The effect of financial indicators on the quality of accounting reports in the banking sector: Implementation of private banks in Northern Iraq
Bankacılık sektöründe fı̇nansal göstergelerı̇n muhasebe raporlarının kalı̇tesı̇ üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇: Kuzey Irak'takı̇ özel bankalar üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 849132
  2. Yazar: NIZAR ABDULBAQI AMEEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN COŞKUN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Göstergeler, Muhasebe Raporu Kalitesi, Bankacılık Sektörü, Financial Indicators, Accounting Report Quality, Banking Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Araştırma, Kuzey Irak'ın dinamik bankacılık sektöründe finansal göstergeler ile muhasebe raporlarının kalitesi arasındaki karmaşık ilişkiye odaklanarak özel bankaları belirli bir odak noktasıyla incelemektedir. Araştırma, doğru finansal raporlamanın Ekonomik Büyümeyi teşvik etmede, yatırımcı güvenini artırmada ve finansal kurumlarda bilinçli karar vermeyi kolaylaştırmada oynadığı önemli rolün kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır. Özel bankalar Kuzey Irak'ın finans dünyasında öne çıktıkça, finansal göstergelerin muhasebe raporlarının kalitesini nasıl etkilediğini anlama ihtiyacı da önem kazanmaktadır.Araştırma, muhasebe raporu kalitesini etkileyen finansal göstergelerin belirlenmesi, kapsamlı bir finansal gösterge sisteminin geliştirilmesi ve göreceli etkilerinin ölçülmesi de dahil olmak üzere bir dizi hedefi kapsayan yapılandırılmış bir çerçeve tarafından yönlendirilmektedir. Ana hipotez, bankacılık sektöründe karlılık, verimlilik ve büyüme gibi seçilmiş finansal göstergelerin muhasebe raporlarının kalitesi üzerinde önemli etkisini ve seçilen göstergelere bağlı olarak farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu hipotezler, muhasebe raporlarının kalitesini etkileyen iç ve dış faktörlere ve finansal göstergelerin bu kaliteyi şekillendirmedeki rolüne ilişkin sistematik bir araştırmanın temelini oluşturmaktadır.Araştırma, örneklem büyüklüğü kısıtları, veri güvenilirliği sorunları ve nedensellik kurmadaki zorluklar gibi bazı sınırlamaları kabul etmekle birlikte, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren özel bankalar bağlamında finansal göstergelerin muhasebe raporu kalitesi üzerindeki etkisine ilişkin bilgi açığını kapatmadaki öneminin altını çizmektedir. Bulguların paydaşlara fayda sağlaması, karar alma süreçlerini bilgilendirmesi ve akademik bilgiyi ilerletmesine katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The research delves into the intricate relationship between Financial Indicators and the Quality of Accounting Reports within the dynamic banking sector of Northern Iraq, with a specific focus on private banks. The research emerges from the recognition of the pivotal role that accurate financial reporting plays in fostering Economic Growth, enhancing investor confidence, and facilitating informed decision-making within financial institutions. As private banks gain prominence in Northern Iraq's financial landscape, the need to understand how financial indicators influence the quality of their accounting reports becomes paramount. The research is guided by a structured framework that encompasses a range of objectives, including the identification of financial indicators affecting accounting report quality, the development of a comprehensive financial indicator system, and the measurement of their relative impact. The main hypothesis posits a significant effect of selected financial indicators, such as Profitability, Efficiency, and Growth indicators, on the Quality of Accounting Reports in the banking sector. These hypotheses form the basis for a systematic investigation into internal and external factors affecting the Quality of Accounting Reports and the role of Financial Indicators in shaping this quality. While the research acknowledges certain limitations, including sample size constraints, data reliability issues, and challenges in establishing causality. The findings are expected to benefit stakeholders, inform decision-making processes and advance academic knowledge.