Pektus Ekskavatum tanısında Haller İndeksi ve Korreksiyon İndeksinin retrospektif olarak akciğer grafisi ve torakstomografisi görüntülerinden hesaplanarak karşılaştırılması
Comparison of Haller Index and Correction Index in the diagnosis of Pectus Excavatum: A retrospective analysis calculated from chest X-ray and thoracic computed tomography images
  1. Tez No: 848084
  2. Yazar: SERDAR GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF NURİ GÜRPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pektus ekskavatum, Haller İndex, Korreksiyon İndeks, toraks bilgisayarlı tomografisi, iki yönlü akciğer grafisi, Pectus excavatum, Haller Index, Correction Index, thoracic computed tomography, two-directional chest X-ray
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Pektus Ekskavatum çocuklarda en sık görülen göğüs duvarı anomalisidir. Egzersize karşı intoleransın kötüleşmesi, kardiyak kompresyon ve kozmetik olarak memnuniyetsizlik, ameliyat kararı almak için kullanılan subjektif nedenlerdir. Bu nedenle deformitenin derecesine göre pektus ekskavatum onarımına karar verilmesinde kullanılan bazı ölçüm yöntemleri vardır. Haller İndeksi ve Korreksiyon İndeksi de bu ölçüm yöntemlerindendir. Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Polikliniğine başvuran pektus ekskavatum tanılı 103 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti ve önceden toraks bilgisayarlı tomografiden hesaplanmış olan Haller İndeksleri belirlendi. Hastalar Haller İndekslerine göre ≥ 3,25 ve < 3,25 olmak üzere iki gruba ayrıldı. İki yönlü akciğer grafisinden Haller İndeksi, toraks bilgisayarlı tomografi görüntülerinden ve lateral akciğer grafisinden de Korreksiyon İndeksi kıdemli bir radyolog tarafından hesaplandı. Sonuçlar toraks bilgisayarlı tomografiden hesaplanan Haller İndeksi ile sensitivite, spesifite ve doğruluk oranına göre karşılaştırıldı. En yüksek sensitiviteye ve doğruluk oranına sahip ölçüm yöntemi toraks bilgisayarlı tomografiden hesaplanan Korreksiyon İndeksi olarak bulundu. Toraks bilgisayarlı tomografiden ölçülen Haller İndeksi ile toraks bilgisayarlı tomografiden hesaplanan Korreksiyon İndeksi arasında kuvvetli korelasyon saptanırken, toraks bilgisayarlı tomografiden ölçülen Haller indeksiyle, iki yönlü akciğer grafisinden ölçülen Haller İndeksi ve lateral akciğer grafisinden ölçülen Korreksiyon İndeksi arasında orta dereceli korelasyon saptandı. Pektus Ekskavatum hastalarında operasyon kararı verilirken, toraks bilgisayarlı tomografiden ölçülen Haller İndeksiyle birlikte toraks bilgisayarlı tomografiden hesaplanan korreksiyon indeksi de kullanılmalıdır. Böylelikle göğsün genişliğinden etkilenmeden, hangi hastanın ameliyat edilmesi gerektiği, daha doğru bir şekilde belirlenir.
Özet (Çeviri)
Pectus excavatum is the most common chest wall anomaly in children. Exacerbation of intolerance to exercise, cardiac compression, and dissatisfaction with appearance are subjective reasons used to decide on surgery. Therefore, there are measurement methods used to determine the decision for repairing pectus excavatum based on the degree of deformity. Haller Index and Correction Index are among these measurement methods. A total of 103 patients diagnosed with pectus excavatum who presented to the Bursa Uludag University Pediatric Surgery Clinic were included in our study. The age, gender, and previously calculated Haller Indices from thoracic computed tomography of the patients were determined. Patients were divided into two groups based on their Haller Indices: ≥ 3.25 and < 3.25. The Haller Index was calculated by a senior radiologist from two-directional chest X-rays, thoracic computed tomography images, and lateral chest X-rays. The results were compared to the Haller Index calculated from thoracic computed tomography in terms of sensitivity, specificity, and accuracy. The measurement method with the highest sensitivity and accuracy was found to be the Correction Index calculated from thoracic computed tomography. While a strong correlation was found between the Haller Index measured from thoracic computed tomography and the Correction Index calculated from thoracic computed tomography, a moderate correlation was found between the Haller Index measured from thoracic computed tomography, the Haller Index measured from two-directional chest X-rays, and the Correction Index measured from lateral chest X-rays. When deciding on surgery for pectus excavatum patients, the Correction Index calculated from thoracic computed tomography should be used in addition to the Haller Index measured from thoracic computed tomography. This way, without being affected by chest width, a more accurate determination can be made regarding which patients need surgery.