Aktif yaşlanma bağlamında yerinde yaşlanma ve kurumda bakım hizmetleri
Aging in place and institutional care services in the context of active aging
- Tez No: 847933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Public Administration, Political Science, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Aktif Yaşlılık, Yaşlı Bakımı, Yerinde Yaşlanma ve Kurumda Bakım
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde yaşam standartlarının artması, sağlık alanındaki gelişmeler sayesinde ölüm oranlarının azalması, doğum oranlarının azalması ve küresel dünyada aile yapısının değişmesi nedeniyle dünya nüfusunda demografik değişimler meydana gelmiştir ve toplumlar, yaşlanmaya başlamıştır. Yaşlanan nüfusun ekonomik, sağlık ve sosyal alanlarda oluşan talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek için yeni politikalara ihtiyaç duyulmakta ve yaşlılara yönelik hizmetler geliştirilmektedir. Yaşlılık dönemindeki sorunlardan biri olan bakım sorunu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gündeme gelmeye başlamıştır. Dünyada yaşlı nüfusa sahip olan ülkeler; yaşlılara yapılan ödemeler, sağlık yatırımları ve sosyal koruma harcamalarını artırmıştır. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin nüfusu hızla yaşlanmaya devam etmekte ve çalışan nüfus sayısı azalmaktadır. Bu nedenle yaşlılara olan bakış açısı değişmekte ve aktif yaşlanma kapsamında yeni politikalar geliştirmektedirler. Bu çalışmanın temel sorusu, aktif yaşlanma kapsamında yerinde yaşlanma çalışmaları ve kurumda bakım hizmetlerinin yaşlı bakımında yeterli olup olmadığını açıklamaktır. Çalışmanın amacı, AB ülkelerinin yerinde yaşlanma ve kurumsal bakımda mevcut politika ve uygulamalarını inceleyerek bununla birlikte nüfusu yaşlanmakta olan Türkiye için bakım modellerinin karşılaştırılması yoluyla mevcut durumu ortaya koyarak yaşlı bakımında yeni yönelimlerin neler olabileceğine ve gelecek sosyal politikaların üretilmesine katkıda bulunmaktır. Araştırmanın yöntemi olarak, nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi kullanılmıştır. AB için İstatistik Ofisi'ne ait Eurostat verileri; İtalya'ya ait Ulusal İstatistik Enstitüsü - Istat; Almanya'ya ait Federal İstatistik Ofisi - Destatis ve Türkiye'ye ait Türkiye İstatistik Kurumu - TÜİK verileri kullanılmıştır. Araştırma alanıysa İstanbul iline bağlı Beşiktaş ve Kadıköy ilçeleri seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the demographic changes have occurred in the world's population and the societies have get to elder due to the increase in living standards, decrease in death rates thanks to developments in health systems, decrease in birth rates and changes in family structure in the global world. In order to respond to the demands and needs of the aging population in economic, health and social areas, the new policies are being made and the services for the elderly are being developed. The elderly care which is one of the problems in old age has started come to the fore in the developed and developing countries. The countries have elderly population in the world payments for elderly have increased health investments, pension payments and social protection expenditures. Especially belonging to countries the European Union's countries continues to age rapidly and the working population is decreasing. For his reason, the perspective on elderly people is changing and the new policies are being developed within the field of active aging. The main question of this study is explaining whether aging in place studies and institutional care services are sufficient in elderly care within the field of active aging. The aim of the study is to examine the current policies and practices of belonging to European Union's countries in aging in place and institutional care for elderly people. In addition, it aim to reveal the current situation by comparing care models to elderly people for Türkiye, whose the population have aging, and contributing to what the new tendency may in elderly care and producing social policies of the future. Document analysis, one of the qualitative research methods, will be used as the research method. Eurostat data for European Union, I.stat data belonging to Italy, Germany's Destatis and TUIK data belonging to Türkiye were used in this research. Beşiktaş and Kadıköy districts of Istanbul province were selected as the research area.