A suggested in-service training syllabus for the use of drama techniques in ELT
İngilizce Eğitimi'nde drama tekniklerinin kullanımı için önerilen bir hizmet-içi eğitimi müfredatı
- Tez No: 848486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜLŞAH KANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Drama, İngilizce öğretimi, Hizmet-içi öğretmenler, Müfredat tasarımı, Hizmet-içi eğitim, Drama, ELT, In-service teachers, Syllabus design, In-service training
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin drama tekniklerini kullanma amaçlarını açıklamayı, drama tekniklerinin uygulanmasında karşılaşılan zorlukları belirlemeyi, devlet okulunda ve özel okulda çalışan öğretmenlerin uygulamaları arasında farkları tespit edebilmeyi ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına yönelik eğitim gerektiren alanları belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmacı bu çalışmada nitel bir yaklaşım izlemiş ve pragmatik yorumlayıcı bir çerçeve benimsemiştir. Ayrıca araştırma amaçlarına uygun olarak çoklu durum çalışması yöntemi uygulanmıştır. Görüşme oturumlarının ardından araştırmacı öğretmenlerin derslerini gözlemlemiştir. Bu oturumlardan elde edilen veriler tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlere göre drama yönteminin İngilizce öğretiminde özellikle dil becerilerinin geliştirilmesinde, motivasyon ve özgünlük sağlamada olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Öğretmenler, bunları sağlayabilmek için rol yapma, kukla, küçük grup oyunu oluşturma, doğaçlama ve hikaye anlatma tekniklerini kullandıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler, uygulamalar sırasında öğrencilerin motivasyonlarının düşmesi, öğrencilerin katılımının kısıtlı olması, sınıf yönetimi, zaman kısıtlılığı, sınıfların kalabalık olması ve materyal yetersizliği gibi sorunlarla karşılaşıldığını ifade etmiştir. Son olarak, devlet okulu ve özel okul öğretmenlerinin uygulamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bulgular öğretmenlerin, drama yönteminin temellerine, dil öğretimindeki etkinliğine ve dil becerilerinin gelişimine uygun drama tekniklerinin yanı sıra drama tekniklerinin planlanması ve uygulanmasına ilişkin teorik desteğe olan ihtiyaçlarını ortaya koymuştur. Bu endişeleri gidermek için, öğretmenlerin gereksinimlerine daha ayrıntılı bir şekilde odaklanılmasını sağlayan, göreve temelli ve kavramsal bir müfredat takip edilmiştir. Önerilen müfredat, temel kavramları içeren teorik oturumları ve ders planlamasının yanı sıra tekniklerin uygulanmasına yönelik çalışmaları içeren göreve dayalı oturumları kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to demonstrate the objectives, for which English teachers employ drama techniques, identify the challenges encountered in their implementation, discover the differences between the applications of state school and private school teachers, and ascertain the areas entailing further training. The researcher followed a qualitative approach and adopted a pragmatic interpretive framework in this study. Additionally, a multiple case study design was applied to align with the research objectives. Following the interview sessions, the researcher observed the teachers' lessons. The data derived from these sessions were analysed through thematic analysis. According to teachers, the drama method yielded positive effects on English teaching, especially in the development of language skills, motivation of students, and providing authenticity. To achieve these outcomes, they used role-play, puppets, small group play-making, improvisation, and storytelling techniques. Throughout the implementations, problems such as students' demotivation, limited participation of students, classroom management, time constraints, crowded classrooms, and insufficient materials emerged. Ultimately, there was no significant difference between the implementations of state school and private school teachers. The findings underscored the teachers' need for theoretical insights into the nature of drama, its efficacy in language instruction, and techniques suitable to language skill development, as well as practice regarding the planning and implementation of drama techniques. To address these concerns, a task-based and notional syllabus has been followed, affording a more detailed focus on teachers' requirements. The suggested syllabus encompasses theoretical sessions including key concepts, complemented by task-based practical sessions centred on lesson planning.