Duchenne musküler distrofi'de vücut farkındalığının postür ve denge ile ilişkisi
The relationship of body awareness with posture and balance in duchenne muscular dystrophy
- Tez No: 847019
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Duchenne Musküler Distrofi, Denge, Postür, Vücut Farkındalığı, Duchenne Muscular Dystrophy, Balance, Posture, Body Awareness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma Duchenne Musküler Distrofi'de (DMD) vücut farkındalığını sağlıklı yaşıtları ile karşılaştırmak ve DMD'de vücut farkındalığının postür , denge, performans, yürüme, ambulasyon ve gövde kontrolü ile ilişkisini incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya 6-16 yaş aralığında, Brooke fonksiyonel seviyeleri 1-4 devrelerinde olan 42 DMD'li ve 40 sağlıklı çocuk dahil edildi. Çalışmamızda DMD'li çocukların vücut farkındalıklarının değerlendirilmesinde Vücut Farkındalığı Oranı Anketi ve fotoğraflama yöntemi kullanıldı. DMD'li çocukların postürleri New York Postür Skalası (NYPS), dengeleri Pediatrik Denge Skalası (PDS) ve fonksiyonel uzanma testi, performansları 6 Dakika Yürüme Testi, Yürümeleri DMD'de Yürüyüş Değerlendirme Ölçeği, ambulasyonları Northstar Ambulasyon Skalası, gövde kontolleri Gövde Kontrol Ölçüm Skalası ile değerlendirildi. Sağlıklı çocukların vücut farkındalığını değerlendirmek için ise Vücut Farkındalığı Oranı Anketi ve fotoğraflama yöntemi kullanıldı. DMD ve sağlıklı çocuklar arasında Vücut Farkındalığı Oranı Anketinin Ruh Hali alt parametresinde fark olduğu belirlendi (DMD'li çocuklar 27.00 sağlıklı çocuklar 19.00 puan), (p0,05). DMD'li çocuklarda vücut farkındalığı oranı anketinin his/duygu alt parametresi ile PDS arasında anlamlı ilişki saptandı (r=0,41, p=0,006). Çalışmamızda DMD'li çocukların vücut farkındalığının ruh hallerinden sağlıklı yaşıtlarına göre daha fazla etkilendiği, DMD'li çocukların vücut farkındalıklarının sağlıklı yaşıtlarına benzer olduğu ve doğru vücut postürlerinin nasıl olması gerektiğinin farkında oldukları belirlendi. DMD'li çocukların vücut farkındalıklarının dengeleriyle ilişkili olduğu belirlendi. Çalışmamızın sonuçları erken dönemdeki DMD'li çocuklarda vücut farkındalığı etkilenmemiş olsa da ilerleyen dönemlerde oluşabilecek ikincil komplikasyonların önlenmesinde vücut farkındalığı değerlendirmelerinin önemli olacağını düşündürdü.
Özet (Çeviri)
. This study was planned to compare body awareness in Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) with healthy peers and to examine the relationship between body awareness in DMD and posture, balance, performance, walking, ambulation and trunk control. 42 DMD children and 40 healthy children aged 6-16 years, with Brooke functional levels in the 1-4 stages, were included in the study. In our study, the Body Awareness Rate Questionnaire and photography method were used to evaluate the body awareness of children with DMD. The posture of children with DMD is the New York Posture Scale (NYPS), their balance is the Pediatric Balance Scale (PDS) and functional reaching test, their performance is the 6 Minute Walk Test, their walking is the DMD Gait Assessment Scale, their ambulation is the Northstar Ambulation Scale, their trunk checks are the Trunk Control Measurement Scale. was evaluated with. The Body Awareness Rate Questionnaire and photography method were used to evaluate the body awareness of healthy children. It was determined that there was a difference in the Mood subparameter of the Body Awareness Ratio Questionnaire between DMD and healthy children (children with DMD 27.00 points, healthy children 19.00 points), (p0.05). A significant relationship was found between the feeling/emotion subparameter of the body awareness ratio questionnaire and PDS in children with DMD (r=0.41, p=0.006). In our study, it was determined that the body awareness of children with DMD was more affected by their mood than their healthy peers, that the body awareness of children with DMD was similar to their healthy peers, and that they were aware of what correct body postures should be. It was determined that the body awareness of children with DMD was related to their balance. The results of our study suggested that although body awareness was not affected in children with early DMD, body awareness assessments would be important in preventing secondary complications that may occur in the future.