Different stakeholders' localized conceptualization of technology-enhanced language assessment literacy in higher educational context in Türkiye
Türkiye'de yüksek öğretim bağlamında teknoloji destekli dil değerlendirme okuryazarlığının farklı paydaşlar tarafından yerelleştirilmiş kavramsallaştırılması
  1. Tez No: 848918
  2. Yazar: NAZLI BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Destekli Dil Değerlendirme Okuryazarlığı (TELAL), Dil Becerilerinin Değerlendirilmesi, Eğitim Teknolojileri, İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Technology-Enhanced Language Assessment Literacy (TELAL), Language Assessment, Educational Technology, English as a Foreign Language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu nicel çalışma, Teknoloji Destekli Dil Değerlendirme Okuryazarlığının (TELAL) Türkiye'deki Yükseköğretim bağlamında, paydaşların yerelleştirilmiş kavramsallaştırmalarını araştırmaktadır. Çalışma, 139 katılımcıdan oluşan, özel bir üniversitedeki dört temel paydaş grubunun TELAL perspektiflerini araştırmaktadır. Araştırmanın verileri Likert ölçek formatında anket aracılığıyla toplanmıştır. Ek olarak, çalışma veri analizi için SPSS kullanılarak, Çok Değişkenli Varyans Analizi (MANOVA) ve radar grafikleri de dahil olmak üzere tanımlayıcı ve çıkarımsal analizler yapılmıştır. Bulgular, dijital kaynakların dil değerlendirmesinde gerekliliğine dair ortak bir inanç olduğunu vurgulamaktadır. Bunun yanı sıra farklı paydaşların dijital kaynakların farklı derecelerde dil değerlendirme sürecine entegre edilmesi gerektiğini düşündükleri gözlemlenmiştir. Çalışma, katılımcıların dil değerlendirme sürecindeki rollerinin TELAL'ın tüm boyutlarındaki yeterliliklerini de önemli ölçüde etkilemediğini ortaya koymaktadır. Paralel olarak, çalışmada dil değerlendirilmesi için web tabanlı teknolojiler konusunda eğitime önemli bir ihtiyaç olduğunu da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This quantitative study investigates the localized conceptualization of Technology-Enhanced Language Assessment Literacy (TELAL) within the higher education context in Türkiye. Focused on a foundational university, the research explores TELAL perspectives across four crucial stakeholder groups: EFL language instructors, administrators, testing unit members, and EFL teacher trainers. Utilizing purposeful sampling and an adapted questionnaire, the study engages 139 participants. Methodologically, using SPSS, the research employs descriptive and inferential analyses, including Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and radar graphics. The findings emphasize a general belief in the effectiveness of technology in language testing, accompanied by varying degrees of integration of online resources. It is noteworthy that the study reveals that participants' roles within the language assessment process do not significantly impact their proficiency across all dimensions of TELAL. The study reveals a significant need for training in web-based technologies for language assessment.