Evaluation of the implementation of the 10th-grade high school physics curriculum
10. sınıf lise fizik öğretim programının uygulanmasının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 848890
  2. Yazar: FERİHA SARTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretim programı değerlendirme, sorgulamaya dayalı kazanımlar, fizik öğretim programı uygulaması, fizik eğitimi, curriculum evaluation, inquiry-based objectives, physics curriculum implementation, physics education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ankara'nın merkezi ilçelerinde deneyler ve simülasyonların kullanımını gerektiren 10. sınıf fizik öğretim programında yer alan sorgulamaya dayalı kazanımların uygulanmasını değerlendirmektir. Başka bir deyişle, yazılı ve öğretilen 10. sınıf fizik öğretim programı arasındaki farklar varsa, bu farklar ve derecesi değerlendirilecektir. Bu fark, 10. sınıf fizik öğretim programında“deney veya simülasyon kullanarak”ifadesini içeren kazanımlar aracılığıyla ortaya konacaktır. Deneyler ve simülasyonlar kullanmayı gerektiren bu kazanımlarda, fizik öğretmenlerinden öğrencilerinin bilimi sorgulama yoluyla tanımlayan becerilerini geliştirmeleri beklenmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada bu kazanımlar“araştırma-sorgulamaya dayalı kazanımlar”olarak adlandırılmıştır. Yazılı ve öğretilen öğretim programı arasında bir fark ortaya çıktığında, bu farklılıklar hakkında toplanan bilgi, programın uygulanmasının zayıf noktalarını belirlemeye yardımcı olacaktır. Belirlenen farklılıklar, öğretim programının ve diğer amaçların geliştirilme sürecine olanak sağlayacaktır. Bu amaçla, 2021-2022 akademik yılının ikinci döneminde Ankara'nın merkez ilçelerindeki 42 tane devlet liselerindeki fizik öğretmeni ve 2995 10. sınıf öğrencisine yönelik çevrimiçi öğretmen ve öğrenci anketleri uygulandı. Araştırma örneklemi, tabakalı küme rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak oluşturuldu. Bu çalışmada, Ankara'nın merkez ilçeleri ilk tabaka ve okul türleri ise ikinci tabaka olarak alınarak iki aşamalı tabakalı bir sistem kullanıldı. Okul türleri“Anadolu İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi”olarak kategorize edildi. Anketler, 2021-2022 akademik yılının ikinci dönemi sona ermeden iki hafta önce tamamlandı ve geriye kalan iki hafta boyunca 24 okuldan 29 fizik öğretmeni ile görüşmeler yapıldı. Görüşmeler, her 19 okuldan bir öğretmen ve her beş okuldan iki öğretmenle gerçekleştirildi. Ancak, öğrenciler görüşme sorularının yanıtlarını hatırlayamadıklarını belirttikleri için öğrenci görüşmeleri gerçekleştirilemedi. Öğretmen ve öğrenci anketleri 2021-2022 akademik yılının ikinci döneminde yapılırken, bazı öğrenci görüşmeleri 2022-2023 akademik yılının ilk döneminde gerçekleştirildi. Öğrenci anketleri ile öğrenci görüşmeleri arasında bir dönem olduğundan, planlanan öğrenci görüşmelerinden anlamlı veriler elde edilemedi. Bu nedenle, araştırmanın bu aşamasında öğrencilerle yapılan görüşmeler dikkate alınmamış, öğrencilerle hiç görüşme yapılmamış gibi araştırma sürdürülmüştür. Bu, çalışmanın sınırlılıklarından biridir. Öğretmen görüşmelerinden sonra 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde dokuz okuldan 10 öğretmenin deney veya simülasyon içeren 14 dersi gözlemlendi. Tüm gözlemler 2022-2023 akademik yılının sonbahar döneminde tamamlandı. Kayıp veri analizi ve veri temizleme işlemlerinden sonra verileri özetlemek için betimsel istatistik kullanıldı. Anketlerde, örneklemde yer alan fizik öğretmenlerinin ve onların onuncu sınıf öğrencilerinin %61'i, sınıflarında öğrenci katılımıyla sorgulama temelli kazanımları uyguladıklarını belirtti. Görüşmelerde, fizik öğretmenlerinin %13'ü, tüm öğrencilerin katılımıyla sorgulama temelli hedefleri uyguladıklarını belirtti. Gözlemler sırasında ise fizik öğretmenlerinin %4'ünün tüm öğrencilerin katılımıyla sorgulama temelli hedefleri uyguladığı gözlemlendi. Bu çalışmada, yazılı müfredat ile uygulanan müfredat arasında sorgulama temelli kazanımlar açısından %96'lık bir fark olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle fizik öğretmenleri, bilim süreç becerilerini sorgulama temelli hedefler aracılığıyla öğrencilere aktarırken süreci