Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü çalışanlarına uygulanan yoga egzersiz programının; belirsizliğe tahammülsüzlük, bilişsel çarpıtmalar, iletişim becerileri ve psikolojik özelliklere etkisi
Applies the effects of the yoga exercise program on uncertainty tolerance, cognitive bias, communication skills, and psychological characteristics to probation staff
  1. Tez No: 847586
  2. Yazar: ZEKİYE DİLAY EKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KARAGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Yönetimi, Spor, Psychology, Healthcare Management, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Probation Workers, Social Workers, Recreation, Yoga, Intolerance of Uncertainty, Cognitive Distortions, Communication Skills, Psychological Characteristics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığınca yürütülen mevcut programlar içerisine uygulanan 10 haftalık Yoga Egzersiz Programının denetimli serbestlik il müdürlüğü çalışanlarının; Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Bilişsel Çarpıtmalar, İletişim Becerileri ve Psikolojik Özellikleri üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmanın amacı doğrultusunda Etik Kurul onayı ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü'nden resmi izinler alındıktan sonra müdürlükler aracılığıyla araştırma hakkında duyuru yapılmıştır. Duyuru sonrası araştırmaya gönüllü katılmak isteyenlerle toplantı yapılarak araştırma hakkında bilgi verilmiştir. Bilgilendirme sonrasında düzenli yoga egzersizlerine katılacağını belirten Kocaeli ilinden 19, Bursa ilinden 14 olmak üzere toplam 33 çalışan müdahale, yoga programına katılamayacağını belirten Kocaeli ilinden 13, Bursa ilinden 25 olmak üzere toplam 38 çalışan da kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Müdahale ve kontrol gruplarına onam formu doldurulup imzalatıldıktan sonra ön testler uygulanmıştır. Ön test uygulanmasının ardından müdahale grubuna 10 hafta süresince müdürlüğün rutin düzenlediği programlara ilave olarak haftada 2 gün birer saat (50 dakika+50 dakika) yoga uygulaması yapılmış ve 10 hafta bitiminde son testler uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir işlem yapılmamış sadece ön test uygulaması yapılmış ve 10 hafta müdürlüğün zaten rutin düzenlediği programlara katıldıktan sonra 10. hafta sonunda son test uygulanmıştır. Denetimli Serbestlik İl Müdürlükleri tarafından hâlihazırda uygulanan programa ilave edilen 10 haftalık yoga egzersiz uygulamalarına katılan ve katılmayan Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü çalışanlarının egzersiz öncesi ve sonrasında uygulanacak ön test ve son testleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Onam formlarının imzalanması sonrasında; bilgi anketi, Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, İletişim Becerileri Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri ön test ve son test uygulanmıştır. Tanımlayıcı analizler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca değerleri tanımlanmıştır. Karşılaştırmalar ise İlişikili Örneklemler T testi, Tek yönlü Anova ve Wilcoxon Testi analizlerinin sonuçları ile verilmiştir. Bulgular: Uygulanan 10 haftalık yoga programının çalışanların kısa semptom envanteri toplam puanlarında, anksiyete, depresyon ve hostiliteyi azaltmada, bilişsel çarpıtmaların alt boyutlarından olumsuz benlik, kendini suçlama, umutsuzluk ve geleceği tehlikeli görmede değişiklik olmadığı ancak çaresizlik alt boyut puanlarının anlamlı derecede yükseldiği, yine belirsizliğe tahammülsüzlük ve iletişim becerilerinde bir değişim yaratmadığı görülmüştür. Uygulamaya katılan sosyal hizmet alanında eğitim almış çalışanların kısa semptom envanteri test değerlerinde anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Sonuç: Pandemi süreci dışında da çalışmanın yapılması ve yoga, egzersiz, rekreasyon programı gibi programların çalışanlara sunulması önerilir. Anahtar kelime: Denetimli Serbestlik Çalışanları, Sosyal Hizmet, Rekreasyon, Yoga, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Bilişsel Çarpıtmalar, İletişim Becerileri, Psikolojik Özellikler
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the 10-week Yoga Exercise Program, among the existing programs currently examine the effect on Intolerance of Uncertainty, Cognitive Distortions, Communication Skills, and Psychological Characteristics by the Probation Department. Method: In line with the purpose of the research, after the approval of the Ethics Committee and official permissions from the General Directorate of Prisons and Detention Houses of the Ministry of Justice, an announcement was made about the research through the directorates. After the announcement, a meeting was held with those who wanted to participate in the research voluntarily, and they were informed about the research. After the information, a total of 33 employees, 19 from Kocaeli and 14 from Bursa, who stated that they would participate in regular yoga exercises, were determined as the intervention group, and a total of 38 employees, 13 from Kocaeli and 25 from Bursa, who stated that they could not participate in the yoga program, were determined as the control group. After the consent form was filled and signed, pre-tests were applied to the intervention and control groups. After the pre-test, the intervention group was given an hour (50 minutes + 50 minutes) of yoga practice 2 days a week in addition to the routine programs organized by the directorate for 10 weeks, and at the end of 10 weeks, the post-tests were applied. In the control group, no action was taken, only the pre-test was applied and the post-test was applied at the end of the 10th week after participating in the programs already routinely organized by the directorate for 10 weeks. It was examined whether there is a significant difference between the pre-test and post-tests to be applied before and after the exercise of the Provincial Directorate of Probation employees who participated and did not participate in the 10-week yoga exercise practices added to the program currently implemented by the Probation Provincial Directorates. After signing the consent forms; the information questionnaire, Cognitive Distortions Scale, Intolerance of Uncertainty Scale, Communication Skills Scale, and Brief Symptom Inventory pre-test and post-test were applied. For descriptive analyses, number, percentage, mean, standard deviation, and median values were defined. Comparisons are given with results of the Associated Samples T-test, One-way Anova, and Wilcoxon Test. Results: There was no change in the total short symptom inventory scores of the employees of the 10-week yoga program, reducing anxiety, depression and hostility, negative self-blame, hopelessness, and seeing the future as the sub-dimensions of cognitive distortions, but the helplessness sub-dimension scores increased significantly, again intolerance to uncertainty. It was seen that it did not create a change in communication skills. A significant difference was observed in the short symptom inventory test values of the employees who received training in the field of social work participating in the application. Conclusion: It is recommended to carry out work outside the pandemic process and offer programs such as yoga, exercise, and recreation programs to employees.