İş sözleşmesinin sağlık nedeniyle feshi
Termination of employment contract for health reasons
- Tez No: 848873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EMRE ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş hukuku, iş sözleşmesi, bildirimli fesih, haklı fesih, sağlık nedenleri, Labor law, employment contract, termination with notice, rightful termination, health reasons
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İş sözleşmelerinin hukuki niteliğini iki veya çok taraflı ve her iki tarafa borç yükleyen hukuki işlemler olarak ifade edebiliriz. Genel kural olarak sözleşme serbestisi prensibi geçerlidir fakat iş sözleşmeleri için genel kural emredici nitelikte bulunan birçok hükümle sınırlandırılmıştır. İş sözleşmesi tipik bir sözleşmedir ve hem 4857 sayılı İş Kanunu'nda hem de 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda hakkında ayrıntılı düzenlemeler bulunmaktadır. İş sözleşmesinin taraflarından bir tanesi işçi diğeri işverendir. İşveren işçiye göre doğal olarak daha güçlü bir konumdadır. Hastalık durumu da, iş ilişkisinin başlangıcından devamına ve sonlandırılmasına kadar olan süreçlerde işçinin daha fazla korunmasını gerektiren bir durumdur. Aslında, hastalığı nedeniyle işinden olan bir işçi, kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayacak ekonomik güvenceyi kaybederken, aynı zamanda sosyal bağlantılarını da kaybedecektir. Bu durum, sadece işçiyi ve ailesini değil, toplumu da olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle hangi şartlara göre sağlık nedeniyle fesih hakkının kullanılabileceği konusu önem arz etmektedir. Gerek işveren gerekse işçi tarafından kullanılabilen bu hakkın içeriğine ilişkin maddeler ışığında özellikle sağlık sebepleri üzerinde durarak konular açıklanmaya çalışılmıştır. Tez çalışmamızda, sağlıkla ilgili nedenlerden dolayı iş sözleşmesinin feshedilmesi konusundan bahsedilmiş, işçinin hastalanması durumunda, tarafların iş sözleşmesini geçerli veya haklı nedenlerle sonlandırma haklarının olup olmadığı konusu, doktrindeki farklı görüşler ve çekişmeler ile Yargıtay kararları ve uluslararası anlaşmalar bağlamında ele alınmaya çalışılmıştır. Ayrıca, tez çalışmamızda Covid-19 sebebiyle gerçekleştirilen fesihler ile ilgili hukuki süreç ve ilgili hükümlerden ayrıca bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The legal nature of employment contracts is that they are bilateral or multi-party legal transactions that impose obligations on both parties. As a general rule, the principle of freedom of contract is valid, but the general rule for employment contracts is limited by many provisions that are mandatory. An employment contract is a typical contract and there are detailed regulations in both the Labor Law No. 4857 and the Turkish Code of Obligations No. 6098. One of the parties to the employment contract is the employee and the other is the employer. The employer is naturally in a stronger position than the employee. Illness is also a situation that requires greater protection of the worker from the beginning to the continuation and termination of the employment relationship. In fact, a worker who is displaced from his job due to illness will lose the economic security to provide for himself and his family, while also losing his social connections. This situation will negatively affect not only the worker and his family, but also the society. Therefore, the issue of under what conditions the right of termination for health reasons can be exercised is important. In the light of the articles regarding the content of this right, which can be exercised by both employers and employees, the issues have been tried to be explained, focusing especially on health reasons. In our thesis, the issue of termination of the employment contract due to health-related reasons has been mentioned, and the issue of whether the parties have the right to terminate the employment contract for valid or justified reasons in case the worker becomes ill has been tried to be discussed in the context of different views and controversies in the doctrine, Supreme Court decisions and international agreements. In addition, in our thesis study, the legal process and relevant provisions regarding terminations due to Covid-19 are also mentioned.