titizlikle planlamalı ve öğrencilerin aktif katılımını sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the implementation of inquiry-based objectives in the 10th-grade physics curriculum that requires the use of experiments and simulations in central districts of Ankara. In other words, discrepancies, if there are, between the written and the implemented 10th-grade physics curriculum, and the extent of these discrepancies will be evaluated. This difference is revealed in the objectives involving“by using experiments or simulations”in their descriptions, which are included in the 10th-grade physics curriculum. In these objectives, which require the use of experiments and simulations, it is expected that physics teachers will cultivate their students' skills that define science through inquiry. Therefore, in this study, these objectives are called“inquiry-based objectives.”When any discrepancy arises between the written and the implemented curriculum, the information gathered about these discrepancies will help identify weaknesses in implementing the curriculum. The identified discrepancies will allow for improving the curriculum implementation or other purposes. In this line, teacher and student questionnaires were conducted online during the second term of the 2021-2022 academic year with 54 physics teachers and their 2995 10th-grade students in 42 high schools in the central districts of Ankara. The research sample was created using the stratified cluster random sampling method. A two-stage stratification system was employed, considering the central districts of Ankara as the first stratum and the types of schools as the second stratum in this study. Types of schools were categorized as“Anatolian İmam Hatip High School, Anatolian High School, Vocational and Technical Anatolian High School, Science High School, and Social Sciences High School.”The questionnaires were completed two weeks before the end of the second term of the 2021-2022 academic year. During the remaining two weeks, interviews were conducted with 29 physics teachers from 24 schools. The interviews were conducted with one teacher from each of the 19 schools and two teachers from each of the five schools. However, interviews with the students could not be conducted as they stated they could not recall the answers to the interview questions. While teacher and student questionnaires were conducted during the second term of the 2021-2022 academic year, some student interviews were conducted during the first term of the 2022-2023 academic year. Since there was one summer holiday between the student questionnaires and the student interviews, meaningful data could not be obtained from the planned interviews with the students. Therefore, at this point of the study, the interviews conducted with the students have been disregarded, and the research proceeded as if no interviews with the students were carried out. This stands as one of the limitations of this study. After the teacher interviews, 14 lessons of 10 teachers from nine schools were observed, which involved experiments or simulations during the first term of the 2022-2023 academic year. All observations were completed during the second term of the 2022-2023 academic year. After conducting missing data analysis and data cleaning, descriptive statistics were used to summarize the data. In the questionnaires, 61% of the physics teachers and their tenth-grade students in the sample claimed to implement inquiry-based objectives in physics classes with student participation. In the interviews, 13% of the physics teachers indicated that they implemented inquiry-based objectives with the participation of all the students. During the observations, it was observed that 4% of the physics teachers implemented inquiry-based objectives with all students' active participation. This study concludes that there is a 96% difference between the written curriculum and the implemented curriculum regarding the inquiry-based objectives. Thus, physics teachers should meticulously plan the process while imparting science process skills to students through inquiry-based objectives and ensure the active participation of the students.