Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren çimento şirketlerinin 2013-2023 yılı mali tablolarının karşılaştırılması
Cement companies operating in Borsa Istanbul 2013-2023 comparison of financial statements of the year
- Tez No: 848339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cement, Cement Industry, Borsa Istanbul (BIST), Financial Statements, Financial Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
İnsanoğlunun barınma ihtiyacı ve sürekli artan insan nüfusuyla doğrudan orantılı olarak artan konut talebi çimento sektörünün büyümesinde önemli bir etken olmuştur. Çimento sektörü üretim ve ihracat yapabildiğimiz, alanında önemli bir yere sahip sektördür. Günümüzde Dünya'da Türk çimento sektörü en büyük çimento üreticileri arasında yer almaktadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde çimento sektörü, özellikle son yıllarda hızla büyüyen bir sektör olmuştur. Konut yapımında çimento yerine kullanılacak alternatif ürünler bulunmadıkça da çimento sektörü büyümesini devam ettirecektir. Finansal tablolar analizi işletme sahipleri, ortakları, yöneticiler, yatırımcılar, kredi kuruluşları, rakipler, devlet, alıcı ve satıcılar gibi ilgililere bilgi vermektedir. Şirketlerin finansal planlama ve kontrol faaliyetlerinin yürütülebilmesi, mevcut ve olması gereken finansal durumlarının bilinmesi, geçmişle ilgili verilerden yola çıkarak gelecek ile ilgili ipuçları elde edebilmesi, her geçen gün finansal tablolara olan ihtiyacı arttırmıştır Anahtar Kelime: Çimento, Çimento Sektörü, Borsa İstanbul (BİST), Finansal Tablolar, Finansal Analiz
Özet (Çeviri)
The cement industry has been a significant factor in its growth due to the increasing housing needs of humanity and the directly proportional rise in housing demand driven by a continually growing population. The cement sector is a prominent industry in which we can produce and export, holding a substantial position within the field. Presently, the Turkish cement sector ranks among the largest cement producers globally. In developing countries like Turkey, the cement sector has experienced rapid growth, particularly in recent years. As long as there are no alternative products to replace cement in construction, the cement industry will continue to expand. Financial statement analysis provides crucial information to various stakeholders, including business owners, partners, managers, investors, credit institutions, competitors, government entities, buyers, and sellers. The need for financial statements has continued to grow over time, as they enable companies to execute financial planning and control activities, understand their current and desired financial positions, derive insights about the future based on historical data, and meet the informational requirements of diverse stakeholders.