The effect of human resource management practices on employees' intention to leave through job satisfaction
İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi: İş tatmini aracılığıyla
- Tez No: 848919
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HIZIR KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, İş Doyumu, İşten Ayrılma Niyeti, Human Resource Management Practice, Job satisfaction, Intention to leave
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç Bu çalışmada, iş doyumu, İKY uygulamaları ve çalışanların işten ayrılma niyeti arasındaki karmaşık ilişki incelenmektedir. Çalışma, belirli İKY stratejilerinin çalışanların iş doyumunu nasıl etkilediğini ve ardından mevcut pozisyonlarından ayrılma niyetlerini nasıl etkilediğini anlamak üzerine odaklanmaktadır, özellikle de organizasyonel ortamlardak0i dinamik etkileşimi anlamak açısından. Çalışma, örgütsel davranış ve İKY'nin iyi kurulmuş teorilerinden faydalanarak, eğitim ve gelişim fırsatları, performans değerlendirmeleri, ücret ve terfiler gibi çeşitli İKY faaliyetlerini inceleyecektir. İş doyumunun aracılık işlevinin analizi yoluyla, çalışma, İKY uygulamalarının temel mekanizmalarını açıklamayı amaçlamaktadır. Tasarım/Metodoloji/Yaklaşım Yaklaşım, çeşitli endüstrilerde çalışanlara verilen kapsamlı bir anketi içermektedir; bu anket, çalışanların İKY prosedürleri hakkındaki düşüncelerini, işte ne kadar memnun olduklarını ve ayrılmayı planlayıp planlamadıklarını belirlemeye yöneliktir. Verilerde desenleri ve ilişkileri bulmak için faktör, regresyon ve korelasyon analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılacaktır. Bulgular Bulgular, organizasyonların şeffaf ücret yapılarına öncelik vermesi, profesyonel büyüme için yeterli fırsatlar sunması ve performans değerlendirme süreçlerini iyileştirmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu yönleri ele almak, daha memnun bir işgücüne katkıda bulunabilir ve ayrılma niyetlerini azaltabilir. Özgünlük/Değer Araştırma, kuruluş liderleri ve İKY uygulayıcılarına, çalışanların işten ayrılmasını etkileyen kritik faktörler konusunda değerli içgörüler sağlayabilir. İKY uygulamalarının iş doyumuna nasıl katkıda bulunduğunu ve çalışanların ayrılma niyetlerini nasıl etkilediğini anlamak, destekleyici çalışma ortamları oluşturmayı ve çalışan katılımını teşvik etmeyi amaçlayan stratejik kararlar alma konusunda rehberlik edebilir. Sonuç olarak, bulgular, memnun ve bağlı bir işgücü oluşturarak organizasyon performansını artırmayı hedefleyen özel İKY stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose The complex relationship between job satisfaction, HRM practices, and employees' intention to leave is examined in this study. The study intends to shed light on how particular HRM strategies affect employees' job satisfaction and, subsequently, impact their intentions to quit their existing positions, with an emphasis on understanding the dynamic interplay within organizational settings. The study will examine a variety of HRM activities, including chances for training and development, performance reviews, pay, and promotions, by drawing on well-established theories of organizational behavior and HRM. Through an analysis of job satisfaction's mediating function, the study aims to elucidate the fundamental mechanisms by which HRM practices impact workers' general job satisfaction and dedication. Design/Methodology/Approach The approach comprises a thorough survey that is given to workers in a variety of industries to find out how they feel about HRM procedures, how satisfied they are at work, and whether or not they plan to quit. To find patterns and relationships in the data, statistical methods such as factor, regression, and correlation analysis will be used. Fundings The findings underscore the need for organizations to prioritize transparent compensation structures, provide ample opportunities for professional growth, and fine-tune performance appraisal processes. Addressing these aspects can contribute to a more satisfied workforce and mitigate intentions to leave. Originality/Value The research holds importance as it might provide valuable insights for organizational leaders and HR practitioners about the critical factors influencing employee retention. Understanding how HRM practices contribute to job satisfaction and impact employees' intentions to leave can guide strategic decision-making aimed at creating supportive work environments and fostering employee engagement. Ultimately, the findings may contribute to the development of tailored HRM strategies that enhance organizational performance by cultivating a satisfied and committed workforce.