The role of strategic planning for human resources management in achieving the goals of the organization –a case study of the Dohuk Governorate
Organizasyonların hedeflerine ulaşmasında insan kaynaklarına yönelik stratejik planlamanın rolü – Dohuk Valiliği'nde bir araştırma
  1. Tez No: 848944
  2. Yazar: NAWZAD FARIS RASHEED GAWDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik Planlama, Duhok Valiliği, Human resource management, Strategic planning, Recruitment, Preparation stage, Duhok Governorate in the north region of Iraq
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Irak'ın kuzey bölgesindeki Duhok Valiliğin'de insan kaynakları yönetimi için stratejik planlama sürecinin boyutlarını (insan kaynakları planlaması, iş analizi ve tasarımı, seçme ve işe alım, maaşlar ve ücretler, çalışan performans değerlendirmesi) araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmada ayrıca Duhok yönetiminde görev yapan yöneticilerin bakış açısından stratejik planlama düzeyinin değerlendirilmesi de amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak; araştırma evrenindeki çalışanlardan oluşan bir örneklemde dağıtılan birincil veri toplama aracı olarak 46 ifadeden oluşan anket kullanılmıştır. Araştırma evreni toplam 486 çalışan içerisinden 116 yöneticiyi kapsamaktadır. Verilerin analizinde istatistik paketleri (SPSS) istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışma, mevcut araştırma probleminin kapsamını belirlemek için çeşitli araştırma soruları ortaya koydu; ana soru şuydu:“İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonları, stratejik planlama aşamalarının iyileştirilmesine katkıda bulunuyor mu?”Araştırmada insan kaynakları yönetimini bağımsız bir değişken olarak ele alan tanımlayıcı-analitik bir yaklaşım kullanılmıştır. Bu yaklaşımın boyutları: insan kaynakları planlaması, iş analizi ve tasarımı, personel seçme ve işe alma, maaş ve ücretler ve çalışan performans değerlendirmesidir. Stratejik planlamanın aşamaları ise; hazırlık aşaması (hedef belirleme), dış denetim aşaması, iç denetim aşaması ve strateji değerlendirme aşaması olarak (bağımlı değişken) olarak ele alınmıştır. Çalışmada değişkenleri arasındaki ilişkileri ve etkileri göstermek için teorik bir çerçeve oluşturulmuş Duhok Valiliği'nde bir araştırma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the role of the strategic planning process for human resource management, including its dimensions (human resource planning, job analysis, and design, selection, and recruitment, salaries and wages, employee performance evaluation) in the administration of Duhok governorate in the north region of Iraq. The study also aimed to assess the level of strategic planning from the perspective of leaders working in the administration of Duhok. The survey was adopted as the primary tool for data collection, distributed to a sample of employees within the research population. The questionnaire consisted of 46 statements, and the study population included 116 leaders out of 486 employees. The data were processed using statistical packages for social sciences (SPSS). The study posed several research questions to delineate the scope of the current research problem, with the main question being:“Do human resource management functions contribute to improving strategic planning stages?”The study utilized a descriptive-analytical approach based on a philosophical perspective that included human resource management as an independent variable and its dimensions: human resource planning, job analysis, and design, selection and recruitment, salaries and wages, and employee performance evaluation. The stages of strategic planning were considered dependent variables with dimensions: preparation stage (goal setting), external audit stage, internal audit stage, and strategy evaluation stage. A theoretical framework was constructed to illustrate the relationships and influences between the study variables, and hypotheses were tested on a sample of leaders in Duhok Governorate.