Desfluran anestezisi uygulanan sıçanlarda karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında fullerenol C60'ın karaciğer dokusu üzerine etkisi
Effects of fullerenolc60 (fullc60) on liver tissue i̇n liver i̇schemia-reperfusion i̇njury i̇n rats undergoing desflurane anesthesia
- Tez No: 849033
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: FullerenolC60, Desfluran, İskemi-reperfüzyon, Karaciğer, Biyokimyasal analiz, Histopatolojik analiz, Fullerenol C60, Desfurane, Ischemia-reperfusion, Liver, Biochemical analysis, Histopathological analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Karaciğer cerrahisi ve transplantasyonu sırasında kısmi veya tam damar tıkanıklığı dönemleri kaçınılmazdır ve iskemi-reperfüzyon hasarına (İR) neden olur. Nanotıp, insan sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla biyomedikal bilimler, fizik ve mühendislik gibi disiplinler arası etkilerle ortaya çıkan en son teknolojiyi kullanır. Disiplinlerarası araştırmalar, antioksidan nanopartiküllerin potansiyel tedavi edici maddeler olarak tanıtılmasını beraberinde getirmiştir. Bu çalışmanın amacı karaciğer IR hasarında fullerenol C60 uygulamasının ve desfluran anestezisinin karaciğer dokusu üzerindeki etkilerini araştırmaktı. Otuz sıçan rastgele beş gruba ayrıldı: kontrol (K), iskemi-reperfüzyon (İR), İR-desfluran (IR-D), Fullerenol C60-iskem reperfüzyonu (F-İR) ve Fullerenol C60-iskemi reperfüzyon-desfluran (F-İR-D). IR, IR-D ve F-İR-D gruplarında, porta hepatis 120 dakika süreyle klemplendikten sonra hepatik iskemi indüklendi ve ardından 120 dakika reperfüzyon uygulandı. Fullerenol C60 gruplarına iskemiden 30 dakika önce intraperitoneal 100 mg/kg fullerenol C60 uygulandı. İR-D ve F-İR-D gruplarına IR sırasında desfluran (%6) uygulandı. Tüm gruplar anestezi altında sakrifiye edildi. Karaciğer doku örnekleri hematoksilen-eozin (H&E) ile boyanarak ışık mikroskobunda incelendi. Doku örneklerinde malondialdehit (MDA) düzeyleri, katalaz (CAT), glutatyon-s-transferaz (GST) ve arilesteraz (ARE) enzim aktiviteleri ölçüldü. İ/R grubunda İR-D, F-İR ve F-İR-D gruplarına göre çok daha fazla hidropik dejenerasyon, sinüzoidal dilatasyon ve parankimal mononükleer hücre infiltrasyonu vardı. Katalaz ve GST enzim aktivitesi FC60-İR grubunda İR grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. MDA düzeylerinin IRD, FC60-IR ve FC60-IRD gruplarında IR grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. Desfluranlı intraperitoneal fullerenol C60 oksidatif stresi azalttı ve karaciğer hasarını düzeltti.
Özet (Çeviri)
During liver surgery and transplantation, periods of partial or total vascular occlusion are inevitable and result in ischemia-reperfusion injury (İR). Nanomedicine uses the latest technology, which has emerged with interdisciplinary effects, such as biomedical sciences, physics, and engineering, to protect and improve human health. Interdisciplinary research has brought along the introduction of antioxidant nanoparticles as potential therapeutics. The goal of this study was to investigate the effects of fullerenolC60 administration and desflurane anesthesia on liver tissue in liver İR injury. Thirty rats were randomly divided into five groups: control (C), ischemia-reperfusion (İR), ischemia-reperfusion-desflurane (İR-D), fullerenol C60-ischemia reperfusion (F-İR), and fullerenol C60 - ischemia reperfusion-desflurane (F-İR-D). In the IR, IR-D, and F-İR-D groups, hepatic ischemia was induced after the porta hepatis was clamped for 120 min, followed by 120 min of reperfusion. Intraperitoneal 100 mg/kg Fullerenol C60 was administered to the fullerenol C60 groups 30 min before ischemia. Desflurane (6%) was administered to the IRD and Ful-IRD groups during IR. All groups were sacrificed under anesthesia. Liver tissue samples were examined under a light microscope by staining with hematoxylin-eosin (H&E). Malondialdehyde (MDA) levels, catalase (CAT), glutathione-s-transferase (GST), and arylesterase (ARE) enzyme activities were measured in the tissue samples. The IR group had considerably more hydropic degeneration, sinusoidal dilatation, and parenchymal mononuclear cell infiltration than the İR-D, F-İR, and F-İR-D groups. Catalase and GST enzyme activity were significantly higher in the F-IR group than in the İR group. The MDA levels were found to be significantly lower in the İR-D, F-İR, and F-İR-D groups than in the İR group. Intraperitoneal FullerenolC60 with desflurane reduced oxidative stress and corrected liver damage.