rate decreases as teachers' teaching experience increases. Finally, the study showed that leavers may continue their careers in a sector that may or may not be related to education, or they may not work at all. The results indicated that while some leavers have no regrets for leaving teaching, the others feel longing for teaching and consider returning to the profession if the working conditions get better.