Üniversite öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyi ile aile aidiyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi: İstanbul örneği
An analysis of the relatios between digital addiction level and family belongingness in university students: Example of Istanbul
- Tez No: 848616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aidiyet, Bağımlılık, Aile Aidiyeti, Dijitalleşme, Family, Belonging, Addiction, Family Belonging, Digitalization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmanın amacı; üniversite öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ile aile aidiyetleri arasında ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Bununla birlikte İstanbul'da bulunan üniversitelerde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin dijital araç ve sosyodemografik bilgileriyle dijital bağımlılık ve aile aidiyetleri arasında farklılıkların bulunup bulunmama durumunun da araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel analiz yöntemlerinden korelasyon deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da öğrenim gören tüm üniversite öğrencileri oluştururken, örneklemini ise İstanbul'da bulunan üniversitelerde öğrenim gören, 18-35 yaş aralığında bulunan ve bölüm fakülte fark etmeksizin basit seçkisiz yöntemle seçilen 400 kişi olarak tasarlanmış fakat araştırmaya katılım gösteren 264 kadın, 99 erkek olmak üzere 363 lisans öğrencisi çalışma grubunu oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan sosyo-demografik bilgi formu ve geçerlilik güvenilirliği kanıtlanmış Mavili, Kesen ve Daşbaş (2014) tarafından geliştirilen“Aile Aidiyeti Ölçeği”ve Kesen ve Tunç (2018) tarafından geliştirilen“Üniversite Öğrencileri İçin Dijital Bağımlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilere korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Aynı zamanda bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi anlamak adına varyans analizi (ANOVA) ve bağımsız gruplar için t testi uygulanmıştır. Çalışmada dijital bağımlılığın aile aidiyetini ne yönde yordadığını tespit edebilmek adına çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmış ve iki ölçek içinde %4 oranında birbirlerini yordadıkları anlaşılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmanın analiz sonuçlarına göre; Dijital bağımlılık ve aile aidiyetinin arasında anlamlı bir ilişki olduğu fakat cinsiyet, yaş vb. sosyodemografik faktörlere göre değişiklik göstermediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte annesi vefat eden/tek ebeveynli ailelerde aile aidiyetinin düşük olduğu ve dijital bağımlılık açısından incelendiğinde aileye ait hissedenler ve kısmen ait hissedenler arasında anlamlı bir fark olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to decide whether there is a relationship between the digital addiction levels of university students and their family belonging. In addition to this purpose, it is also aimed to investigate whether there are differences between digital deficiency and family belonging with digital tools and sociodemographic information of university students studying at universities in Istanbul. Correlation pattern, one of the quantitative analysis methods, was used in the research. While all university students studying in Istanbul made up the universe of the investigation, the sample was designed as 400 people studying at universities located in Istanbul between the ages of 18 and 35, and selected by a simple non-selective method, regardless of department or faculty; however, 363 undergraduate students, including 264 women and 99 men, who participated in the research, formed the study group. The socio-demographic information form created by the researcher and the“Family Belonging Scale”with proven validity and reliability, developed by Mavili, Kesen, and Daşbaş (2014), and the“Digital Addiction Scale for University Students”developed by Kesen and Tunç (2018) was used to collect the data. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 25.0 package program. Correlation and regression analyses were applied to the received data. Also, analysis of variance (ANOVA) and t-test for independent groups was used to decipher the relationship between dependent and independent variables. In the study, multiple linear regression analysis was performed to determine which direction digital addiction predicts family belonging, and it was found that they expect each other by 4% in the two scales. According to the results of the analysis of the study, it is found that there is a significant relationship between digital addiction and family belonging, but there was no change according to sociodemographic factors such as gender, age, etc. However, family belonging is low in families with a deceased mother/single parent. When this situation was examined in terms of digital addiction, it was found that there is a significant difference between those who feel family belonging and those who feel partially belonging.