An exploratory study of food waste management practices at consumer and retailer level
Tüketici ve perakendeci düzeyinde gıda atık yönetimi uygulamalarına ilişkin keşif bir çalışma
- Tez No: 848780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARKUS CHRISTIAN SLEVOGT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Meyve ve Sebze İsrafı, İsrafın Önlenmesi, Müşteri Niyetleri, Perakendeci, Süpermarketler, Gıda İsrafı Bilinci, Fruit and Vegetables Waste, Waste Prevention, Consumers Intentions, Retailer, Food Waste Awareness
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, gıda israfını azaltma konusunda tüketicilerin farkındalığını ve sorumluluğunu artırmanın farklı türlerinin etkinliğini değerlendiren ve değerlendiren gıda israfı çalışma literatürüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Örneklem (n=247) ile yapılan nicel bir çevrimiçi tüketici anketi, Türkiye'de yaşayan yetişkinleri temsil etmektedir. Çevrimiçi bir anket yoluyla tüketicilerden toplanan veriler, zayıf tüketici bilincinin ve gıda israfına karşı daha düşük sorumluluk duygusunun, tüketicilerin gıda israfını azaltma niyeti üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu göstermiştir. Eğitim ve yaşın, gıda israfını azaltma niyetleri üzerinde etkisi olduğu tespit edildi. İkinci bir veri seti de Türkiye'de bulunan bir perakende süpermarkette gerçekleştirilen ve yöneticilerin günlük gıda israfını nasıl azaltmayı planladıklarına dair görüşmeler yapan bir dizi gözleme dayanmaktadır. Üç aylık bir gözlem süresi içinde yaş meyve ve sebze israfına odaklanan veriler, Üzümlerin; Domatesler; Patates; Şeftali ve salatalık israf kotasının en yüksek olduğu ana kategorilerdir. Çalışma, perakende mağazaları ve hissedarların gıda israfı sorununu kabul etmelerine rağmen, bunun yakın gelecekte ele alınması gereken önemli bir sorun olarak görülmediğini veya en azından atıkların daha sürdürülebilir olan farklı bir şekilde işlenmesi gerektiğini göstermiştir. Bu çalışma, taze meyve ve sebzeler söz konusu olduğunda önlenebilir gıda kaybının ve yüksek israfın ekonomik ve finansal etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to add to the food waste study literature that evaluates and assesses the efficacy of different types of increasing consumers' awareness and responsibility for reducing food waste. A quantitative online consumer survey with Sample (n=247) is representative of adults living in Türkiye. The data collected from the consumers through an online survey showed that poor consumer awareness, and lower sense of responsibility towards food waste has a negative Impact on consumers ' intention to reduce food waste. Education and age were identified to have an influence on intentions to reduce food waste. A second set of data are also based on a series of observations which were conducted in a retail supermarket located in Türkiye, conducting interviews on how the managers are planning to reduce their day-to-day food waste. The data which was focused on the waste of fresh fruit and vegetables within a three-month observation period concluded that, Grapes; Tomatoes; Potatoes; peaches and cucumbers are the main categories which had the highest amount of wasted quota. The study demonstrated that although retail stores and shareholders are recognizing the food waste problem, it is not seen as a crucial problem that must be addressed in the near future or at least that the waste needs to be processed in a different way that is more sustainable. this study demonstrates the economic and financial impact of avoidable food loss and high waste when it comes to fresh fruits and vegetables.