Akut böbrek hasarı olan hastalarda Venöz Yüklenme Ultrason (VEXUS) Skorunun 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki rolü
The role of Venous Excess Ultrasound Score (VEXUS) in predicting 30-day mortality in patients with acute kidney injury
- Tez No: 848144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ASLANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Nefroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Emergency Medicine, Nephrology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, Mortalite, POCUS, VEXUS, Acute kidney injury, Mortality, POCUS, VEXUS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Akut böbrek hasarı (ABH), karmaşık bir sağlık sorunu olup yüksek mortalite riski taşır. Bu çalışma, ABH tanısıyla acil servise (AS) başvuran vakalarda Venöz Yüklenme Ultrason Skoru (VEXUS) kullanarak 30 günlük mortalite oranını değerlendirmeyi hedeflenmiştir. Yöntem: Bu multidisipliner prospektif gözlemsel çalışma 04.04.2022- 01.04.2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. AS'ye başvuran ve ABH tanısı alan erişkin olgular çalışmaya dahil edildi. ABH tanısı ve alt grupları (hipovolemi, kardiyorenal, renal ve sepsis) bir nefrolog eşliğinde belirlendi. Sistemik venöz konjesyonu değerlendiren ultrason uygulaması acil hekimlerince yapıldı. Elde edilen görüntüler, radyologlar eşliğinde yorumlandı ve bu olguların VEXUS skorları hesaplandı. Değerlendirilen olguların 30 günlük mortalite durumları saptandı ve bu bilgilere resmi kayıtlar aracılığıyla erişildi. Logistik regresyon analizi için ayrıca olguların demografik verileri ve komorbid durumları kaydedildi. Bulgular: Çalışma için ABH saptan 231 olgu tarandı ve dışlama kriterleri uygulandıktan sonra 100 olgu çalışmaya dahil edildi. Bu olguların 30 günlük mortalitesi %17 olarak saptandı. VEXUS 0 ve 1 grupları hastaların %80'ini oluştururken, VEXUS 2 ve 3 grupları %20 oranındaydı. ABH saptandıktan sonraki VEXUS skorlarına dayalı olarak yapılan analizlerde, hesaplanan skor ile 30 günlük mortalite arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi; mortalite oranı her iki grup için sırasıyla %17,5 ve %15 olarak saptandı (p=0,790). Lojistik regresyon analizinde sadece sistolik tansiyon (OR: 0,969 [0,946-0,992]) ve nabız (OR: 1,027 [1,001-1,053]) mortalite ile ilişkili bulundu. Sonuç: Çalışmanın kapsamı ve sınırları dikkate alındığında, üçüncü basamak bir AS kohortunda, orta ila şiddetli sistemik venöz konjesyonun yaygınlığı düşük bulundu. ABH gelişimi sonrası yapılan VEXUS skorlarına dayalı erken sistemik venöz konjesyon değerlendirmesi ile 30 günlük mortalite arasında istatistiksel ilişki bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Background: Acute kidney injury (AKI) is a complex health problem and carries a high mortality risk. This study aimed to evaluate the 30-day mortality rate using the Venous Overload Ultrasound Score (VEXUS) in patients admitted to the emergency department (ED) with AKI. Method: This multidisciplinary prospective observational study was conducted between 04.04.2022 and 01.04.2023. Adult patients admitted to the ED and diagnosed with AKI were included in the study. The diagnosis of AKI and its subgroups (hypovolemia, cardiorenal, renal and sepsis) were determined in the presence of a nephrologist. Ultrasound evaluation of systemic venous congestion was performed by emergency physicians. The images obtained were interpreted in the presence of radiologists and VEXUS scores of these patients were calculated. The 30-day mortality status of the evaluated cases was determined and this information was accessed through official records. Demographic data and comorbid conditions were also recorded for logistic regression analysis. Results: For the study, 231 patients with AKI were screened and 100 patients were included after the exclusion criteria were applied. The 30-day mortality of these patients was 17%. VEXUS 0 and 1 groups constituted 80% of the patients, while VEXUS 2 and 3 groups accounted for 20%. In the analyses based on VEXUS scores after the detection of AKI, there was no significant correlation between the calculated score and 30-day mortality; mortality rates were 17,5% and 15% for both groups, respectively (p=0,790). In logistic regression analysis, only systolic blood pressure (OR: 0,969 [0,946-0,992]) and pulse rate (OR: 1,027 [1,001-1,053]) were associated with mortality. Conclusion: Given the scope and limitations of the study, the prevalence of moderate to severe systemic venous congestion in a tertiary care ED cohort was low. There was no statistical association between early assessment of systemic venous congestion based on VEXUS scores after the development of AKI and 30-day mortality.