Çocukluk çağında idrar yolu enfeksiyonutanısı konulan hastaların retrospektifincelenmesi
Retrospective examination of patients diagnosed with urinary tract infection in childhood
  1. Tez No: 847239
  2. Yazar: AYŞENUR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE AYŞİN TAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar yolu enfeksiyonu, çocuk, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, profilaktik antibiyotik tedavisi, antimikrobiyal direnç, Urinary tract infection, child, recurrent urinary tract infections, prophylactic antibiotic treatment, antimicrobial resistance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üçüncü basamak bir eğitim araştırma hastanesinde idrar yolu enfeksiyonu tanısı alan çocuklarda risk faktörlerine göre, en sık saptanan etkenlerin ve antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu sayede, ampirik tedavide en uygun ajanı seçerek hastaları doğru tedavi etmek ve idrar yolu enfeksiyonuna (İYE) bağlı komplikasyonları en aza indirmek hedeflendi. Gereç ve Yöntem: 2020- 2022 yılları arasında Çocuk Acil Kliniği, Çocuk Enfeksiyon ve Çocuk Nefroloji Polikliniği'ne başvuran, idrar kültüründe üremesi olup İYE tanısı alan bir ay-18 yaş arası hastalar geriye dönük tarandı ve dahil edilme kriterlerine uyan 664 hasta çalışmaya dahil edildi. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 25 kullanıldı. Bulgular: Çalışma grubundaki hastaların yaş ortanca değeri 84 (1-204) ay saptandı ve %83,9'u (n=557) kız, %16,1'i (n=107) erkek cinsiyetinde idi. Hastaların %10,7'sinde (n=71) üriner sistem anomalisi saptandı. Hastaların idrar kültürlerinde en sık E. coli (%85,1), Klebsiella spp. (%4,7) ve P. miribalis (%3,9) üremesi saptandı. Mikroorganizmaların en sık seftazidime (%59,6 direnç ve %7,1 orta duyarlılık) karşı direnci saptandı; bunu ampisilin (%52,6), seftriakson (%34,4) ve amoksisilin-klavunat (%33,9) direnci takip etti. E. coli'nin en sık seftazidime (%62,4 direnç, %6,2 orta duyarlılık) karşı dirençli olduğu saptandı. Hastaların %32,2'si PN, %67,8'i sistit tanısı aldı. PN tanısı alanların ortanca yaş değeri 60 (1-204) ay, sistit tanısı alanların ortanca yaş değeri 96 (1-204) ay idi ve cinsiyet açısından her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hastaların %22,7'sinde (n=151) tekrarlayan İYE vardı. Bu hastalarda en sık E. coli (%83,4) ve Klebsiella spp (%5,3) saptandı; en fazla ampisilin direnci (%63,1) var idi. Tekrarlayan İYE olan hastalarda, olmayanlara göre seftriakson ve ampisilin direnci daha yüksek bulundu. Hastaların %6'sında (n=40) İYE için profilaktik antibiyotik kullanım öyküsü vardı. Bu hastalarda en sık E. coli (%80) ve koagülaz negatif stafilokok (%7,5) saptandı; direnç en fazla seftazidime (%68,7) karşı idi. Profilaktik antibiyotik 11 kullananlarda, kullanmayanlara göre seftriakson ve trimetoprim-sülfametoksazol direnci yüksek bulundu. Tüm yaş gruplarında (1-12 ay, 13-60 ay, >60 ay) en sık saptanan mikroorganizma E. coli (sırası ile, %76,2, %84,7, %87) idi. Tüm yaş gruplarında seftazidim direnci en fazla idi. İlk bir yaşta; amoksisilin-klavunat, TMP-SMX, sefiksim, siprofloksasin, gentamisin, amikasin direnci diğer yaş gruplarına göre daha fazla saptandı. Sonuç: Ampirik tedavide antimikrobiyal ajan tercihi yapılırken; altta yatan hastalıklar, profilaksi alıp almadığı, tekrarlayan İYE geçirip geçirmediği, hastanın yaşı ve bölgesel antibiyotik direnci önemlidir. Hastanemizde en fazla direncin seftazidime karşı saptandığını ve seftriaksona karşı da %30'un üzerinde direnç olduğunu düşünürsek, ampirik tedavide üçüncü kuşak sefolosporinlerin kullanımı konusunda şüpheler oluşmaktadır. Tekrarlayan İYE'lerde ve antibiyotik profilaksisi alan hastalarda, üçüncü kuşak sefalosporinler ampirik tedavide ilk aşamada tercih edilmemesi gerektiği düşünülmektedir. Nitrofurantoine direnç düşük oranda saptandı; PN ve sistemik enfeksiyonlar dışında tedavide kullanılabileceği düşünüldü. Tüm yaş gruplarında, aminoglikozidler ampirik tedavide güvenle tercih edilebilir. Çalışmamızda bölgesel antibiyotik direnç verileri belirlenerek İYE saptanan hastalara doğru ve uygun antibiyotik