Gümüşhane ili organik bal üreticilerinin stratejik analizi
Strategic analysis of organic honey producers in Gümüşhane province
  1. Tez No: 847719
  2. Yazar: NESLİHAN SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ESMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, İşletme, Agriculture, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik bal üretimi, stratejik analiz, SWOT analizi, Gümüşhane, Organic honey production, strategic analysis, SWOT analysis, Gümüşhane
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yüzyıllar geçmesine rağmen insanların temel besin kaynaklarından olan bal; önemi her geçen gün daha fazla anlaşılan ürünlerin başında gelmektedir. Türkiye'de özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların arıcılıkla uğraşları geleneksel yöntemlerden başlayarak günümüz modern üretim yöntemlerine kadar gelişim göstermiştir. Ancak arıcılık ürünlerindeki kalıntı problemleri, tüketicilerin sağlıklı beslenme talepleri, çevresel etkiler vb. durumlar son dönemde üreticileri organik yöntemlerle üretime itmiştir. Türkiye'de kirlenmemiş bakir bölgelerin başında gelen Gümüşhane; mevcut coğrafi yapısı, iklim ve bitki örtüsü ile organik bal üretimi için gerekli şartları taşımaktadır. Bölgede sanayileşmenin az olması ve tarım alanlarının sınırlılığı ise organik bal üretimini destekleyici diğer faktörlerdendir. Bölgenin sosyo ekonomik yapısına bakıldığında istihdam alanlarının yetersizliği ve sınırlı tarım arazileri organik bal üretimini bölge için stratejik bir öneme taşımaktadır. Bilindiği gibi strateji belirlenen hedeflere ulaşmak için izlenecek yollar ve yapılacak hamlelerdir. Stratejik yönetim örgüt ve ya işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için stratejik düşünmeyi, analiz etmeyi ve harekete geçmeyi ifade etmektedir. SWOT analizi ise en sık kullanılan stratejik analiz yöntemlerindendir. Bu yöntemle işletmeler bünyelerinde ki güçlü ve zayıf yönlerini ayrıca piyasa ya da pazardaki fırsat ve tehditleri belirleyip kendilerine uygun stratejiler oluşturabilirler. Dolayısıyla bu çalışmada organik bal üretimi ve üreticileri literatür taraması yapılarak araştırılmış, daha sonra çalışma alanında faaliyet gösteren 26 organik bal üreticisi ile görüşmeler yapılarak Gümüşhane İli Organik Bal Üreticilerinin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri SWOT analizi tekniği ile tespit edilmiştir. Daha sonra mevcut veriler uzman görüşüne tabi tutularak SWARA yöntemi ile bölgeye uygun arı ırkı kullanılması, bölgenin sanayileşme ve nüfüs yoğunluğunun azlığından istifade edilerek üretimin geliştirlerek arttırılması, üreticilerin toplu hareket ederek pazarlama maliyetlerini azaltmak ve yerel halka organic beslenme kültürünü yerleştirmek gibi 4 temel strateji belirlenmitir böylellikle Gümüşhane'nin ekonomik ve sosyal yapısına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though centuries have passed, honey remains one of the main food sources for people. It is a product whose importance is increasingly understood with each passing day. In Turkey, especially in rural areas, beekeeping activities have evolved from traditional methods to modern production techniques. However, issues such as residue problems in beekeeping products, consumers' demands for a healthy diet, environmental impacts, etc., have recently prompted producers to adopt organic methods. Gümüşhane, one of Turkey's unpolluted and untouched regions, meets the necessary conditions for organic honey production with its existing geographical structure, climate, and vegetation. Other factors supporting organic honey production are low industrialization in the region and limited agricultural areas. Considering the socio-economic structure of the region, the lack of employment opportunities and limited agricultural lands make organic honey production strategically crucial for the area. As is known, a strategy outlines the paths to be followed and the moves to achieve predetermined goals. Strategic management refers to strategic thinking, analysis, and action to ensure the sustainability of organizations or businesses. SWOT analysis is one of the most frequently used strategic analysis methods. With this method, businesses can identify their strengths and weaknesses, as well as market opportunities and threats, enabling them to formulate appropriate strategies for themselves. Therefore, this study researched organic honey production and producers by reviewing the literature. Subsequently, interviews were conducted with 26 organic honey producers operating in the study area. The SWOT analysis technique determined the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of organic honey producers in Gümüşhane Province. Then, by subjecting the existing data to expert opinion, four basic strategies were determined: using bee races suitable for the region with the SWARA method, developing and increasing production by taking advantage of the industrialization and low population density of the region, reducing marketing costs through collective action of producers, and instilling an organic nutrition culture in the local people. Thus, the aim is to contribute to the economic and social structure of Gümüşhane.