Subklinik Cushing Sendromu hastaları ve Non-fonksiyone Sürrenal Adenomu olan hastaların beslenme özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of nutritional characteristics of patients with Subclinical Cushing's Syndrome and patients with Non-functional Adrenal Adenoma
- Tez No: 847815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SOYLUK SELÇUKBİRİCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Subklinik cushing sendromu, otonom kortizol sekresyonu, non- fonksiyone adrenal adenom, besin tercihleri, beslenme durumu, Subclinical cushing's syndrome, autonomous cortisol secretion, non- functioning adrenal adenoma, food preferences, nutritional status
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Hiperkortizolemisi olan Subklinik Cushing Sendromu (SCS) hastaları ile non- fonksiyone adrenal adenomu (NFA) olan hastaların beslenme özellikleri, toplam enerji alımları, besin tercihleri ve fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada 14 SCS hastası ile 18 NFA hastasının vücut kompozisyon analizi ve boyun çevresi, bel-kalça çevresi ölçümleri yapıldı. Hastalardan 3 günlük besin tüketim kaydı alındı. Hastaların beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla Temel Beslenme Alışkanlıkları Anketi ve Sıklık Anketi uygulandı, fiziksel aktivite düzeylerini saptamak amacıyla IPAQ - Short Form uygulandı. Hastaların radyolojik ve biyokimyasal verileri dosya kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Çalışmada SCS ve NFA hastalarının kilo (63,96 ± 11,37-81,56 ± 10,58, p=0,000), BKİ (23,81 ± 3,12 - 31,22 ± 4,23, p=0,000) ve boyun çevresi (34,29 ± 3,31 - 37,67 ± 2,93, p=0,005) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Beslenme özellikleri açısından işlenmiş et ürünleri (4,43 ± 6,68 - 0,56 ± 1,04, p=0,011) ve pirinç/bulgur/makarna (48,71 ± 28,43 - 32,78 ± 20,40, p=0,037) tüketimleri SCS grubunda anlamlı düzeyde daha yüksekti. Sonuç: İşlenmiş et ürünleri ve pirinç/bulgur/makarna tüketiminin SCS hastalarında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olması otonom kortizol sekresyonunun besin tercihini etkilediğine işaret ediyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the nutritional characteristics, total energy intake, food preferences and physical activity levels of patients with subclinical Cushing's Syndrome (SCS) and patients with non-functioning adrenal adenoma (NFA). Method: Body composition analyzes and neck circumference, waist-hip circumference measurements of 14 SCS and 18 NFA patients were performed. Food consumption records for 3 days were taken. The Basic Nutritional Habits Questionnaire and the Frequency Questionnaire were applied to determine the nutritional habits of the patients, the IPAQ - Short Form was applied to determine physical activity levels. The radiological and biochemical data of the patients were obtained from patient files. Results: A statistically significant difference was found between the weight (63.96 ± 11.37 - 81.56 ± 10.58, p=0.000), BMI (23.81 ± 3.12 - 31.22 ± 4.23, p=0.000) and neck circumference (34.29 ± 3.31 - 37.67 ± 2.93, p=0.005) values of SCS and NFA patients. Consumption of processed meat products (4.43 ± 6.68 - 0.56 ± 1.04, p=0.011) and rice/bulgur/pasta (48.71 ± 28.43 - 32.78 ± 20.40, p=0.037) was significantly higher in SCS patients. Conclusion: The significantly higher consumption of processed meat products and rice/bulgur/pasta in SCS patients, may reveal that autonomous cortisol secretion affects food preference.