seçiminde literatüre katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the most frequently detected microorganisms and their antibiotic resistance patterns according to risk factors, in children diagnosed with urinary tract infection (UTI) in a tertiary training and research hospital. In this way, it was aimed to treat the patients correctly and minimize the UTI- related complications by choosing the most appropriate agent in empirical treatment. Materials and Methods: Patients who admitted to the Pediatric Emergency Clinic, Pediatric Infectious Diseases and Pediatric Nephrology Polyclinics between 2020 and 2022, aged 1 month to 18 years and were diagnosed with urinary tract infection due to growth in urine culture were retrospectively scanned and 664 patients who met the inclusion criteria were included in the study. SPSS 25 program was used to evaluate the data. Results: The median age of patients in the study group was detected as 84 (ranging from 1to 204 months) months, with 83,9% (n=557) being female and 16,1% (n=107) being male. In 10,7% (n=71) of the patients urinary tract anomalies were detected. The most common pathogens detected in the urine culture of patients were E. coli (85,1%), Klebsiella spp. (4,7%) ve P. miribalis (3,9%) respectively. Resistance of microorganisms was most frequently detected against ceftazidime (59,6% resistance and 7.1% intermediate sensitivity); this was followed by resistance to ampicillin (52,6%), ceftriaxone (34,4%) and amoxicillin-clavunate (33,9%). It was found that E. coli was found to be most frequently resistant to ceftazidime (62,4% resistance, 6,2% intermediate sensitivity). 33,2% of patients were diagnosed with pyelonephritis (PN) and 67,8% were diagnosed with cystitis. The median age of those diagnosed with PN were 60 (1-204) months, the median age of those diagnosed cystitis were 96 (1-204) months and no significant difference was found between the two groups regarding gender (p>0,05). 22,7% (n=151) of patients had recurrent UTI. Among these patients, the most commonly detected agents were E. coli (83,4%) and Klebsiella spp. (5,3%); with the 13 highest resistance observed against ampicillin (63,1%). Patients with recurrent UTIs exhibited higher resistance to ceftriaxone and ampicillin. 6% (n=40) of patients had a histroy of prophylactic antibiotic use for UTI. In these patients, E. coli (80%) and coagulase negative staphylococci (7,5%) were most frequently detected and resistance was highest againts ceftazidime (68,7%). The ceftriaxone and trimethoprim-sulfamethoxazole resistance was found to be higher in those who used prophylactic antibiotics than who did not use them. Across all age groups (1-12 months, 13-60 months, >60 months) E. coli was the most frequently identified microorganism (76.2%, 84.7%, 87%, respectively). Ceftazidime resistance was highest in all age groups. In the first year of life; higher resistance rates were observed for amoxicillin-clavunate, TMP-SMX, cefixime, ciprofloxacin, gentamicin and amikacin compared to other age groups. Conclusion: When choosing an antimicrobial agent in empirical treatment; underlying diseases, whether prophylaxis is taken or not, whether the patient has had recurrent UTI, the patient's age and regional antibiotic resistance are important. Considering that the highest resistance was detected against ceftazidime and over 30% resistance against ceftriaxone in our hospital, doubts arise regarding the use of third generation cephalosporins in empirical treatment. It is thought that third- generation cephalosporins should not be preferred in the first stage of empirical treatment in patients with recurrent UTIs and receiving antibiotic prophylaxis. Resistance to nitrofurantoin was detected at a low rate; it was thought that it could be used in treatment other than PN and systemic infections. In all age groups, aminoglycosides can be safely preferred in empirical treatment. By determining regional antibiotic resistance data, we contributed to the literature in choosing the right and appropriate antibiotics for patients with UTI.