Mukadder Gemici'nin hikâyelerinde anlatı yapısı
Narrative structure in Mukadder Gemici's stories
  1. Tez No: 847728
  2. Yazar: İBRAHİM ASLANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mukadder Gemici, Anlatı Yapısı, İnsan, Hikâye, İyilik, Mukadder Gemici, Narrative Structure, Human, Story, Goodness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İlk hikâye kitabı 2011 yılında yayımlanan Mukadder Gemici, günümüze kadar dördü hikâye, biri tahlil olmak üzere beş kitap yayımlayarak Türk hikâyeciliğine katkıda bulunmuş üretken bir yazardır. Yazarın dört hikâye kitabı bu çalışmanın özünü oluşturmuştur. Hikâyelerin anlatı yapılarını oluşturan unsurlar, bu unsurların bir araya getirilişi, kullanılan yöntem ve teknikler oldukça zengin ve kendine has bir yapıdadır. Yazarın hikâyelerini oturttuğu omurgayı oluştururken, tematik ve yapısal sınırları zorlayan özgün bir tarzı vardır. Hikâyelere giren kişiler ve olaylar günümüz Türkiye'sinin panoraması niteliğindedir. Yazar, evvela insanın hikâyesine odaklanır. İnsanın hikâyesi anlatılırken, sokağa çıkar, toplumsal yapı ve zamanın ruhundan izler yakalar. İnsana dair, bütün duygular, düşünceler uzak zamanlardan hayaller, teknolojinin bir yanını söküp aldığı trajik durumlar hikâyeleri besler. Son dönem anlatılarında insansız üretilen metinler, sokağa çıkılmadan tükenen eserler düşünüldüğünde yazarın kendine has duyuş ve kavrayışı, insanı ele alışı dikkate değerdir. Yazarın yer yer romana evrilebilecek birkaç uzun hikâyesi dışında kalan hikâyeleri kısa hikâyelerden oluşur. Çalışmamızda, yazarın 46 hikâyesi, hikâye anlatıcıları ve bakış açıları, kimlerin hikâyelerinin anlatıldığı, hikâyelerin oluşturulduğu çevre ve mekânlar, zaman unsurunun işlenişi, anlatı teknikleri, yazarın bu anlatı tekniklerini ele alış biçimi ve hikâyeleri okura sunuş formu olarak dil ve üslup özellikleri ve tüm bunların harmanlanarak ortaya çıkan anlatının özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mukadder Gemici, whose first story book was published in 2011, is a productive writer who has made many contributions to Turkish storytelling by publishing five books, four of which are stories and one of which is analysis. The author's four story books constitute the essence of this work. The elements that make up the narrative structures of the stories, the combination of these elements, and the methods and techniques used are very rich and unique. The author has a unique style that pushes the thematic and structural boundaries while creating backbone on which his stories are based. The people and events in the stories are a panorama of today's Turkey. The author focuses primarily on the human story. While telling the story of a person, he goes out to the streets and captures traces of the social structure and the spirit of the time. All human emotions, thoughts, dreams from distant times, and tragic situations in which technology has taken away a part of itself feed the stories. Considering the texts produced without humans in recent narratives and the works sold out without going out on the streets, the author's unique feeling and understanding and his handling of humans are remarkable. Except for a few long stories of the author that may occasionally evolve into novels, the rest of the author's stories consist of short stories. In our study, the author's 46 stories, the storytellers and their perspectives, whose stories are told, the environment and places where the stories are created, the treatment of the time element, narrative techniques, the author's way of handling these narrative techniques, and the language and style features as a form of presenting the stories to the reader, and by blending all of these. The characteristics of the resulting narrative were examined.