A meta-analytical comparison of the effects of augmented reality applications on students' academic achievements (The case of Türkiye and Egypt)
Arttırılmış gerçeklik uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları üzerine etkisinin meta-analitik olarak karşılaştırılması (Türkiye ve Mısır örneği)
  1. Tez No: 848917
  2. Yazar: FATMA AHMED HUSSEIN ISMAIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN BAĞÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: augmented reality, academic achievement, AR applications, success, achievement, meta-analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi, öğrencilerin öğrenmelerini artıran etkileşimli deneyimler sunan umut verici bir eğitim aracı olarak ortaya çıkmıştır. Bu meta-analitik çalışma, AR uygulamalarının Türkiye ve Mısır olmak üzere iki farklı kültürel ve eğitimsel bağlamdaki akademik başarı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Temel hedef, AR teknolojisinin akademik başarıyı teşvik etmedeki etkinliğini değerlendirmek ve eğitimciler ile politika yapıcılar için önemli içgörüler sunmaktır. Araştırma, AR'nin eğitimdeki rolünü inceleyerek başlamakta, öğrencileri etkileme, dikkatlerini çekme ve geleneksel öğretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında derin öğrenmeyi kolaylaştırma potansiyelini vurgulamaktadır. Çalışma, Türkiye ve Mısır'daki artırılmış gerçeklik üzerine yapılmış 50 önceki çalışmanın sonuçlarından faydalanarak bir meta-analiz gerçekleştirmektedir. Belirli amaçlar arasında AR uygulamalarının öğrencilerin akademik performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek, iki ülke arasındaki etki büyüklükleri arasında önemli farklılıkları belirlemek ve AR uygulamalarının akademik başarı üzerindeki etkilerindeki varyasyonları analiz etmek bulunmaktadır. Meta-analiz, birkaç temel bulgu ortaya koymaktadır. Genel olarak, AR uygulamaları öğrencilerin akademik başarısını olumlu bir şekilde etkilemekte ve ortalama etki büyüklüğü 0.602 olarak ortaya çıkmaktadır. Bu etki büyüklüğü Türkiye'de biraz daha düşük (0.590) olsa da Mısır'da (1.027) biraz daha yüksek olmasına rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir; bu da AR teknolojisinin her iki ülkede de öğrenme sonuçlarını iyileştirme potansiyeline işaret etmektedir. Konu alanları, ders süreleri ve örneklem büyüklüklerine dayalı daha fazla analiz, nüanslı içgörüler sunmaktadır. Bilim konuları, AR'nin görsel ve etkileşimli özelliklerinden en çok fayda sağlamaktadır, kısa ve odaklanmış AR oturumları ise daha büyük etki göstermektedir. Ayrıca, daha büyük örneklem büyüklüklerine sahip çalışmalar daha yüksek etki büyüklükleri ortaya koymaktadır, bu da sağlam araştırma metodolojisinin önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu meta-analitik çalışma eğitim peyzajına içgörüler sunmakta, AR teknolojisinin akademik başarıyı artırma potansiyelini vurgulamaktadır. Çalışma, çeşitli eğitim ortamlarına AR'nin entegrasyonu için bağlam özgü adaptasyonun ve özel stratejilerin önemini vurgulamaktadır. Eğitimciler ve politika yapıcılar, bu bulguları kullanarak AR'nin müfredatlara entegrasyonunu bilgilendirebilir ve öğretim yöntemlerini ve öğrenci sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlayabilir. Aahtar kelimeler: artırılmış gerçeklik, akademik başarı, AR uygulamaları, başarı, başarı, meta-analiz.
Özet (Çeviri)
Augmented reality (AR) technology has emerged as a promising educational tool, providing immersive experiences that enhance students' learning. This meta-analytical study aims to investigate the impact of AR applications on academic achievement in two distinct cultural and educational contexts: Türkiye and Egypt. The primary objective is to evaluate the effectiveness of AR technology in promoting academic success and offer significant insights for educators and policymakers. The research commences by delving into the role of AR in education, emphasizing its potential to engage students, capture their attention, and facilitate deeper learning in comparison to traditional instructional methods. The study draws from the results of 50 previous studies on augmented reality in Türkiye and Egypt, conducting a meta-analysis. Specific objectives include evaluating the influence of AR implementation on students' academic performance, discerning any significant differences in impact sizes between the two countries, and analyzing variations in the effects of AR applications on academic success. The meta-analysis reveals several key findings. Overall, AR applications positively impact students' academic achievement, with an average effect size of 0.602. While this effect size varies slightly between Türkiye (0.590) and Egypt (1.027), the difference lacks statistical significance, suggesting that AR technology has the potential to improve learning outcomes in both countries. Further analysis based on subject areas, lesson durations, and sample sizes provides nuanced insights. Science subjects benefit the most from AR's visual and interactive features, while shorter, focused AR sessions demonstrate greater effectiveness. Moreover, studies with larger sample sizes yield higher effect sizes, emphasizing the significance of robust research methodologies. In conclusion, this meta-analytical study offers insights into the educational landscape, highlighting AR technology's potential to enhance academic achievement. It underscores the importance of context-specific adaptation and tailored strategies for integrating AR into diverse educational settings. Educators and policymakers can leverage these findings to inform the incorporation of AR into curricula, aiming to improve teaching methodologies and student outcomes.