Tıp Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Fakültesi son sınıf öğrencilerinde tek sağlığa yaklaşım ve iklim değişikliği anksiyetesi durumu
One-health approach and climate change anxiety status in final year students of Medicine Faculty, Veterinary Faculty, Environmental Engineering Faculty
  1. Tez No: 847934
  2. Yazar: YASEMİN KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği anksiyetesi, tek sağlık, çevre yanlısı davranış, climate change anxiety, one health, pro-environmental behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İklim değişikliği ve buna bağlı olarak oluşan ruhsal sorunlar bir halk sağlığı sorunudur. Yapılan araştırmalar iklim değişikliği konusunda genç nüfusun daha fazla endişe yaşadığını göstermektedir. Çalışmamızın amacı Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü son yıl öğrencilerinde tek sağlık kavramına yaklaşım ve öğrencilerin iklim değişikliği anksiyetesi durumlarını belirlemektir. Kesitsel tipte çalışma Bursa Uludağ Üniversitesi'nde yapılmıştır. Çalışma evrenini BUÜ Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü son yıl öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 646 öğrenci dahil edilmiştir. Araştırmaya 518 öğrenci katılmıştır (%80,2). Veri toplamak için genel bilgi formu ve 2022 yılında Cebeci ve arkadaşları tarafından Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik çalışması yapılan“İklim Değişikliği Anksiyetesi Ölçeği”(İDAÖ) kullanılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 24,3±1,6'dır. Öğrencilerin %56,9'u (n=295) kadın cinsiyettedir. Öğrencilerin %53,6'sı (n=278) Tıp Fakültesinde eğitim görmektedir. Öğrencilerin İDAÖ puan ortalaması ortalaması 1,5± 0,7'dir. İDAÖ puan ortalaması; cinsiyet, öğrenim görülen fakülte, aile ekonomik durumu, baba eğitim düzeyi, sigara kullanım durumu, çevre örgütü üyesi olma durumu ve ekolojik davranışlara göre anlamlı farklılık göstermektedir. Öğrencilerin %73,7'si (n=382) tek sağlık kavramı ile ilgili bilgi sahibi değildir. Veteriner fakültesinde eğitim alan öğrencilerin %93,3'ü (n=112) tek sağlık kavramını daha önce duymuştur. Tek sağlık kavramını daha önce duyan öğrencilerin %69,1'i (n=94) lisans eğitimi sırasında bu konuda eğitim aldığını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change and resulting mental problems are a public health problem. Research shows that the young population is more concerned about climate change. The aim of this study is to determine the approach to the concept of one health and the climate change anxiety levels of the final year students of Bursa Uludağ University (BUU) Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Environmental Engineering. A cross-sectional study was conducted at Bursa Uludağ University. The study population consists of final year students of BUU Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Environmental Engineering. 646 students were included in the research. 518 students participated in the research (80.2%). A general information form and the“Climate Change Anxiety Scale”(CCAS), whose Turkish Validity and Reliability study was conducted by Cebeci et al. in 2022, were used as data collection tools. The mean age of the students is 24.3±1.6. 56.9% (n=295) of the students are female. 53.6% (n=278) of the students are studying at the Faculty of Medicine. The students' average CCAS score mean is 1.5± 0.7. CCAS score mean; It varies significantly according to gender, faculty of study, family economic status, father's education level, smoking status, membership of an environmental organization and ecological behavior. 73.7% of the students (n=382) do not have knowledge about the concept of single health. 93.3% (n=112) of students studying at the faculty of veterinary medicine have heard of the concept of one health before. 69.1% (n=94) of the students who have heard of the concept of one health before state that they received training on this subject during their undergraduate education.